O da ne?: Bilinçli farkındalıkla seyahat nedir?

O da ne?: Bilinçli farkındalıkla seyahat nedir?

28.01.2021
Hiç tatil sonrası dinleneceğinize yorulduğunuzu fark ettiniz mi? Seyahatten günler önce alışverişlere başlanır, yolculuktan bir gün öncesi tamamen valiz hazırlamaya harcanır, uzun uzun yapılacaklar ve gidilecekler listesi hazırlanır. Tüm seyahat listeye tik atmakla geçer. Dolayısıyla dinlenmek için çıktığımız yolculuklar çileye dönüşür. Ama başka türlüsü de mümkün. Nasıl mı? Bilinçli farkındalıkla seyahat ile.
Kendimi olduğum gibi nasıl kabul edebilirim?

Kendimi olduğum gibi nasıl kabul edebilirim?

1.12.2020
"Bilinçli farkındalık" olarak bilinen Mindfulness, olarak dünyada ilgi gören bir akım. Farkındalığın amacı, bireyin korku tepkisinden çok, şu anda meydana gelen uyaranlara odaklanmasına yardımcı olmak. Genellikle farkındalığın, insanların günlük yaşamlarında daha sakin, daha dingin ve daha motive olmalarına yardımcı olabileceği düşüncesi yaygın. Klinik Psikolog Buse Göçmen, "Artan sayıda çalışmanın bulguları şimdi bu kanıtı destekliyor. Farkındalık uygulamasının fiziksel ve özellikle zihinsel sağlık için gerçek faydalar sağladığı deneyimlerle sabit" diyor.
Bir yaşam felsefesi olarak Mindfulness: "Hiçbirimiz bozuk, yanlış veya hatalı değiliz"

Bir yaşam felsefesi olarak Mindfulness: "Hiçbirimiz bozuk, yanlış veya hatalı değiliz"

20.10.2020
Modern hayat şartları nedeniyle iç dünyamızla daha az ilgileniyoruz. Aslında bir nevi "otomatik pilotta" yaşıyor gibiyiz. Monotonluk, sıkıcılık, aynılık... Peki zihnimizi otomatik pilottan çıkarmanın ve biraz kendimizin farkına varmanın vakti gelmedi mi? Ya da geçmişim pişmanlığı, geleceğin kaygısından sıkılmadık mı? İşte burada Mindfulness denilen bir kavram devreye giriyor. "Güvenli yerimiz, zihnimiz" diyen Uzman Klinik Psikolog ve Nörobilim Uzmanı Güliz Altınbaşak ile Mindfulness'ın derinlerine iniyoruz. Mine Bozkurt/ mine.bozkurt@posta.com.tr
Mindfulness (bilinçli farkındalık) hakkında merak edilen 10 şey

Mindfulness (bilinçli farkındalık) hakkında merak edilen 10 şey

24.06.2020
Modern hayat şartları kendi iç dünyamızı kontrol etmemizi daha da zorlaştırıyor. İş hayatı, özel hayat derken kendimizi dinlemiyor ve kelimenin tam anlamıyla "otomatik pilot"ta yaşıyoruz. Mindfulness, yani bilinçli farkındalık, son dönemde popülerleşen bir düşünce yönetim sistemi. Mindfulness egzersizleri sayesinde şimdiki zamanı daha iyi algılayıp yaşam kalitemizi yükseltme şansı buluyoruz. İşte mindfulness hakkında merak edilen 10 şey.