Çocuklarda geniz eti ile ilgili bilmeniz gerekenler

Çocuklarda geniz eti ile ilgili bilmeniz gerekenler

23.11.2023
Nefes alma zorluğuna neden olan geniz eti problemi, özellikle çocuklarda gelişme geriliğinden konsantrasyon bozukluğuna kadar önemli sorunlara yol açabiliyor. Üzüm salkımına benzetilen geniz eti dokusu, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak tanımlanıyor. Ancak geniz etinin büyümesi çeşitli sorunlara yol açarak hastanın hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Gece ağzı açık uyuma, horlama veya uyku apnesi gibi sorunların nedeni geniz eti büyümesi olabiliyor. Op. Dr. Ömer Çelikal, geniz eti ile ilgili bilgi verdi.
Şimdi yapay zeka düşünsün! Hayatımızı bilinmeyenleri bilmememize borçluyuz

Şimdi yapay zeka düşünsün! Hayatımızı bilinmeyenleri bilmememize borçluyuz

27.08.2023
Robot garsonlar, robot polisler, robot avukatlar, robot sevgililer, dijital fenomenler derken her yerden mekanik kokusu yükselmeye başladı. Şimdi iyi haberi veriyorum. Robotlarla ilgili yaratılan ürkütücü tablo yanıltıcı. Pek çok meslek dalını robotlar ele geçiremez. Daha doğrusu insanların yerini alamazlar. Böyle büyük sözler ettiğimde aklıma Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman geliyor. “2005’e kadar internetin ekonomi üzerindeki etkisi faks makinesini geçmemiş olacak” dediği tarihi başarısızlıkta bir öngörüsü vardı. Yapay zeka ve robotlarla ilgili geliştirdiğim direnci bu yönüyle de sorguluyorum. Ama neyse, ben bilimsel gerçeklerden yanayım. Atıp tutmaktan değil. Geçen aylarda Tesla’nın aracı kaza yaptı ve iki kişi yanarak öldü. Çünkü direksiyonda sürücü yoktu, araç otopilottaydı. Bazı anlarda insanlar kendilerinin de bilmediği tepkiler vererek hayatta kalıyor. Örneğin tıslayan bir şişeyi elimizden tam zamanında bırakmışızdır ve o an patlamıştır. “Verilmiş sadakam varmış” deriz. Oysa bu bir tesadüf değildir. O anlarda verdiğimiz tepki, bizim varlığından bile haberdar olmadığımız içgüdüsel bir refleksimiz.
Mandalinanın bilinmeyen faydaları

Mandalinanın bilinmeyen faydaları

12.10.2019
Sonbaharın kendine has aromasıyla öne çıkan meyvelerinden mandalina tezgahlarda yerini almaya başladı. Turunçgillerin önemli bir üyesi olan bu lezzetli meyvenin soğuk algınlığı riskini azalttığını hemen hepimiz biliyoruz. Ancak mandalinanın toplumda az bilinmekle birlikte birçok faydası daha var Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, mandalinanın az bilinen 7 önemli faydasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.