Kabızlığın yaşamın belli dönemlerinde daha sık ortaya çıktığını belirten uzmanlar, ilk kritik dönem tamamlayıcı gıdaya başlama dönemi olduğunu belirtiyor. Sıvı beslenen bir bebeğin püre kıvamında yeni besinlerle tanışması bağırsak alışkanlıklarında farklılaşmalara neden olabilir. Bu dönemde başlanan demir içerikli damlalar da kabızlığa neden olabilir. İkinci kritik dönem tuvalet eğitimi sürecidir. Bu süreçte zorlayıcı ve baskılayıcı tutumlar, bu yaşın inatçılık özelliği ile de birleşince dışkı tutmaya zemin hazırlar. Dışkı tutma ve sonunda ağrılı dışkılama sonucu çocuk dışkılamayı daha da ertelemeye başlar ve aşılması zor bir döneme kadar ilerleyebilir.
Kabızlık sorunu yaşayan çocukların beslenme menülerine armut, kayısı, bal kabağı, kabak, bezelye, ıspanak, brokoli, fasulye, mercimek, barbunya, baklagiller gibi lifli gıdaların eklenmesi öneriliyor. Stres, seyahat, araya giren hastalıklar gibi gündelik yaşamdaki değişiklikler çocukların dışkılama düzenini değiştirebiliyor. Çocuk polikliniklerine başvuran hastaların yüzde 3’ünü kabızlık oluşturuyor.
Uzmanlar iştahsızlık, kronik inatçı ishal, kronik kabızlık, tekrarlayan karın ağrısı, kusma, kısa boy, tedaviye yanıtsız demir eksikliği anemisi gibi belirtiler gösteren 3 yaş altı çocuklar ve bebeklerin çölyak açısından kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Dr. Şule Turan Akyol gıda intoleransına karşı aileleri uyardı.
Çocuklarda görülen kabızlık, bazen ciddi haller alabiliyor. Çoğu ebeveyn kabızlığa iyi gelen yiyeceklerle çocuklarını tedavi etmeye çalışıyor. Ancak bu durum ciddi bir hal de alabiliyor. Salgın sürecinde evde kalan çocuklarda, hareketsizlik nedeniyle kabızlık görülebilir. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Güngör, aileleri uyardı.