Cocukluk
Cocukluk Haberleri
Cocukluk haberleri sayfasında Cocukluk haberlerini bulabilir tüm Cocukluk haberlerini, gelişmeleri ve son dakika haberleri okuyabilirsiniz. Cocukluk haberleri ile ilgili geçmişten bugüne Posta'da 425 haber bulunmaktadır.

Hipertansiyon çocuklarda büyüme geriliğine neden oluyor
14 Ocak 2021, Perşembe 14:58 Primer hipertansiyonun yetişkinlerde olduğu gibi çocukluk çağında da hiçbir belirti göstermeden gelişebildiğini ve özellikle aşırı kilolu ve obez çocukların hipertansiyon yönünden yüksek riskli olduğunu Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ruhan Düşünsel, “Buna karşın, semptomatik hipertansiyonlu çocuklarda baş ağrısı, görme bozukluğu, okul başarısında düşüklük gibi genel belirtilerin görülmesinin yanı sıra ikincil hipertansiyonun büyüme geriliğine de yol açabilir” dedi.
Çocuktan proje, ebeveynden helikopter olur mu?
13 Ocak 2021, Çarşamba 09:58 Sadece kafasındaki plana çocuğunu yerleştirmeye çalışan, kendi sahip olamadıklarını, çocuğunun ne istediğine ve ne sevdiğine bakmadan veren ebeveynlere “helikopter ebeveyn” deniyor. Kısaca çocuğun kişiliğini, eğilimlerini görmezden gelip, kendi hayal ettiği geleceğe çocuğunu sürükleyen ebeveynler diyebiliriz. Ebeveyn olarak çocuğunun başarılı olmasını istemenin yanlış bir tarafı yok. Sadece resmin eksik bir kısmı var; çocuğun nerede, ne yaparak mutlu olacağının atlandığını görmeliyiz. // Uzm. Klinik Psikolog Zeynep Yetkin
Çocukluk obezitesinin birçok zararı var
10 Ocak 2021, Pazar 13:14 Yolda şişman bir çocuk gördüğümüzde aklımızdan ilk geçen 'ne kadar tatlı' olduğudur. Ama sağlık açısından bakacak olursak, ne büyük bir zorlukla karşılaşacağını bilmemiz neredeyse imkansızdır. Uzmanlar, çocuk yaşta obez olan kişilerin, yetişkinliklerinde kalpten tansiyona kadar birçok kronik hastalığa yakalanabildiklerini söylüyor. Bu nedenle çocukluk çağı obezitesinin önüne geçilmesinde fayda var. Medicana Konya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Gülsüm Gönülalan çocukluk çağı obezitesinin zararlarını anlattı.
Bu hastalık çocuklarda sık görülüyor: Orta kulak sıvı toplanması belirtileri ve tedavisi
06 Ocak 2021, Çarşamba 12:09 Kulakta sıvı birikmesi özellikle de bebeklerde ve çocuklarda geç fark ediliyor. Çocuğun televizyonun sesini çok açması, derslerde öğretmenini duyamama gibi belirtilerle ortaya çıkan orta kulakta sıvı toplanması hastalığı, erken dönemde tedavi edilmeli. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Uzmanı Op. Dr. Remzi Tınazlı, okul öncesi çocukluk çağında orta kulak sıvı toplanmasının, nedenlerini, erken dönemde fark edilmesinin tedavideki önemini ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Türkiye'de 5000 DMD hastası var: Farkındalık sağlamak önem taşıyor
04 Ocak 2021, Pazartesi 09:26 Bir tür kas erimesi hastalığı olan DMD (Duchenne Musküler Distrofi) hastalığı, çocukluk çağında ortaya çıkan kronik ilerleyici bir hastalık. Nöroloji Uzmanı Dr. Gültekin Kutluk, hastaların yaşam kalitesini artırmak için düzenli takibin büyük önem taşıdığını söylüyor. Duchenne Kas Hastalığı ile Mücadele Derneği Genel Sekreteri Baran Köseoğlu ise nadir hastalıklara farkındalık sağlamak adına oluşturulan Nadir-X projesinin okul çağındaki DMD hastalarının, arkadaşları tarafından daha iyi anlaşılması açısından önemli olduğunu söylüyor.
Ergen ve ergen ebeveyni olmak
02 Ocak 2021, Cumartesi 17:09 Ergenlik; çokça yol ayrımı olan, çocukluktan yetişkinliğe giden uzun bir yol. Önce cinsiyet hormonlarının salgılanması ile bedendeki değişimler zorlar ergeni. Ardından duyguları coşar. Çok üzülür dünyası kararır, çok sevinir gözü kimseyi görmez. Ergenlikte duygular hem yoğundur hem de hızlıca değişir. Uzman Klinik Psikolog Funda Tekelioğlu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Hamilelik döneminde beslenme lösemiye yol açar mı?
01 Ocak 2021, Cuma 11:46 Türk Pediatrik Hematoloji Derneği tarafından "Hamilelik dönemindeki koşullar ve beslenme çocukluk çağında lösemiye yol açabilir mi?" konulu bir basın toplantısı düzenlendi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Namık Yaşar Özbek, lösemiyi anne karnında önlemenin mümkün olduğunu belirterek doğru beslenme konusuna dikkat çekti.Hindi tariflerinden bunaldınız mı? Ayvalı bir pirzola yemeği iyi gelir
27 Aralık 2020, Pazar 07:00 Ne zaman, küfesinden sonbaharın yapraklarını döke saça giden, bir ayva küfesi görsem, içimdeki hüzün dağılır. Çocukluk hatıralarım aklıma gelir. Her mevsim daldan kopartabildiğimiz meyvelerin olduğu zamanlara giderim. Sonbahar kışa bağlanırken, sapsarı ayvalar küfelerde ve tezgahlarda yerini aldı.
Ya giderse?: Terk edilme korkusuyla nasıl başa çıkılır?
26 Aralık 2020, Cumartesi 14:32 Psikolojide terk edilme korkusu belki de psikologların en çko karşılaştıkları vakalardan. Terk edilme korkusu, size kimi zaman ilişkiyi zehir eden, anın tadını çıkaramamanın en büyük nedeni. Terk edilme korkusu nedenleri kişiden kişiye değişmekle beraber genelde benzer olur. Ebeveynler, çocukluktaki travmalar 'Sevgilim beni terk edecek korkusu'nu tetikler. Peki Terk edilme korkusuyla nasıl başa çıkılır?
Hemanjiyom nedir, belirtileri ve tedavisi nasıl olur?
15 Aralık 2020, Salı 16:32 Hemanjiyom, çocukluk çağında özellikle de süt çocukluğu döneminde görülen, selim huylu, asla kanserleşmeyen bir damar tümörü. Hemanjiyom belirtileri nelerdir? Hemanjiyom teşhisi nasıl konulur? Hemanjiyom tedavisi nasıl olur? Tüm bu soruların cevaplarını Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Müge Gökçe anlattı.
İzka inşaat yönetim kurulu başkanı Azat Yeşil: Müteahhit olarak çocukluk hayalimi gerçekleştirdim
14 Aralık 2020, Pazartesi 07:01 Diyarbakır’da 11 nüfuslu bir ailede dünyaya geldi. Müteahhit olup evler yapmak çocukluk hayaliydi. Başarmak için küçük yaşta baba ocağından ayrılıp İstanbul’a okumaya gitti. Önce lisans sonra lisansüstü eğitimini tamamladı. Henüz 23 yaşında ilk müteahhitlik şirketini kurdu.
Ergenlerde özgüven nasıl geliştirilir?
12 Aralık 2020, Cumartesi 17:30 Çocukluk boyunca kendinden emin görünen çocuklar, gençlik yıllarında özgüvenlerini sürdürmekte zorlanabilirler. Birçoğu için ergenlik kendinden şüphe duyma, sorgulanabilir bir vücut imajı ve güvensizlikle doludur. İyi haber şu ki, çocuğunuzun özgüven kazanmasına yardımcı olacak adımlar atabilirsiniz . İşte çocuğunuza ömür boyu güven aşılayacak stratejiler.
Mevsimlerden en çok etkilenen hastalık: Manik depresif
06 Aralık 2020, Pazar 20:02 Mevsimlerden en çok etkilenen psikiyatrik hastalığın manik depresif olduğuna işaret eden Tarhan, “İlkbahar ve sonbahar, bu hastalığın alevlenme dönemidir” uyarısında bulundu. Kişi kolay aşık oluyorsa, içine kapanıp saatlerce düşünüyorsa, dalıp dalıp gidiyorsa kişinin bipolar olduğundan şüphelenmek gerekir diyen Tarhan, çocukluk ve ergenlik dönemindeki bipolar durumunun sıklıkla gözden kaçtığını, bipoların özellikle ergenlikte daha yüksek oranda görüldüğüne dikkat çekiyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bipolar bozukluk ve manik depresif rahatsızlıkları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Çocuklarda en sık görülen 9 kanser türü ve belirtileri nelerdir?
01 Aralık 2020, Salı 16:38 Çocukluk çağı kanserlerini yetişkin kanserlerinden ayıran en önemli özelliğinin görülme sıklığı olduğuna dikkat çeken Çocuk Onkolojisi Uzmanı Dr. Asım Yörük, çocuklarda akut lösemi, lenfoma beyin tümörlerinin en sık görülen kanserler olduğunu belirterek yetişkinlerde bu kanser tiplerinin sıklığının daha az görüldüğünü söyledi.
Çocukluk travmaları, yetişkinlikte ruhsal hastalıklara neden oluyor
21 Kasım 2020, Cumartesi 18:42 Çocukluk döneminde yaşanan ihmal ve istismar gibi travmatik olayların çocuğun gelecek yaşantısında önemli etkileri olabileceğini belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuğa mutlaka anne ve babasının sevgi göstermesi gerektiğini söyledi.
Bebeklikte antibiyotik kullanımı çocuklukta hastalıklara yol açıyor
18 Kasım 2020, Çarşamba 16:44 ABD'de yapılan bir araştırmada, çocuklarda 2 yaşından önce antibiyotik kullanımının birçok hastalığa yol açtığı belirlendi.
Çocuklarda dişlere nasıl müdahale edilmeli?
16 Kasım 2020, Pazartesi 12:56 Çocuklar ve aileleri için en üzücü durumlardan biri de diş travması nedeniyle çocuğun dişinin kırılması, yer değiştirmesi ya da tamamen yerinden çıkmasıdır. Diş travmalarında, travmanın şekli ve boyutu ne olursa olsun en kısa sürede mutlaka bir diş hekimine, mümkünse bir pedodonti uzmanına başvurulmalı. Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar çocuklarda acil diş müdahaleleri hakkında bilgi verdi.
Çocuklarda ateşli havalede genetik faktörlere dikkat
15 Kasım 2020, Pazar 14:42 Ateşli nöbetlerin çocukluk yaş grubunda en sık gözlenen havale nedeni olduğunu söyleyen Doç. Dr. Betül Kılıç, “Çocukların yaklaşık yüzde 2 ila 5’i, beş yaşını doldurmadan ateşli nöbet geçirebilir. Ailede ateşli nöbet öyküsü olanlar varsa bu oran artar. Yapılan çalışmalarda ateşli nöbet geçiren çocukların zihinsel gelişimi, davranışları ve okul başarısı diğer çocuklardan farklı bulunmamıştır” dedi.
Demet Akalın paylaştı: Küçükken de ikonmuşum!
09 Kasım 2020, Pazartesi 14:10 Demet Akalın sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflarla geçmişe gitti. Çocukluk ve ergenlik dönemine ait fotoğraflarını yayınlayan Akalın, 'küçükken de ikonmuşum' dedi.