Hangisi normal?

Hangisi normal?

26.08.2023
Normal midir? Meslek hayatımda en çok duyduğum soru. Rutin jinekolojik muayene kültürü tamamen yerleşse ve kadın sağlığı üzerine okumalar artsa daha az sorulacak bir soru ama neyse buna da şükür dedirtiyor. En azından birileri, bir şeylere dikkat edip olağanlığını sorguluyor. Böyle böyle gideceğiz işte doktora. Böyle böyle paniklemeden tedbir almayı, canımızı bir değer saymayı öğreneceğiz. Bakalım sizin normalleriniz anormal miymiş aslında...
Bütün kadınların aklında aynı soru: Jinekolojik muayeneye hangi yaşta başlamak gerekiyor?

Bütün kadınların aklında aynı soru: Jinekolojik muayeneye hangi yaşta başlamak gerekiyor?

15.09.2022
Çocukluktan yetişkinliğe kadar düzenli jinekolojik muayenenin önemi büyük: Kız çocuklarının ergenliğe girdiği andan itibaren cinselliğe adım atsın ya da atmasın, jinekolojik muayeneye ihtiyacı var. Bu muayene çoğu zaman kadınlar için ürkütücü ve endişe verici olsa kadın sağlığı açısından oldukça önemli. Vajinal muayene, her kadının yılda bir veya özel bir durumu varsa belirli aralıklarla jinekolog tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi işlemidir. Peki, jinekolojik muayene neden bu kadar önemli? Jinekolojik muayeneye en erken hangi yaşta başlamak gerekir?
Doğum planı nedir? Ne zaman hazırlanmalıdır?

Doğum planı nedir? Ne zaman hazırlanmalıdır?

30.07.2020
Doğum planı nedir? Ne zaman hazırlanmalıdır? Anne adayları, gebeliğin 3. ayında iç ve dış genital organlarının değerlendirildiği jinekolojik bir muayeneden geçirilir. Ayrıca doğum planlaması için yapılacak jinekolojik muayene ise gebeliğin 38.haftasında yapılır.
Demir eksikliği nasıl önlenir?

Demir eksikliği nasıl önlenir?

15.07.2020
Demir eksikliği nasıl önlenir? Demir eksikliği ve buna bağlı olarak gelişen kansızlık, genç kadınlarda çok sık görülen bir sorundur, bu nedenle anne adaylarına, hamile kalmadan önce ayrıntılı bir kan tahlili yaptırmaları tavsiye edilir.
Yumurtalık kanseri hiçbir belirti vermiyor, sinsi ilerliyor

Yumurtalık kanseri hiçbir belirti vermiyor, sinsi ilerliyor

7.02.2020
Östrojen hormonu desteğinin yumurtalık kanserini tetikleyen faktörler arasında yer aldığına dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Mehmet Karaca, "Hiç doğum yapmamış olma ve ailede, meme ve yumurtalık kanseri öyküsü olan kişilerin hastalığa yakalanma riski yükseliyor." dedi. Prof. Dr. Mehmet Karaca yumurtalık kanserinin belirtilerini ve tedavi sürecini anlattı.
Ergenlik jinekolojik muayenesinde anne desteği önemli

Ergenlik jinekolojik muayenesinde anne desteği önemli

30.01.2020
Çocukluk döneminden genç kızlığa geçiş dönemi olarak adlandırılan ergenlik dönemi oldukça karmaşık süreçlerinden biridir. Ergenliğe adım atan kızlar, vajinal akıntı, kaşıntı, ağrı, enfeksiyon şüphesi, erkeksi tüylenme ve kanama gibi bazı sorunlar yaşayabilir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökhan Gümüştaş çocuk ve ergen yaş grubundaki kızlarda ortaya çıkan jinekolojik sorunlar ile ilgili bilgi verdi.