Erkeklerde Kısırlık

Erkeklerde Kısırlık Haberleri

Son dakika erkeklerde kısırlık haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan erkeklerde kısırlık gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan erkeklerde kısırlık haber sayfamızda...
Doktorların 'işe yaramaz' deyip aldığı organ, kansere kalkan oluyormuş

Doktorların 'işe yaramaz' deyip aldığı organ, kansere kalkan oluyormuş

3.09.2023
Her yıl dünyada yaklaşık 20 milyon, Türkiye'de ise 200 binden fazla kişi; insan sağlığı için en korkunç olasılıkların başında gelen kanser hastalığına yakalanıyor. Bilim insanları; meme, prostat, akciğer, böbrek gibi pek çok farklı versiyonu bulunan kanseri önlemek için çeşitli araştırmalar yapmaya devam ederken, yakın zamanda yapılan bir çalışma, insan vücudunda 'gereksiz' olduğu düşünülen timüs bezinin, kanser olasılığını azalttığını ortaya koydu. Bulgulara göre timüs bezi alınmış bir yetişkinin, kansere yakalanma riski tam 2 kat daha fazla. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pelin Uysal, kanser ve timüs bezi arasındaki ilişki hakkında posta.com.tr okuyucularına konuştu.
DSÖ'den dikkat çeken rapor: Dünyada her 6 çiftten 1'i bu sorunu yaşıyor

DSÖ'den dikkat çeken rapor: Dünyada her 6 çiftten 1'i bu sorunu yaşıyor

16.04.2023
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünyada her 6 çiftten birinin kısırlık yaşadığını açıkladı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, "Kısırlığın yüzde 40’i kadınlarla, yüzde 30’u ise erkeklerle ilgili nedenlerle meydana geliyor. Yüzde 10'unda ise hem kadın hem erkeklerle ilgili problemlerden kaynaklanıyor. Yüzde 20’si ise tetkiklere rağmen bir neden bulunamayan çiftlerden oluşuyor" dedi.
Spermi olmayan erkekler baba olabilir mi?

Spermi olmayan erkekler baba olabilir mi?

19.01.2023
Erkeğe bağlı kısırlık sorunlarından biri olan azospermi, menide hiç sperm bulunmaması anlamına gelir. Herhangi bir belirtisi olmayan bu problem, çiftlerin çocuk sahibi olamadığı durumlarda doktora başvurmasıyla birlikte yapılan testlerin sonucunda ortaya çıkmaktadır diyen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Erol; “Genellikle doğuştan gelen çeşitli sorunlardan kaynaklanan azospermi, birtakım faktörlerin etkisiyle sonradan da oluşabilir. İleri yaş, stresli bir yaşam, dengesiz ve sağlıksız beslenme azospermiye neden olan etkenler arasında gösterilir. Azospermi teşhisi konulan erkeklerin doğal yollarla baba olması oldukça zordur ancak gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri sayesinde azospermi, tedavisi yapılabilen bir rahatsızlıktır. Bu probleme sahip olan erkekler tüp bebek tedavisine başvurarak bebek sahibi olabilirler” şeklinde konuştu.
Uzmanı müjdeyi açıkladı: Erkeklerde kısırlık tarihe karışacak

Uzmanı müjdeyi açıkladı: Erkeklerde kısırlık tarihe karışacak

29.12.2022
Erkek infertilitesinin tedavisinde yeni gelişmeler olduğuna işaret eden Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timur Gürgan, bilimin ve teknolojinin de yardımıyla artık erkekle ilgili kısırlığın tarihe karışacağını açıkladı.
Baba olmak isteyenlere 9 önemli uyarı

Baba olmak isteyenlere 9 önemli uyarı

14.08.2022
Evli çiftlerin belirli bir süreden sonra en büyük isteklerinden birisi de çocuk sahibi olmaktır. Bazı çiftlerde bu istek hızlıca gerçekleşse de bazı çiftlerde bu istek biraz zorlayıcı olabilir. Uzmanlar ise baba olmak isteyen erkeklere önemli bilgiler verdi.
Sigara ve tütün ürünlerinden ölen kişilerin 8'de 1'i pasif içici!

Sigara ve tütün ürünlerinden ölen kişilerin 8'de 1'i pasif içici!

30.05.2022
Dünyada ve ülkemizde en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddenin; sigara ve nargile gibi tütün ürünleri olduğunun altını çizen uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl 8 milyondan fazla kişinin sigara ve tütün ürünleri kullanımına bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirtiyor. Üstelik bu ölümlerin yaklaşık 1.2 milyonunu kendisi sigara ve tütün ürünü kullanmayan pasif içiciler oluşturuyor!
Hamile kalamıyorsanız, nedeni bunlar olabilir!

Hamile kalamıyorsanız, nedeni bunlar olabilir!

20.04.2022
Normal doğurgan ve 35 yaş altı çiftlerde, normal sıklıkta cinsel ilişki durumunda aylık gebe kalma oranı yüzde 25. Kısırlık, herhangi bir doğum kontrolü yöntemi uygulamaksızın, 1 yıl süreyle, düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamama durumuna deniyor. Kısırlık problemi olan çiftlerin yaklaşık yüzde 30’unda erkekte, yüzde 30’unda kadında ve yüzde 30’unda ise hem erkekte hem de kadında problem bulunuyor. Yüzde 10’unda ise yapılan tetkiklere rağmen bir sorun tespit edilemezse bu grubun durumuna “açıklanamayan kısırlık” adı veriliyor. Peki çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin çocuk sahibi olamamasında en önemli etkenler hangileri, biliyor musunuz? Uzmanından cevabını aldık. İşte hamile kalmayı zorlaştıran en önemli etkenler...
Kabak çekirdeğinin faydaları

Kabak çekirdeğinin faydaları

27.02.2022
Kabak çekirdeğinin bilmediğimiz birçok faydası bulunur. Kabak çekirdeği, bal kabağından elde edilen kavrulmuş sağlıklı bir tohumdur. Kabak çekirdeği ülkemizde en çok tüketilen sağlıklı atıştırmalıklardandır. Kabak çekirdeğinin faydası nedir, kabak çekirdeği hangi hastalıkları vücudumuzdan uzaklaştırır sorularına verilecek cevapları haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz.
Düşük sperm sayısı gebelik şansını düşürüyor!

Düşük sperm sayısı gebelik şansını düşürüyor!

24.02.2022
Düşük sperm sayısı doğal yollarla gebe kalmayı zorlaştırıyor. Erkeklerdeki kısırlık problemlerinin büyük çoğunluğunu oluşturan düşük sperm sayısı çiftlerin bebek sahibi olma kararlarını ertelenmesine neden oluyor. Ancak çoğu zaman çiftler, düşük sperm sayısı hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı için karamsarlığa kapılarak tedavi olmayı erteleyebiliyorlar. Bir diğer yandan sperm sayısı ve hareketliliği kadar, sperm hücrelerinin yapısı da bu süreçte oldukça önemli. Dolayısıyla çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzde 25’inde erkeğe bağlı sperm bozukluklarına rastlanıyor.
Erkekte kısırlık tedavisi ne kadar sürer?

Erkekte kısırlık tedavisi ne kadar sürer?

5.01.2022
Çocuk sahibi olmak isteyip kısırlık fark edildiyse hiç vakit kaybetmeden tedaviye başlamak oldukça önemli. Peki, erkeklerde kısırlık tedavisi ne kadar sürer? Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaan Aydos, erkeklerde kısırlık tedavisi hakkında bilgi verdi.
Erkeklerde varikosel kısırlık nedeni olabilir!

Erkeklerde varikosel kısırlık nedeni olabilir!

26.12.2021
Erkek kısırlığının en sık görülen ve düzeltilebilen nedenlerinin başında gelen varikosel, testisten kirli kanı uzaklaştıran toplardamarların genişlemesi ve bu nedenle görevlerini yerine getirememesidir. Varikosel rahatsızlığının en yaygın belirtileri arasında şişlik, kabarıklık ve testiste ağrı yer alıyor.
'Covid-19 geçirenlerin beyninde küçülme tespit edildi'

'Covid-19 geçirenlerin beyninde küçülme tespit edildi'

7.10.2021
Ankara'da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.
Baba olmak isteyen erkeklere 9 öneri

Baba olmak isteyen erkeklere 9 öneri

25.07.2021
Evli çiftlerin yaklaşık 5'te 1'i çocuk sahibi olmayı istemelerine rağmen farklı nedenlerle çocukları olmayabiliyor. İnfertilite yani kısırlık problemine her iki cinsiyette de eşit oranda rastlanıyor ve tedaviler kişiye özel olarak planlanıyor. Çevresel koşulların da olumsuz etkilerine bağlı olarak önemi giderek artan erkek kısırlığı, günümüzde modern yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Hatta menide hiç sperm bulunmaması problemi ile karşı karşıya olan erkeklerin bile ‘kök sperm’ hücreleriyle babalık duygusunu yaşaması mümkün olabiliyor. Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Yusuf İlker Çömez, erkeklerde görülen infertilite ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
İnanmamanız gereken aşı efsaneleri

İnanmamanız gereken aşı efsaneleri

25.05.2021
Covid-19 aşılarıyla ilgili çıkan olumsuz haberler, özellikle de sosyal medyada yayılan dedikodular yüzünden çoğu kişi aşı olmaktan korkuyor ve kaçıyor. Aşı hakkı olmasına rağmen yaptırmayıp virüse yakalanan ve yoğun bakımda tedaviye alınan bazen de sonuç olarak hayatını kaybeden çok kişi var.
Uzmanlardan boya uyarısı: Erkeklerde kısırlığa neden oluyor!

Uzmanlardan boya uyarısı: Erkeklerde kısırlığa neden oluyor!

19.03.2021
Endokrin engelleyicilerin, boyalarda sıklıkla yer aldığını kaydeden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Akrilik boyalarda özellikle kullanılan alkil fenol etoksilat, özellikle son dönemde çok fazla çalışılır oldu. Bu maddenin de erkeklerde üreme sisteminde birikerek kısırlığa yol açabileceğine dair önemli bilgiler mevcut. Diğer bir madde ise boyalarda sıklıkla kullanılan eterdir. Eter de su bazlı boyalarda daha çok kullanılan bir bileşik. Bu da çocuklarda özellikle alerji ve astımı tetikleyebildiği gösterilmiş olan bir madde” diye konuştu.
İkinci çocuğu düşünmeden önce kendinize sormanız gereken sorular

İkinci çocuğu düşünmeden önce kendinize sormanız gereken sorular

12.12.2020
İlk bebeğinizden sonra dünyaya ikinci bir şirin varlığı getirme düşüncesi bütün anne ve babaları heyecanlandırır. Bu büyük sorumluluğu almadan önce kendinize sormanız gereken sorular var. Birazdan vereceğimiz sorulara olumlu yanıtlar verebiliyorsanız ikinci çocuğa hazır olduğunuzu düşünebilirsiniz.
Plastik kullanımı erkeklerde kısırlık yapıyor

Plastik kullanımı erkeklerde kısırlık yapıyor

12.12.2020
Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın yaptığı araştırma çarpıcı verileri ortaya koydu. Araştırmaya göre bir insan her hafta bir kredi kartı büyüklüğünde yaklaşık beş gram plastik tüketiyor. Bu kadar yüksek miktarda plastik tüketiminin sağlığa zararları hakkında bilgiler aktaran Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Şu an dünyada her yıl 300 milyon ton plastik çevreye salınıyor. Maruz kaldığımız plastik tüketim miktarı arttıkça karaciğer kanseri, kısırlık, otizm, tiroit ve pankreas bozuklukları, metabolik sendrom ve obeziteye yol açıyor dedi.
COVID-19 spermleri olumsuz etkileyebilir

COVID-19 spermleri olumsuz etkileyebilir

10.11.2020
COVID-19’un sperm üretiminden sorumlu hücrelere zarar verdiği ve DNA hasarlanmalarına neden olduğu düşünülüyor. Çalışmalarda, spermin hem sayısında hem de hareketliliğinde bozulma olduğunun gösterildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Adayener, “Ancak bir erkeği kısır (infertil) olarak tanımlayabilmek için çocuk istemesi ve düzenli ilişkide bulunmasına rağmen bir yıllık sürede hamilelik gerçekleşmemesi gerekli. Bu nedenle COVID-19’un kesin olarak erkeklerde kısırlığa neden olduğunu söyleyebilmek için daha zamana ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.
Nar zehirler mi? Narın kritik 4 yan etkisi

Nar zehirler mi? Narın kritik 4 yan etkisi

8.11.2020
Nar şüphesiz Türk mutfağında en çok kullanılan meyvelerden biri. Narı sade olarak tüketebiliyor ve hem tatlı hem tuzlu yiyeceklere katabiliyoruz. İyi bir C vitamini deposu olan nar, C ve K vitamini, iyi bir lif, potasyum, tiamin, folat, manganez ve bakır kaynağıdır. Narın faydaları arasında kanser ve yaşlanma karşıtı olması da var. Tüm bunların yanı sıra, nar sandığımız kadar masum bir meyve de değil. Narın yan etkileri ve zararları da bulunuyor ve nar bazı durumlarda kişileri zehirleyebiliyor. İşte narın kritik 4 yan etkisi…
Klinefelter sendromu nedir? Klinefelter sendromu belirtileri nelerdir?

Klinefelter sendromu nedir? Klinefelter sendromu belirtileri nelerdir?

14.10.2020
Klinefelter sendromu, bir erkeğin fazladan bir X kromozomu ile doğduğu genetik bir durumdur. Erkeklerde tipik XY kromozomları yerine XXY'ye sahiptirler, bu nedenle bu duruma bazen XXY sendromu denir. Erkeklerde kısırlık gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. “Klinefelter sendromu nedir?“ “Klinefelter sendromu belirtileri nelerdir?“ sorularının cevaplarına haberimizin detaylarından ulaşabilirsiniz.
Erkeklerde kısırlık yapan hastalıklar

Erkeklerde kısırlık yapan hastalıklar

8.10.2020
Çiftlerin yüzde 15 kadarı kısırdır. Bu durum bir yıl veya daha uzun süredir sık sık korunmasız cinsel ilişkiye girmelerine rağmen çocuk sahibi olamadıkları zaman ortaya çıkar. Bu çiftlerin üçte birinden fazlasında erkek kısırlığı rol oynar. Erkeklerde kısırlık yapan hastalıklar ve kısırlığa neden olan etkenler haberimizde…
Erkeklerde ve kadınlarda görülen kısırlık belirtileri

Erkeklerde ve kadınlarda görülen kısırlık belirtileri

7.10.2020
Çoğu çift, bebek sahibi olmaya çalıştıktan bir yıl sonra başarılı olamıyorsa doktora gitmelidir. 35 yaşın üzerinde bir kadınsanız veya düzensiz bir regl döneminiz varsa ve 6 aydır hamile kalmaya çalışıyorsanız ama başarılı olamıyorsanız mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünmeniz gerekiyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Kalay, bu konuda çiftlere önemli tavsiyelerde bulunuyor:
Cep telefonu erkeklerde kısırlığa neden olabilir

Cep telefonu erkeklerde kısırlığa neden olabilir

13.09.2020
Dünya nüfusunu tehdit eden 3 önemli hastalık arasında yer alan kısırlık, gün geçtikçe artış gösteriyor. Cep telefonu ve tablet kullanımlarındaki artışın erkek üreme sağlığını doğrudan etkilediği ve erkeklerde kısırlığa neden olduğu ortaya çıktı. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Erol "Günde 4 saatin üzerinde cep telefonu kullanımı yaydığı radyasyon ve elektromanyetik enerji ile sperm üzerinde olumsuz etki gösterip kısırlığı tetiklemekte ve teknolojiye bağımlı yaşayan baba adayları için risk faktörü oluşturmaktadır'' dedi.
Corona virüs erkeklerde kısırlık yapar mı?

Corona virüs erkeklerde kısırlık yapar mı?

6.09.2020
Corona virüs pandemisi ortaya çıktığından beri birçok konu hakkında insanlar endişelenmeye başladı. Bunlardan biri de kısırlık. Pandeminin ilk günlerinde özellikle Amerikalı erkekler corona virüs nedeniyle kısır kalma korkusu yaşadılar ve kliniklerde spremlerini dondurmaya başladı. Peki corona virüs kısırlık yapar mı? Corona virüs erkeklerde kısırlığa neden olur mu? Erkek üreme sisteminin Covid-19 ile enfekte olmasının birçok önemli sonucu olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Mahmut Muzaffer İlhan, “Bunlardan en önemlisi kısırlık ihtimali. Corona virüs sonrası testis hacminde ve sperm sayısında bir azalma olabilir” dedi.
Çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere 9 öneri

Çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere 9 öneri

25.08.2020
Evli çiftlerin yaklaşık beşte biri, istemelerine rağmen çocuk sahibi olamadıkları için doktora başvuruyor. İnfertilite yani kısırlık problemine her iki cinsiyette de eşit oranda rastlanıyor ve tedaviler kişiye özel olarak planlanıyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Yusuf İlker Çömez, erkeklerde görülen infertilite ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. İşte çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere 9 öneri.