Geç Konuşma

Geç Konuşma Haberleri

Son dakika geç konuşma haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan geç konuşma gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan geç konuşma haber sayfamızda...
Konuşamayan kekeme çocuklar için okunabilecek dualar neler? Kekemelik için dualar

Konuşamayan kekeme çocuklar için okunabilecek dualar neler? Kekemelik için dualar

13.12.2023
Çocukların gelişimleri bazen aynı hızla ilerlemez. Bazı çocuklar oldukça erken yaşlarda çok rahat cümle kurabilirken bazıları 5 yaşında konuşmayı tam anlamı ile sökemeyebilir. Konuşma bozukluğu olan ya da konuşamayan çocuklar için doktor kontrollerinin yanında Allah'tan şifa istemek de son derece önemlidir.
Otizmde endişelendiren artış: Sebebi hala tespit edilemedi!

Otizmde endişelendiren artış: Sebebi hala tespit edilemedi!

13.11.2022
Sebebi tam olarak bilinmeyen ancak dijital dünyanın gelişmesi ile oldukça yaygınlaşan otizm, artık 44 çocuktan birinde görülüyor. 1985 yılında 2 bin 500 çocuktan birinde görülen otizmin belirtileri ise aslında çok erken yaştan itibaren kendini gösteriyor. Üstelik erken yaşta fark edilen otizm, çocuğun özel eğitimi aksatılmazsa, çocuğun hayatından tamamen silinebiliyor. Otizmin tanı ve tedavisinde en önemli konu ailelerin dikkati ve hemen harekete geçmesi...
Pandemi dönemi doğan çocuklarda genel sorun ‘dil ve konuşma bozuklukları’

Pandemi dönemi doğan çocuklarda genel sorun ‘dil ve konuşma bozuklukları’

4.10.2022
Uzmanlar pandemi sürecinde dünyaya gelen çocukların genellikle gelişimsel dil bozukluğu problemleri yaşadıklarını belirtiyor. Gelişimsel dil problemi çerçevesinde olmak üzere özellikle 2-3 yaş grubu bireylerin, aileleri ile birlikte tedavi sürecine dâhil edildiklerinden bahseden uzmanlar, çocukların ileride sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmeleri için küçük yaşlarda destek almaları gerektiği konusunda uyarıyor.
Çocuklarda konuşmayı öğrenmede kritik yaş dört!

Çocuklarda konuşmayı öğrenmede kritik yaş dört!

19.09.2022
Çocuğunuz belirli bir yaştan sonra hâlâ telefon sözcüğü yerine ‘tefon’, kuş yerine ‘tuş’, araba yerine ‘aba’, su yerine ‘şu,’ ya da ‘du’, kapı yerine ‘kakı, tapı, papı' diyorsa bunu önemeniz gerekiyor. Çocuğunuz 4 yaşına gelmişse ve söylediklerinin en az yarısı doğru anlaşılmıyorsa dikkat etmeniz gerekiyor, çünkü dil öğrenmede kritik yaş  dört olarak kabul ediliyor.
Uyaran eksikliği otizmle karıştırılıyor

Uyaran eksikliği otizmle karıştırılıyor

2.09.2022
Çocuğunuz yeterli düzeyde konuşamıyor, akranlarıyla iletişimde ve etkileşimde sorunlar yaşıyorsa… Davranış problemleri sergiliyor, istediği olmayınca ağlayıp bağırıyorsa… İnatçı ve sinirliyse… Sosyal uyumu yeterli değilse, davranış sorunları varsa bunun nedeni uyaran eksikliği olabilir. Uyaran eksikliği otizmle sık sık karıştırılan bir sorun ancak 0-2 yaş döneminde ortaya çıkan, konuşma ve iletişim problemleriyle kendini belli eden uyaran eksikliği, erken tanı ve terapi süreciyle tedavi edilebiliyor.
Bazı çocuklar niye geç konuşur?

Bazı çocuklar niye geç konuşur?

5.06.2022
Bir çocuğu büyütürken ebeveynler birçok zorlu evreden geçer. Emzirme süreci, gaz çıkarma, ek gıdaya geçiş, yürüme, bezi bırakma derken konuşup, konuşmadığı da ebeveynlerin en çok dikkat ettiği noktalardan birisi. Peki, çocuklar neden geç konuşur? Çocuklar ne zaman konuşur? Çocuklar neden konuşmaz? İşte, uzmanı çocuklarda geç konuşma nedenlerini ve önlemlerini anlattı...
"Tablet çocukları" geç konuşuyor!

"Tablet çocukları" geç konuşuyor!

27.02.2022
Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, bilgisayar, tablet, cep telefonu ve televizyon gibi teknoloji kullanımının geç konuşmaya sebep olduğunu, dil gelişiminde sorunlara ve konuşma bozukluklarına yol açtığını söyledi.
Çocuklarda otizmin tedavisinde erken tanının önemi

Çocuklarda otizmin tedavisinde erken tanının önemi

9.01.2022
Otizm zaman zaman başka sorunlarla karıştırılabiliyor. Çocuklarda sosyal kaygı bozukluğu, yaygın kaygı bozukluğu, depresyonu veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda da tıpkı otizmde olduğu gibi göz temasında kısıtlılık ve sosyal etkileşimde bozulmalar görülebiliyor. Dil bozukluğu olan, ailede geç konuşma öyküsü olan veya elektronik şeyler/ekran karşısında çok vakit geçiren çocuklarda da dil gelişim basamaklarında gecikmeler oluşabiliyor. Ancak otizmin doğru tanısı ve tedavisi için tüm bu belirtilerin vakit geçirmeden ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor.
Çocuklarda geç konuşma otizm belirtisi midir?

Çocuklarda geç konuşma otizm belirtisi midir?

28.02.2021
Her bir çocuk için konuşma yaşı farklılık gösterebiliyor. Uzmanlar ise, çok fazla televizyon, telefon, bilgisayara maruz kalan çocuklarda uyaran eksikliğinden kaynaklı konuşma gecikmesi yaşandığını söylüyor. Çocuk ve ergen psikiyatristi Prof. Dr. Mazlum Çöpür, ailelerin belirtileri otizmle karıştırdığına değinerek, “Çocuk bütün gün televizyon seyrettiği için konuşma ve ses uyaranı alamıyor, uyaran alamadığı için de konuşması gecikiyor” dedi.
Aşılar otizme neden olur mu?

Aşılar otizme neden olur mu?

25.12.2020
Aşıların otizm yaptığına yönelik yanlış ve temeli olmayan iddialar yüzünden çocukların ölümcül sonuçları olan bulaşıcı hastalık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirten uzmanlar, aşılamanın önemine işaret ediyor. “Aşılar otizme neden olmaz” diyen uzmanlar, aşı yaptırmamanın çok ciddi bir çocuk ihmali olduğuna dikkat çekiyor.
Çocuklarda geç konuşma nedenleri

Çocuklarda geç konuşma nedenleri

11.09.2020
Çocuklar bazı nedenlerden dolayı yaşıtlarından geç konuşmaya başlar ve konuşmakta bir hayli zorlanırlar. Memorial Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü uzmanları, çocuklarda gecikmiş konuşma hakkında bilgi verdi ve anne babalara tavsiyelerde bulundu.
Çocukları geç konuşan aileler neler yapmalı?

Çocukları geç konuşan aileler neler yapmalı?

19.02.2020
Teknoloji ile birlikte yaygın kullanılan tablet, telefon ve bilgisayar gibi elektronik aletler çocuklarda geç konuşma, konuşma bozuklukları ve iletişim sorunlarına neden oluyor. Oyun ve oyuncağın yerini alan bu aletler çocuğun bireysel, sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Peki, Çocuklarda geç konuşmanın nedenleri nedir? Çocuklarda konuşma bozuklukları neden olur? Çocukları geç konuşan aileler neler yapmalı? İşte çocuklarda konuşma problemleri ile ilgili bilmeniz gerekenler…
Çocuğum neden konuşmuyor? Konuşma geriliği için ne yapılmalı?

Çocuğum neden konuşmuyor? Konuşma geriliği için ne yapılmalı?

19.02.2020
Tipik bir 2 yaşındaki çocuk yaklaşık 50 kelime söyleyebilir ve iki veya üç kelimelik cümlelerle konuşabilir. 3 yaşına kadar, kelime dağarcığı yaklaşık 1.000 kelimeye çıkar ve üç ve dört kelimelik cümlelerde konuşurlar. 1 yaşındaki sağlıklı bir çocuğun en azından bir kelimeyi anlamlı bir şekilde söyleyebilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bu aşamada konuşmada bozukluk ya da gecikme görüldüğünde geç kalınmadan mutlaka hekime danışılması gerektiğini vurguluyor. Ebeveynler konuşma geriliğini ilk aşamada anlayamıyor. “Çocuğum neden konuşmuyor?” sorusunu sıklıkla dile getirirler. Peki, Konuşma geriliği için ne yapılmalı? Çocukta konuşma geriliği olduğunu nasıl anlarız? Doç. Dr. Emel Sarı Gökten çocuklarda geç konuşmanın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Geç konuşma ve okuma yazmada gecikmeye neden oluyor

Geç konuşma ve okuma yazmada gecikmeye neden oluyor

19.02.2020
Yaklaşık 18 milyon öğrenci tatilin ardından bugün ders başı yaptı. İlk dönem okul başarısızlıklarının ebeveyn tarafından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, dikkat eksikliği, takıntılar, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü ya da kaygı bozukluğu gibi problemlerin bulunabileceğine dikkat çekiyor. Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, akademik başarısızlığın altında pek çok sebep olabileceğini belirterek bu sorunların erken dönemde tespit edilmesinin önemli olduğunu söyledi.
Aileler çocuklarındaki Dislektik belirtileri geç fark ediyor

Aileler çocuklarındaki Dislektik belirtileri geç fark ediyor

11.11.2019
Disleksi, çocuklarda okumayı ve öğrenmeyi zorlaştıran bir durumdur. Okul çağındaki çocukların ebeveynleri, yaygın bir “Özel Öğrenme Engelliliği” olan disleksi hakkında bilgi sahibi değil. Bu yüzden de disleksi, çocuğun okul başarısını olumsuz şekilde etkiliyor. Geçtiğimiz ay yayınlanan bir rapora göre İngiltere'deki okullar disleksi olan öğrencilerin en az yüzde 80'ini teşhis etmekte başarısız oluyor. Uzmanlar da ailelerin çocuklardaki öğrenme güçlüğünü geç farkettiğini ve tanısında geç kalındığını vurguluyor. Peki, Disleksi belirtileri nelerdir? Disleksi nasıl teşhis edilir? Çocuk Ergen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mine Elagöz Yüksel disleksi ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Yaşıtlarından yavaş öğrenen çocuklar

Yaşıtlarından yavaş öğrenen çocuklar

5.04.2018
Çocukların öğrenme hızı farklılık gösterebilir.
Çocukların konuşmaları da yaşıtlarıyla uyumlu olmalı

Çocukların konuşmaları da yaşıtlarıyla uyumlu olmalı

27.04.2018
Bir çocuk yaşıyla uyumlu beklenen konuşmayı sağlayamıyorsa bu bir 'konuşma bozukluğu' veya 'gelişimsel dil gecikmesi' olabilir. Bu yüzden ebeveynlerin çok dikkatli olması gerekir
Çiftler arası finansal uyum

Çiftler arası finansal uyum

25.01.2024
Çiftler arasında sağlıklı, mutlu bir ilişki için finansal uyum da şart...
Hep sonradan

Hep sonradan

10.01.2024
Geçen cumartesi Kalben’in rap’çi Grogi ile yaptığı yeni şarkısı ‘Hep Sonradan’ın lansmanı için Bomonti’deki Blok Mekan’daydık...
Polis, eski eşini öldüren şahsın kanlı elbiselerini aldı, tulum giydirdi

Polis, eski eşini öldüren şahsın kanlı elbiselerini aldı, tulum giydirdi

13.11.2023
Sultangazi'de eski eşini önce tabancayla vuran, daha sonra bıçakla boğazını keserek öldüren şüphelinin ifadesi ortaya çıktı.  Suçunu itiraf eden Tuncay Sağ, polise verdiği ifadede, "Çamaşırlarımı yıkatmak için onun evine gitmiştim. Mutfakta konuşurken gideceği düğünde giyeceği elbisenin resmini gösterdi. 'Senle evliyken bunları bana giydirmiyordun' dedi. Aramızda tartışma çıktı. Kendimi kaybettim" dediği öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail'e sert sözler: Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail'e sert sözler: Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin yok

25.10.2023
TBMM Grup Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonla mücadele mesajı vererek, "Her emeklimizin sıkıntısı bizim sıkıntımızdır" ifadelerini kullandı. Öte yandan günlerdir Gazze'de yaşanan insanlık dramına değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan İsrail'e seslenerek, "Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin. Bu Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye'nin sana borcu yok" şeklinde konuştu.
İstanbul yeni bir mozaik müzesi kazandı

İstanbul yeni bir mozaik müzesi kazandı

19.10.2023
Zeytinburnu Belediyesi’nin eski başkanlık binasında restorasyon çalışmaları sırasında Geç Roma – Erken Bizans dönemine ait mozaik bulundu...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 4. Olağanüstü Büyük Kongre mesajı: Yeni yüzlerle partimiz güçlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 4. Olağanüstü Büyük Kongre mesajı: Yeni yüzlerle partimiz güçlenecek

7.10.2023
Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti'nin 4. Olağanüstü Kongresi'ne katılmak üzere geldiği Ankara Spor Salonu önünde yaptığı açıklamada, "Yeni yüzlerle partimiz güçlenecek" ifadelerini kullandı.
AK Parti'nin 4'üncü Olağanüstü Kongresi bugün yapılacak

AK Parti'nin 4'üncü Olağanüstü Kongresi bugün yapılacak

7.10.2023
AK Parti'nin 4'üncü Olağanüstü Büyük Kongresi, Ankara Spor Salonu'nda gerçekleştiriliyor. 'Türkiye Yüzyılı' vurgusuyla yapılan kongrede partiyi yerel seçimlere taşıyacak isimler belirleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yerel seçimlere yönelik mesajlar vermesi bekleniyor.
Erdoğan'dan ABD ziyaretinde ekonomi vurgusu: İlk çeyrekte olumlu neticeleri almaya başlarız

Erdoğan'dan ABD ziyaretinde ekonomi vurgusu: İlk çeyrekte olumlu neticeleri almaya başlarız

21.09.2023
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta düzenlenen 78'inci Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrası Türkevi'nde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilerin ücretlerinde ne zaman artış olacağıyla ilgili olarak, "Fazla uzamaz. Yani en kısa zamanda. Uyguladığımız Orta Vadeli Programın başarıya ulaşmasıyla birlikte oluşacak refah artışında toplumun tüm kesimleri gibi tabii ki emeklilerimiz de payını alacaktır" ifadelerini kullandı.