Hepatit’te kritik süre 6 ay! Kan ve cinsel temas yoluyla bulaşan Hepatit B ve C’ye dikkat edilmeli!

Hepatit’te kritik süre 6 ay! Kan ve cinsel temas yoluyla bulaşan Hepatit B ve C’ye dikkat edilmeli!

1.08.2022
Hepatit, belirtileri ve etkileri farklılaşan virüslerin sebep olduğu karaciğer hücrelerinde iltihaplanma ile seyreden bir durum olarak tanımlanıyor. Hepatit, bazen hiç belirti vermeden geçirilirken, bazen sınırlı belirtilerle veya çok şiddetli belirtilerle seyredebiliyor. 6 aydan kısa süren klinik tabloya akut hepatit, 6 aydan daha uzun süren duruma ise kronik hepatit deniyor. Hepatit A ve E’nin belirtileri 15-45 gün sonra başlıyor ve hafif bir şekilde seyrediyor. Fakat kan, cinsel temas gibi unsurlarla bulaşarak sağlık açısından risk yaratan Hepatit B ve C’ye dikkat edilmesi gerekiyor.
Hepatitten korunmak, tedavisinden daha ucuz!

Hepatitten korunmak, tedavisinden daha ucuz!

14.06.2022
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2040’lı yıllarda hepatit B ve C’ye bağlı ölümlerin sıtma, siroza bağlı ölümlerden daha fazla olacağı öngörülüyor! Hepatit, karaciğerinin iltihabına verilen bir isim. Alkol, toksinler, ilaçlar, virüsler bu iltihaba yol açıyor. Hepatit A ve B günümüzde aşı ile önlenebiliyor. Ülkemizde son yıllarda geliştirilen ilaçlarla viral hepatit tedavisinde olumlu sonuçlar alınıyor, hatta hepatit C’de yüzde yüze yakın kur sağlanıyor. Burada önemli olan hastalığı saklamamak, tedaviye erken başlamak ve tedaviyi yarım bırakmamak. Ancak asıl önemli olan hepatite karşı önlem almak. Çünkü vücutta kalıcı hasarlar bırakabilen hepatitten korunmak, tedavisinden daha ucuz!
Viral hepatitler yılda 1 milyondan fazla can alıyor

Viral hepatitler yılda 1 milyondan fazla can alıyor

28.07.2020
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü’nden Prof. Dr. Onur Yaprak, “Viral hepatitler siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine sebebiyet vererek ölüme neden olabilir. Her yıl 1 milyondan fazla kişi hepatit B ve C ye bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor” dedi.