Hıdırellez ne zaman kutlanır?

Hıdırellez ne zaman kutlanır?

6.05.2020
Gregoryen takvimine göre, yani miladı takvime göre yılın ikinci yarısı 6 Mayıs’ta başlar. Ruz-ı hızır olarak tanımlanan bu dönem aynı zamanda yaz mevsiminin de başlangıcıdır. Bu tarih sıradan bir tarih değil, aynı zamanda göksel bir işarettir. Arapça’da Süreyya ya da Pervin adıyla da bilinen ve denizcilere yol gösteren Ülker adı verilen yıldızın görünmez hale geldiği tarihtir.
Hıdırellez’in tarihçesi nedir?

Hıdırellez’in tarihçesi nedir?

6.05.2020
Hıdırellez gecesi, halk söylencesine göre Hızır ile İlyas’ın göğe yükseldiği ve ab-ı hayat içerek ölümsüzleştikleri gecedir. Bu gece ile doğanın yenileneceğine, hastalıkların şifa bulacağına ve her yere bolluğun bereketin geleceğine inanılır. İnanışa göre bu buluşma gününde asıl beklenen Hızır’dır ve ondan talih açması ve çaresizliklere çare bulması umulur.
Hıdırellez nedir?

Hıdırellez nedir?

6.05.2020
Balkanlar’dan Orta Asya’ya kadar olan alanda kümelenmiş farklı kültürlerin buluştuğu bir bayramdır Hıdırellez. Halk inancına göre 5 Mayıs gecesi denizlerin hâkimi olan ve peygamber olarak da bilinen İlyas, kıtaların yöneticisi olan ve veli bir kul olarak bilinen Hızır’la bir araya gelmiştir.
Hıdırellez ritüelleri nelerdir?

Hıdırellez ritüelleri nelerdir?

6.05.2020
O güne kadar yapılmış olanlardan yani eskiden uzaklaşmak ve yeniyi karşılamak Hıdırellez ritüellerinin en temel amacıdır. Hıdırellez’le birlikte bolluk, bereket, şifa ve kötülüklere karşı korunma beklentisi vardır.
Doğanın uyanış günü Hıdırellez nedir ve Hıdırellez'de nasıl dilek dilenir?

Doğanın uyanış günü Hıdırellez nedir ve Hıdırellez'de nasıl dilek dilenir?

5.05.2020
Orta Asya'dan Balkanlar'a çok geniş bir coğrafyada kutlanan geleneksel bayram Hıdırellez'in ortaya çıkış efsanesi, Hızır ve İlyas'ın hikayesine dayanır. Dara düşenlerin yardımcısı Hızır ve denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın her yıl buluştuğu gün olarak bilinen Hıdırellez, 5 Mayıs gecesi geniş bir coğrafyada kutlanır. 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece, Hıdırellez duaları okunur, Hıdırellez dilekleri dilenir, ateşin üstünden atlanır. Peki Hıdırellez nedir? Hıdırellez'de nasıl dilek dilenir?