Yetişkinlerde kekemelik nasıl geçer? Hastalık mı yoksa düzeltilebilen akıcılık bozukluğu mu?

Yetişkinlerde kekemelik nasıl geçer? Hastalık mı yoksa düzeltilebilen akıcılık bozukluğu mu?

11.07.2022
Kekemelik, 5 yaş öncesinde kendiliğinden kaybolmuyorsa veya erken dönemde terapi desteği ile kontrol altına alınmıyorsa tekrar etme riski taşıyor. Bu nedenle kekemeliği yönetmek için bir pedagojik desteğin yanı sıra dil ve konuşma terapistinden destek alınması gerekiyor. Uzmanlar kekemeliği “kişiden kişiye farklılıklar gösterebilen bir akıcılık bozukluğu” olarak tanımlıyor.
Çocuklarda kekemelik nasıl geçer?

Çocuklarda kekemelik nasıl geçer?

23.10.2020
Kekemeliğin, bireyin konuşmasının akıcılık ve zamanlama yönünden yaşına uygun olmayan biçimde bozulması olduğunu belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Sümeyra Fırat, ses ve hece tekrarları, sesleri uzatma, duraksamalar, dolaylı yoldan konuşma şeklinde kendini gösterebildiğini, bazı durumlarda ikincil belirtiler olarak adlandırdıkları sıkıntılı nefes alma, yüz buruşturma, göz kırpma, zorlandığını düşündüren vücut hareketleri eşlik edebileceğini söyledi. Peki çocuklarda kekemelik nasıl geçer? Kekemeliğin tedavisi var mı?
Çocuklarda kekemelik neden olur?

Çocuklarda kekemelik neden olur?

13.10.2020
Konuşmadaki akıcılığın ve zamanlama yönünden yaşa uygun olmayan biçimde bozulmasına kekemelik deniyor. Bilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, "Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmiyor. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değil" dedi.