Son dakika lif haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan lif gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan lif haber sayfamızda...
Kayısı reçeli, kayısının doğal tatlılığını ve lezzetini korurken, içeriğindeki vitaminler, mineraller ve lifler sayesinde sağlığı destekler. C vitamini, antioksidanlar ve lif bakımından zengin olan bu reçel, bağışıklık sistemini güçlendirirken sindirim sistemi sağlığını da destekliyor.
Birçoğunuz bayram ve tatil boyunca ‘Nasıl olsa tatildeyiz’ diyerek yediniz içtiniz ve geri döndünüz değil mi? Tartının başında ne kadar kilo almışım diye kendinize mi kızıyorsunuz? Öncelikle sakin olun, yorgunluk, uykusuzluk ve yolculuk nedeniyle tartıdaki kilonun bir kısmının ödem olduğunu unutmayın. Nasıl olsa kilo almışım diye pes etmek, bırakmak yok! Sadece bu hafta biraz daha dikkat ederek, verdiğimiz önerileri uygularsanız kısa sürede eski kilonuza dönebilirsiniz.
Diyetisyen Sena Genç, Ramazan Bayramı’nda beslenmede nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Ramazan ayı boyunca beslenme düzenindeki değişiklikler sebebiyle kişinin, bayramda psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girdiğini belirten Dyt. Genç, “Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek, maalesef bazı problemlere sebep olabilir. Bir anda fazla yemeye başlamak hem vücudu yoracak hem de kilo almanıza sebep olacaktır “diye konuştu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Asya Naz Al, uzun süreli oruç sonrasında sindirim sisteminin az yemeye alıştığını ve bu yüzden bayramda dengeli beslenmenin çok önemli olduğunu söyledi. Aşırı tüketimin metabolizmaya zarar verebileceğini belirten Dyt. Asya Naz Al, “İlk birkaç gün boyunca hafif ve kolay sindirilebilen yiyecekler tercih edin, normal beslenme alışkanlıklarına geri dönerken dengeli bir beslenme planına uyun” dedi.
Bağırsakları iyi çalışmayan pek çok kişi kabızlık problemiyle baş etmek durumunda kalıyor. Uzmanlar bağırsakların çalışması için lifli besinler ve sıvılar tüketmek gerektiği konusunda sık sık uyarıda bulunuyor. Peki lif zengini besinler neler? Hangi yiyecekler bağırsakları çalıştırır? İşte hem lezzetli, hem sağlıklı hem de bağırsakları motor gibi çalıştıran besinler...
Dr. Yasin Yılmaz, “Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri unutulmamalıdır” uyarısında bulundu.
Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için yediğimiz içtiğimiz besinlere büyük ölçüde özen göstermemiz gerekiyor. Bir besin var ki lif, su, vitamin ne ararsanız hepsini tek seferde vücudunuza yüklüyor! Hem besleyici hem de düşük kalorili o sebze Türkiye'de de bol bol yetişiyor. İşte gözümüzün önündeki mucize besin...
Diyetisyen Büşra Nur Enez Baş, bayram sabahında hafif bir kahvaltıyla güne başlamak gerektiğine dikkat çekerek “Sofranızda salam sucuk gibi işlenmiş et ve et ürünleri ile kızartmalardan ziyade sebzelere yer verin. Hızlı yemeyin, gıdaları iyi çiğneyin ve sofrada en az 20 dakika zaman geçirin” dedi.
Sindirim sağlığını kolaylaştıran ve lif açısından zengin olan yeşil erik, yaz mevsiminin tadına doyum olmayan meyvelerinden biri. Yeşil erik su şıralar tezgahta yerini aldı ve fiyatını duyan herkesi şaşırtıyor. Sivas’ta tezgahlarda yer almaya başlayan erik, tanesi 20 TL'den satılıyor.
Ramazan'da fazla kilolarınızdan kurtulmak sandığınız kadar zor değil. Beslenme ve Diyet Uzmanı Asya Naz Al, Ramazan ayında kilo vermenin yollarını anlattı ve Posta.com.tr okurlarına özel örnek diyet menüsü paylaştı.
İnsan sağlığına sunduğu faydalarla vazgeçilmez bir besin olan ıspanak, kan pıhtılaşmasını önlüyor ve zengin lif içeriği sayesinde yüksek kalori alımına engel oluyor. Ancak ıspanağı ertesi gün yemek, zehirlenmeye sebep olabilir.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranda 1 kilogram ürün elde edebilmek için 510 bin lif gerekiyor. Safran pek çok alanda kullanılıyor ve sağlığa ciddi faydalar sağlıyor.
Sağlık açısından pek çok faydası olan kereviz, özellikle sindirim sisteminin dostu. Lif bakımından zengin olan ve düşük kalorisiyle kilo vermeye de yardımcı olan kereviz, damar sağlığını da koruyor. Türkiye'de genellikle Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde daha yaygın olarak bulunan kereviz, güçlü antioksidan kaynağı olmasıyla da dikkat çekiyor.
Ramazanda uzun süreli açlık sonrası birkaç gün içerisinde bağırsaklarda yavaşlama hissedilebilir. İftar ve sahurda posalı besinler (sebze, salata, tam tahıllar-baklagiller) ve yeterli su tüketilmezse bağırsak sorunu yaşamanız kaçınılmaz olabilir.
Kayısı reçeli, kayısının doğal tatlılığını ve lezzetini korurken, içeriğindeki vitaminler, mineraller ve lifler sayesinde sağlığı destekler. C vitamini, antioksidanlar ve lif bakımından zengin olan bu reçel, bağışıklık sistemini güçlendirirken sindirim sistemi sağlığını da destekliyor.
Sindirim sağlığını kolaylaştıran ve lif açısından zengin olan yeşil erik, yaz mevsiminin tadına doyum olmayan meyvelerinden biri. Yeşil erik su sıralar erkende pazar tezgahında yerini aldı ve fiyatını duyan herkesi şaşırtıyor. Sivas’ta tezgahlarda yer almaya başlayan erik, tanesi 20 TL'den satılıyor.
Ramazan’da kilo almamak, hazımsızlık ve mide yanmaları yaşamamak için önerilerde bulunan Prof. Dr. Gülbanu Canbaloğlu “Sahur kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin erken saatlerde düşmesine, güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsizliğe yol açar. Mideyi rahatsız etmemek ve kalori fazlalığını önlemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır” dedi.
Türkiye'de özellikle Denizli ve Manisa'da yetişen hünnap meyvesi, yüksek lif içeriği ve antioksidanlarla beraber vücudu enfeksiyonlara karşı koruyup kilo vermeye de yardımcı oluyor.
İftar ve sahurda sindirim sistemini yoracak ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınmanın önemli olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Kocaman, bunun yerine, uzun süre tok tutan ve sindirimi kolay yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Sofraların sevilen lezzetleri arasında yer alan Kırmızı Lahana, birçok faydası olan bir sebzedir. Kanserle mücadele, Cilt Sağlığı, Kalp Sağlığı başlıca faydaları arasında yer almaktadır. İşte Kırmızı Lahana'nın saymakla bitmeyen faydaları...
Kuru erik, meyve dünyasında hafife alınmayacak bir oyuncaktır. Hem lezzetli hem de sağlık dolu olan bu kurutulmuş meyve, birçok faydasıyla dikkat çekmektedir. İşte kuru eriğin sağlığa olan olumlu etkileri:
İnsan sağlığına sunduğu faydalarla vazgeçilmez bir besin olan ıspanak, kan pıhtılaşmasını önlüyor ve zengin lif içeriği sayesinde yüksek kalori alımına engel oluyor. Ancak ıspanağı ertesi gün yemek, zehirlenmeye sebep olabilir.
Diyetisyen Merve Sena Nazlı, oruç tutanlar için metabolizmayı hızlandıran önerilerde bulunarak, “Hamur işleri, yağlı-tuzlu yiyecekler kan şekeri dengesini bozup acıkmaları arttırabilir. Sahur ve iftarda yeterli besin alınmadığı zaman metabolizma yavaşlar ve kilo alımı başlar. Ramazan’da yeterli sıvı tüketimine ve protein ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmeli” dedi.
Ramazan ayında vücut sağlığını korumak için ifat ve sahurda dengeli beslenmek, uyku düzenine de dikkat etmek gerekiyor. Uzmanlar, on bir ayın sultanı olan Ramazan ayında vatandaşların diğer aylarda olduğu gibi uyku ve beslenme düzenine dikkat etmesi ve rutinlerinin bozulmaması gerektiğini ifade etti.
Sağlık açısından pek çok faydası olan kereviz, özellikle sindirim sisteminin dostu. Lif bakımından zengin olan ve düşük kalorisiyle kilo vermeye de yardımcı olan kereviz, damar sağlığını da koruyor. Türkiye'de genellikle Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde daha yaygın olarak bulunan kereviz, güçlü antioksidan kaynağı olmasıyla da dikkat çekiyor.