Cinsiyete göre risk değişiyor! Türkiye'deki obezite oranında korkutan tablo

Cinsiyete göre risk değişiyor! Türkiye'deki obezite oranında korkutan tablo

13.03.2024
Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü, obezite haritası yayınladı. Bu haritaya göre Türkiye, yüzde 66.8'lik bir oranla Avrupa'nın en obez ülkesi oldu. Obezite oranı %20'nin üzerinde olan Türkiye'de bu hastalığa yakalananların yaş oranı ise gün geçtikçe düşüyor. Bu tablonun sebebi nedir? Kişi ne zaman obez kabul edilir? BKİ değeri nasıl ölçülür? Klinik Diyetisyen Beyza Ersan'la Posta.com.tr okuyucuları için yanıt aradık.
Çocukluk obezitesinin birçok zararı var

Çocukluk obezitesinin birçok zararı var

10.01.2021
Yolda şişman bir çocuk gördüğümüzde aklımızdan ilk geçen 'ne kadar tatlı' olduğudur. Ama sağlık açısından bakacak olursak, ne büyük bir zorlukla karşılaşacağını bilmemiz neredeyse imkansızdır. Uzmanlar, çocuk yaşta obez olan kişilerin, yetişkinliklerinde kalpten tansiyona kadar birçok kronik hastalığa yakalanabildiklerini söylüyor. Bu nedenle çocukluk çağı obezitesinin önüne geçilmesinde fayda var. Medicana Konya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Gülsüm Gönülalan çocukluk çağı obezitesinin zararlarını anlattı.
Enerjik çocuklar nasıl beslenmeli?

Enerjik çocuklar nasıl beslenmeli?

29.12.2020
'Çocuğumun bitmek bilmeyen bir enerjisi var', 'Bütün gün 1 dakika yerinde durmuyor' diye dert yakınanlardan mısınız? Günümüzde birçok çocuk hareketsiz bir yaşam sürüyor ve bu durum obez çocuk ve ileride obez yetişkin olma risklerini artırıyor. Çocuğunuzun yüksek enerjisinin neden olduğu hareketlilik durumunu baskılamak yerine bu enerjiyi egzersiz, oyun gibi aktivitelerle dışarı atmasına destek olmak en önemli davranış olmalı. Tabi bir diğer önemli konu da çocuklarda beslenme… Enerjik bir çocuğunuz varsa beslenmesinde nelere dikkat etmelisiniz buyurun Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak'tan dinleyelim.
Annenin kilosu çocuğun obezite riskini artırıyor

Annenin kilosu çocuğun obezite riskini artırıyor

18.06.2020
Yeni yayınlanan bir araştırmada, çocuklarda iştah fazlalığı ve obezite sıklığındaki artışa yol açan risk faktörlerinin daha doğmadan önce başladığını bir kez daha ortaya koyduğunu dile getiren Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Doç. Dr. Belma Haliloğlu, anne ne kadar fazla kilo ile gebe kalırsa bebeklerinin gelecekte obez olma ihtimalinin o kadar arttığını söyledi. Doç. Dr. Haliloğlu, yine son dönemlerdeki yayınların gebelikteki gereksiz antibiyotik kullanımının da çocuktaki obezite riskini artırdığını belirtti.