Uyku apnesi ani ölüm riskini arttırıyor

Uyku apnesi ani ölüm riskini arttırıyor

11.09.2022
Uyku apnesi, horlamanın eşlik ettiği en önemli uyku bozukluklarından biri ve uykuda solunumun 10 saniye ve üzerinde durması olarak ifade ediliyor. Uyku apnesi sendromu, toplumda en sık rastlanan uykuda solunum bozukluğu olarak birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Sinsi seyreden bu hastalık türünde dikkat edilmezse tehlikeli ve ölümcül sonuçlar olabilir. Uyku apnesi tanısı nasıl konulur ve nasıl tedavi edilir, uzmanından öğrendik.
Tıkayıcı uyku apnesi nedir? Uykuda nefesiniz kesiliyorsa dikkat!

Tıkayıcı uyku apnesi nedir? Uykuda nefesiniz kesiliyorsa dikkat!

24.08.2020
Horlama, toplumda sık görülen ve bireylerin yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sağlık sorunu. Horlama sorununa gece uykuda nefes kesilmeleri de eşlik ediyorsa, bu çevrenizdekiler tarafından size söyleniyorsa, sabahları yorgun uyanma, gün içinde uyuma ihtiyacı gibi durumlar hissediyorsanız, tıkayıcı uyku apnesi probleminiz olabilir. Uyku apnesi, kalp sağlığı kadar önemli bir sağlık sorunu. KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen tıkayıcı uyku apnesi hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Obezite ve uyku apnesi ilişkisi: Neler yapılmalı?

Obezite ve uyku apnesi ilişkisi: Neler yapılmalı?

15.06.2020
Obeziteye bağlı yağlanmadan dolayı karın bölgesi yukarıya ve aşağıya doğru genişler. Yukarıya doğru gerçekleşen genişleme akciğer bölgesinin alanını kısıtladığından daha az ve daha az derin nefes almaya neden olur. Kandaki oksijen miktarını etkileyen bu durum boyundaki yağlanmayla birleştiğinde nefes alma verme potansiyelini olumsuz biçimde etkilemeye başlar. Bunun sonucunda kandaki karbondioksit düzeyi artar, beyindeki nefes alıp verme mekanizması baskılanır ve uyku apnesi sendromu görülmeye başlanır. Özellikle geceleri farkında olmadan yaşanmaya başlanan uyku apnesinden bir süre sonra harici destek alınmadan sağlıklı solunum yapılamaz.