Bazı alışkanlıkların midedeki şişkinlik ve gaz şikayetlerini artırabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Yaşar “Yutulan hava, mide gazının temel kaynağıdır. Sigara içme, sakız çiğneme ve anksiyete (kaygı, stres) bunu arttıran nedenlerdir. Sindirim sisteminde oluşan gazlar ise gıdalar ile aldığımız karbonhidrat, protein ve yağların bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından fermente edilmesi sonucu oluşur” dedi.
İştahsızlığın çocuklarda sık görülen bir semptom olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıza İnanç, “Öğün aralarında verilen meyve suları, süt gibi gıdalar çocuğun çabuk doymasına ve öğün atlamalarına neden olur. Abur cubur, asitli içecekler ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır. Son zamanlarda bu ürünlerin tüketimi, çocuklar arasında artış göstermiştir. Kreş ve anaokulu yetkilileri bu konuda duyarlı olmalıdır” dedi.
İştahsızlığın çocuklarda sık görülen bir semptom olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıza İnanç, “Öğün aralarında verilen meyve suları, süt gibi gıdalar çocuğun çabuk doymasına ve öğün atlamalarına neden olur. Abur cubur, asitli içecekler ve paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalıdır. Son zamanlarda bu ürünlerin tüketimi, çocuklar arasında artış göstermiştir. Kreş ve anaokulu yetkilileri bu konuda duyarlı olmalıdır” dedi.
Türkiye’de her 5 yetişkinden 1’inde demir eksikliği görüldüğünü söyleyen İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Çay ile kahve kıyaslandığında, çay daha çok demir emilimini azaltabilmektedir” dedi.
Ramazan ayında demir eksikliği olanların kan testi yaptırarak tedbiri elden bırakmamaları gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Harika Uğurtay, “Oruç tutanlar için demir takviyesi gerekiyorsa, ilaçlar sahurdan en az yarım saat sonra veya iftardan 2-3 saat sonra alınmalıdır” dedi.
Bağışıklık sisteminin glüten adı verilen bir protein içeren yiyeceklere karşı aşırı reaksiyon vermesiyle ortaya çıkan glüten alerjisi, giderek daha yaygın hale gelen bir sağlık sorunudur...
Cildiye Uzmanı Uzm. Dr. Osman Aydın, kış mevsiminde cilt problemleri olan hastaların nemlendirici, çok kuru ve çatlamışsa bir uzman desteğine başvurması gerektiğini söyledi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Aslıhan Kara, çölyak hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çölyak hastalığının tanımını yapan Dyt. Kara, “Çölyak hastalığı genetik yatkınlığı olan bireylerde glütenin vücuda alınmasından sonra ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Hastalığın kesin tanısı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır” diye konuştu.
Genetik bazı faktörler vücutta ortaya çıkması muhtemel rahatsızlıkların oluşumunu destekliyor. Bu sorunların uzun vadede çeşitli kronik hastalıklara dönüşmesi ise yaşam kalitesini düşürüyor. İşte o da mı genetikmiş, dedirten hastalık ve faktörlere göre görülme sıklığı!
Bazı besinler, kanser riskini azaltıcı etkileri ve yaşam kalitemize olan doğrudan etkileri ile dikkat çekiyor. Bir besin kaynağı var ki onu yiyende kanser riski yüzde 35 azalıyor! İşte uzmanının muhakkak yenmeli dediği o besin ve kanserden korunmak için dikkat edilmesi gerekenler!
Özellikle son 10 yılda çocuklarda kabızlık görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Meryem Keçeli Başaran, “Çocuk sağlığı polikliniği başvurularında yüzde 5-10 ve çocuk gastroenteroloji poliklinik başvurularında ise yaklaşık yüzde 25 gibi yüksek bir oranda kabızlık problemi olan hastaları görmekteyiz” dedi.
Yenidoğan bebekten ergenliğe kadar her sağlıklı çocuğun, boy ve vücut ağırlığı gelişimi takip edilmelidir. Çünkü bebekler ve çocuklar, yaşına ve cinsine uygun olarak büyümelidirler. Bebek ve çocuklarda yaşına uygun büyümesi, sağlıklı olmanın önemli bir göstergesidir.
Posta Gazetesi’nin “Kentlerle Buluşmalar” projesinin yeni durağı Afyonkarahisar’dı. Göreve geldiği 2019 yılından bu yana pek çok projeyi hayata geçiren Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, vizyon projelerle kente değer katıyor. Yazarlarımızla bir araya gelen Mehmet Zeybek, kentte tamamlanan ve yapımı devam eden vizyon projeleri bizlere tek tek anlattı.
Posta Gazetesi’nin “Kentlerle Buluşmalar” projesinin yeni durağı Afyonkarahisar’dı. Göreve geldiği 2019 yılından bu yana pek çok projeyi hayata geçiren Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, vizyon projelerle kente değer katıyor. Yazarlarımızla bir araya gelen Mehmet Zeybek, kentte tamamlanan ve yapımı devam eden vizyon projeleri bizlere tek tek anlattı.
Mide bağırsak hastalıkları bebeklik ve çocukluk çağında da sık görülüyor. Bunların bir kısmı ilaç uygulamaları ile tedavi edilebildiği gibi, bazı vakalarda da cerrahi operasyona ihtiyaç duyuluyor. Mide ve bağırsak hastalıklarının en sık belirtileri şiddetli akut semptomlar ya da kronik olarak uzun süreden beri devam eden şikayetlere göre değerlendirilebiliyor. Özellikle son dönemde rota virüs, adeno virüs gibi çocuklara sık etki eden virüsler nedeniyle mide ve bağırsak hastalıklarında artış meydana gelebiliyor. Prof. Dr. Hülya Öztürk, son dönemde çocuklarda sık görülen mide ve bağırsak hastalıklarıyla ilgili bilgi verdi.
Düşük kalorili olması ve çeşitli sağlık sorunlarını önlemesiyle bilinen yulaf, özellikle kahvaltı öğünlerinin vazgeçilmez besinlerinden biri haline geldi. Ancak ABD'li kardiyolog Jack Wolfson'un ''Yulaf, sanıldığı kadar sağlıklı değil, tüketilmesini asla tavsiye etmiyorum'' çıkışı, kafalarda soru işaretleri yarattı. İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay da daha önce yaptığı bir açıklamada; yulafın tiroidi bozduğunu, metabolizmaya zarar verdiğini ve insanlara uygun bir yiyecek olmadığını öne sürmüştü. Yulafın tıp dünyasında tartışma yaratması sonrası posta.com.tr'ye konuşan Diyetisyen Muhammet Nurullah Şahin ve Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muharrem Arslandağ, yulafın faydalarından yararlanmak için tüketim şeklinin oldukça önemli olduğunun altını çizdi.
Çocuklarda iştahsızlık çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir ve düzgün büyüme ve gelişmelerini sağlamak için bu sorunu ele almak önemlidir. Uzman Diyetisyen Elif Bilgin Baş, çocukların iştah kaybı yaşamasının bazı yaygın nedenlerini posta.com.tr okuyucularıyla paylaştı.
Orta Asya kökenli olarak bilinen karabuğday; ilk şekilde Japonya ve Çin'de yetiştirilmiş olup daha sonra Avrupa ve Rusya, ardından da Amerika'ya yayılmıştır. Olumsuz koşullara, zor ve soğuk iklim şartlarına uyum sağlamaktadır. Karabuğday en çok; Rusya, Çin ve Polonya'da tüketilmektedir.
Gluten konusu son zamanlarda çok sık konuşulan ve araştırılan konular arasındadır. Glutensiz beslenme faydalı mı, zararlı mı? Glutensiz bir diyetle kilo vermek mümkün mü? İşte ayrıntılar...
Kinoa; Güney Amerika'da çok uzun bir zamandır kullanılan bir bitki olup ülkemizde adı yeni duyulan bir bitkidir. Kinoa; Kinoa bitkisinin tohum bölümünden elde edilmektedir. Yetiştirilmesi oldukça kolay ve besin değeri açısından çok zengin bir bitki olması sebebiyle pek çok alanda kullanılmaktadır. Kinoa, özellikle zayıflamak isteyen kişilerin ilgi odağı olmuştur. Kinoa'nın diyet planları içerisinde çok sık kullanıldığını belirtmek gerekir.
Pek çok besinde gluten yer almaktadır. Hal böyle olunca glutenin faydasının olup olmadığı tartışılmaktadır. Peki, gluten gerçekten nedir? Glutenin faydaları ve zararları nelerdir?
Karabuğday, son yıllarda çokça tercih edilen bir besin hâline geldi. Adında geçen buğday nedeniyle bir tahıl çeşidi sanılmaması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Öğr. Gör. Zeynep Şeyda Bilim, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan karabuğdayın özellikle gluten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları tarafından tüketilmesini önerdi.
Tarihi çok eskilere dayanıyor Suruç’un... Böyle olunca da ilk çağlardan bugüne birçok şehre ve birçok medeniyete başkentlik yapmış... Suruç, Şanlıurfa’nın il merkezine 46, Suriye sınırına ise 10 kilometre uzaklıkta. Eskiden bu yana nar bahçeleri ile biliniyor ama hâlâ en büyük özelliği yarış atı yetiştiriciliği yapılması...