Faydalı diye içiyoruz ama böbrekleri mahvediyor! Uzmanı uyardı: Doğal ilaç diye düşünüp sakın sarılmayın!

Faydalı diye içiyoruz ama böbrekleri mahvediyor! Uzmanı uyardı: Doğal ilaç diye düşünüp sakın sarılmayın!

9.03.2024
Aktarlardan alınarak kontrolsüzce temin edilen bitkisel ürünler, kronik böbrek yetmezliğinden, kansere kadar pek çok tehlike saçıyor. "Dünya nüfusunun neredeyse yüzde 75'i, bitkisel ürünlere 'ilaç niyetine' başvurabiliyor" diyen Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, “Bitkisel ilaç başka bir şey, bitkilerin ilaç niyetine kullanılması başka bir şey. Aktarlarda satılan içeriği bilinmeyen rastgele ürünler, başta böbrekler olmak üzere hayatı tehdit eden sonuçlara yol açabiliyor." dedi ve önemli uyarılarda bulundu.
Bitki çaylarının sağlığa zararı var mı?

Bitki çaylarının sağlığa zararı var mı?

2.12.2020
Bitki çayları günümüzde oldukça popülerleşen içecekler arasında yer alıyor. Özellikle pandemi günlerinde bağışıklığı güçlendirmek için bol miktarda bitki çayı tüketmeye özen gösteriyoruz. Peki bitki çaylarının zararları var mı? Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Öneş, bitki çaylarının sağlığa birçok faydasının olmasının yanı sıra zararlarının da olduğunu açıkladı. Bitki çayları, hipertansiyon, diyabet veya kanser gibi kronik hastalıklarda hastalığın şiddetini artırabilir, üstelik kullanılan ilaçlarla da etkileşime girerek ilaçların ve tedavinin etkinliğini azaltabiliyor.
Uzun süre kaynatmak bitki çaylarının etkisini azaltıyor

Uzun süre kaynatmak bitki çaylarının etkisini azaltıyor

22.12.2019
Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Nuray Yalçın, tıbbi bitkilerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. "Doğalsa yararlıdır" anlayışının doğru olmadığını belirten Yalçın, zannedilenin aksine tıbbi bitkilerin içinde çok fazla kimyasal bileşik olduğunu, bu sayede etkisini gösterebildiğini söyledi. Yalçın, güzelavrat otu, yüksük otu gibi bitkilerin kuvvetli etkiye sahip bitkilere örnek gösterilebileceğini belirterek, bunların çay formülasyonunda kullanıldığında ciddi zehirlenmeler ve ölüme yol açabileceğini söyledi.