Son dakika HIV haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan HIV gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan HIV haber sayfamızda...
Avrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
Avrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
Bazen önemli, bazen önemsiz görülen pek çok cinsel yolla bulaşan hastalık var. Ancak önemine, önemsizliğine karar verebilecek kişinin doktorunuz olduğunu unutmamanız gerek. Tedavisiz, kendi haline bırakılan bütün sağlık sorunları büyür; takip dışında bir şey yapmamak da yine bir doktor kararı olmalıdır yani. Ayrıca takibi sakın küçümsemeyin, o bütün iyiliklerin anası gibi bir şeydir.
Son günlerde özellikle gençler arasında Human Papilloma Virüsü (HPV) salgını yaşandığı, çoğunlukla cinsel yolla bulaşan virüsün aynı zamanda iyi dezenfekte edilmemiş lavabolar, denenmemesi gereken iç giysilerin denenmesi nedeniyle bulaştığı kaydedildi. İşte tüm detaylar…
Enfeksiyon Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Turhan, "HIV'in önüne geçebilmek, AIDS'ten korunabilmek için riskli cinsel temaslardan, korumasız cinsel ilişkilerden uzak durulması, cinsel ilişkilerde kondom, prezervatif gibi enstrümanların kullanılması genellikle tek partner alışkanlığının bulunması önemli hususlardır. İlk çıktığında çağın vebası olarak da adlandırılan HIV enfeksiyonu ya da AIDS hastalıkları genellikle korunmasız cinsel ilişkiler sonrasında bulaşmaktadır. Erkekten kadına ya da kadından erkeğe bulaşabilen ve cinsel yolla bulaşabilen bir enfeksiyon hastalığı etkeni durumundadır. Ancak riskli cinsel temaslar tek bulaşıcı yol değildir. Bazen hijyenik olmayan, dezenfeksiyon kurallarına uyulmayan diş çekimleri sonrasında da diş tedavileri sonrasında da bu hastalığa da maruz kalınabilmektedir. Steril olmayan enjektörlerin paylaşılması sonrasında gençler arasında HIV enfeksiyonunun ortaya çıkabilmektedir" dedi.
Karabük Üniversitesi'ndeki iddialar gündeme oturdu. Üniversite, cinsel yolla bulaşan HIV'ın yaygınlaştığı itirafı ile gündeme geldi. Üniversitenin itiraf sayfalarında, yabancı öğrenciler ile birlikte olan çoğu kişinin bu virüsü kaptığı iddia edildi. Fuhuş vakalarının çığ gibi arttığı iddiaları koca bir kenti ve üniversiteyi sarstı.Peki tüm bu olanlare itiraf mı iftira mı? İşte gerçekler.
Sosyal medyada ‘itiraf’ sayfasında bazı Türk öğrencilerin siyahi öğrencilerle cinsel birliktelik yaşadıktan sonra HPV ya da HIV kaptığı, fuhuş vakalarının çığ gibi arttığı iddiaları koca bir kenti ve üniversiteyi sarstı.
'Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu' olarak adlandırılan AIDS, tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Özellikle Doğu Avrupa, Rusya gibi Türkiye'nin de içinde bulunduğu coğrafya ve Afrika'nın bazı bölümleri HIV hastalığı açısından artık endemik bölgeler arasında yer alıyor. Ateş ve faranjit belirtileriyle kendini gösteren AIDS'te, şüpheli durumlarda hemen bir enfeksiyon doktoruna başvurup test yaptırmak gerekiyor.
HIV virüsü nedeniyle 2022 yılında dünya genelinde 630 bin kişi hayatını kaybettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Ülkemizde HIV pozitif birey sayısı giderek artıyor. Şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 39 bin 437. Sadece son 10 ayda bin 728 yeni vaka tespit edildi" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde 7,5 milyon kişiye verem tanısı konduğunu açıkladı. Hatta bu verinin 28 yıldır en yüksek seviyede olduğuna dikkat çekti. Bu açıklama sonrası verem mikrobu ve bulaşıcılığı tekrar gündeme geldi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Hijran Mammadova, hastalığın zamanla tedavi edilmemesinin ölümle sonuçlanabileceğini söyledi ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
Ülkemizde HIV ile mücadelede önemli bir rol üstlenen beş hekim derneği, Şüphen Olmasın inisiyatifi ile HIV konusunda toplumsal farkındalık oluşturmaya, düzenli test olma oranını artırma ve HIV ile yaşayanların hayat kalitesini yükseltme hedefiyle çalışmalarına devam ediyor.
HIV alanında test farkındalığının artırılması hedeflenen Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası, Gilead Türkiye; hekim dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ülkemize kazandırıldı. Sağlık Bakanlığı’nın toplumu HIV enfeksiyonuna yönelik risklerden koruma hedefine de hizmet edecek hafta kapsamında “Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası” da başlatıldı.
Yaklaşık 40 yıl önce ortaya çıktığında 'kesin ölüm' ile sonuçlanan, günümüzde ise 'birlikte yaşanılabilir' bir hastalık haline gelen AIDS'i tamamen yok eden bir ilaç geliştirildiği öne sürüldü.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meryem Çolak, "Tüm dünyada HIV enfeksiyonu ve AIDS’in rakamları azalma eğilimi gösterirken maalesef ülkemizde bu rakamlar gittikçe artıyor" dedi.
Uzmanlar, anne sütünden de geçen Human Immunodeficiency Virus (HIV) olarak bilinen, 'İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü'ne karşı gebelerin de taranması gerektiğini açıklıyorlar. HIV 8-10 yıl içinde tedavi edilmeyen kişilerde sessiz seyrettiğini belirten uzmanlar gebelerin mutalaka taranması gerektiğine işaret etti.
Sosyal medya fenomeni Meriç Keskin, Konya’daki barınaktan kurtarılan köpeklerden birini sahiplenmiş. Meriç de ünlü olduğu için Instagram’daki magazin blogları görüntülerini paylaşmış. Valla defalarca izledim. Hem hüzünlendim hem de mutlu oldum. Instagram’daki yorumların çoğu benimle aynı fikirdeydi.
Tedavi edilebilir kronik bir enfeksiyon haline gelen HIV ile ilgili önyargıların ortadan kaldırılması için doğru bilgilerin yayılması gerektiğini söyleyen Gilead Pazara Erişim ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Toros Şahin, “HIV ile yaşayan bireyler düzenli tedaviyle işlerine, okullarına, yaşamlarına devam edebiliyor ve doğal yollarla çocuk sahibi olabiliyorlar” dedi.
Gilead, bütün dünyada toplum sağlığını tehdit eden HIV, viral hepatitler, sistematik mantar enfeksiyonları, onkoloji ve hematoloji alanlarından uzmanlaşmış ABD merkezli bir bilim kuruluşu. 9 yıldır “Hayat Bulan Fikirler” adında bir yarışma düzenleyerek Türkiye çapındaki genç bilim insanlarının projelerine destek sağlıyorlar.
Journal of Infection tıp dergisinde yayınlanan bir çalışmada 36 yaşındaki bir İtalyan erkeğin 16-20 Haziran tarihleri arasında İspanya’ya gittiği, 29 Haziran'da belirtiler ortaya çıkınca 2 Temmuz’da Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtildi. Hastaya yapılan testler sonucunda İtalyan erkekte 6 Temmuz’da maymun çiçeği, koronavirüs ve HIV testleri sonucunda üç virüsün de vücudunda bulunduğu tespit edildi. Bunun "eş bulaşma" vakası olduğu tahmin ediliyor.
İtalyan bilim insanları 19 Ağustos’ta yayınladıkları bilimsel sunumda, 36 yaşındaki bir İtalyan erkek hastaya uygulanan Covid-19, maymun çiçeği ve HIV testlerinin aynı gün pozitif çıktığını duyurdu. Bilim insanları vakanın ilk ve 3 virüsünde aynı anda bulunduğu bir ‘eş bulaşma’ vakası olabileceğini vurguladı.
Önce HIV ile mücadele etti, ardından pandemi döneminde Kovid geçirdi. Geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede olmak üzere yaklaşık 3 hafta karantinada kaldı. İngiltere'de yaşayan Harun Tulunay (35), maymun çiçeği ile ilgili tecrübelerini paylaşınca, bir anda dünyanın gündemine oturdu.
HIV ile mücadele ettikten sonra Kovid geçiren ve geçtiğimiz Haziran ayında ise maymun çiçeği virüsü nedeniyle 11 günü hastanede kalan Harun Tulunay dünyanın gündemine oturdu. 'Uzun süre dansa ettiğiniz birinden de bulaşabilir' diyen Harun Tulunay 'Damgalanma korkusu virüsten daha korkutucu' ifadelerini kullandı.
Kudret narı kabakgiller familyasına ait bir bitkidir. Son dönemlerde pazar tezgahlarında yerini alan kudret narının faydaları ve nasıl kullanılması gerektiği insanlar tarafından merak ediliyor. İçerisinde bol miktarda antioksidan barındıran kudret narının sağlığı çok çeşitli faydaları meşhur. Özellikle yanık tedavisinde kullanılan kudret narının faydalarını ve nasıl kullanılması gerektiğini sizler için derleyip bir araya getirdik. İşte Kudret narı nasıl tüketilmeli, kudret narının faydaları sorularına vermiş olduğumuz cevaplar...
Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi verilere göre; Türkiye’de ilk HIV vakasının görüldüğü 1985 yılından 15 Kasım 2021 tarihine kadar toplam 31 bin 336 kişi HIV pozitif tanısı almış. Ancak 2000 yılında 168 kişi HIV tanısı almışken, bu sayı 2019’da 3 bin 248 olmuş. Dünya ortalamasına bakıldığında HIV enfeksiyonunun son 10 yılda yüzde 460 arttığı tek ülke Türkiye. Türkiye’de her gün 9 kişi HIV tanısı alıyor! Resmi sayıların dışında HIV statüsünü bilmeyen pek çok kişinin de mevcut olduğu tahmin ediliyor. Çünkü AIDS hastalığına karşı ön yargılar vb. nedenlerle kişiler test yaptırmaktan çekiniyorlar. Ancak Türkiye'deki bazı test merkezlerinde hiçbir kimlik bilgisi vermeden ve ücret ödemeden test yaptırabiliyor.