Beyin gelişim bozukluğu olarak kabul edilen Otizm spektrum bozukluğu ile ilgili 'ileri yaşta baba olma' detayına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Gözde Yazkan Akgül, hamilelikte folik asit kullanımı ve B12 yükseliğiyle ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi.
Hamilelik dönemi anne ve bebek sağlığı açısından beslenmenin çok önemli bir süreç olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Sabri Çolak, “Anne adaylarının tüm besin gruplarını dengeli olarak alması gereken bu dönemde oruç tutmak birtakım riskleri beraberinde getirebilir. Uzun süre açlık ve sıvı kaybı anne adayında baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi erken doğum ve düşük riskini de artırabilir. Bu sebeple oruç tutmak isteyen anne adayları mutlaka doktoruna danışmalı” dedi.
Sosyal medya kullanım yaşı gün geçtikçe düşüyor. Buna bağlı olarak da sosyalleşme ve müdahale imkanı da artış gösteriyor. Fake hesapların, zorbalıkların ve linçlerin artış gösterdiği sosyal medya çocukların ruh sağlığına onarılmaz zararlar veriyor. Uzmanı özellikle o konularda ebeveynleri uyarıyor, işte sosyal medyanın toksik yanı hakkındaki tüm detaylar!
Kolesterol, damarları ve kalbi tehdit eden, kontrol altında tutulması gereken bir değer olarak biliniyor. Bir yöntem var ki onu yapan bir daha kolesterol ne bilmiyor. İşte folik asit, magnezyum ve omega-3 zengini, damarları anında açan yöntem ve vücudumuza olan faydaları!
Uzmanı bel ağrısının ne zaman kritik olduğuna dair önemli açıklamalar gerçekleştirdi. Her bel ağrısı fıtığa işaret etmese de 1 haftadan fazla süren ağrıların oluşturduğu risk de tartışma konusu oldu. İşte uzman uyarıları ve ameliyata işaret eden kronik bel ağrısı hakkındaki tüm detaylar...
Doğada mucizevi pek çok meyve sebze bulunuyor. Bunlardan bazıları vücudun resetlenmesine, vitamin depolarının dolmasına ve türlü sağlık avantajları elde edilmesine yardımcı oluyor. Vücudun benzini olarak da bilinen bir sebze var ki yiyen hem tadına hem faydalarına doyamıyor. İşte düzenli ve doktor onayında kontrollü olarak tüketildiğinde kan basıncını dengeleyen, vitamin zengini ilaç gibi olan o sebze!
Her sabah kahvaltıda ayıla bayıla içtiğimiz o mucizevi içecek aslında sağlığımızı olumsuz etkiliyor da olabilir! Uzmanı uyardı: İhtiyacınız olanı seçerek için! İşte dikkatli tüketmemiz gereken, türünü seçerek içeceğimiz o besin kaynağı ve faydaları!
İnek, keçi, manda ve koyun sütlerinin birbirinden farklı besin değerlerine sahip olduğuna değinen Prof. Dr. Vedat Göral, “Anne sütüne alternatif tek gıda olan keçi sütü daha kolay sindirilir, kalbi korur ve cilt yaralarını iyileştirir. İnek sütü ise folik asit ve B12 değeri açısından en zengin olandır. Yüksek yağ oranına sahip koyun ve manda sütlerini kalp hastaları ve kolesterolü yüksek olanlar dikkatli tüketmelidir” dedi.
Ara tatilin sona ermesi ile özellikle nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların çocuklarda artmasını beklediklerini belirten uzmanlar, mutlaka önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.
Doğada mucizevi pek çok besin kaynağı bulunuyor. Türkiye'ye son dönemlerde girmiş olan bir sebze var ki kilosu sadece 35 TL ama faydasını duyan kilo kilo alıyor. İşte yedikçe yediren hem lezzetli hem de sağlıklı o mucize sebze!
Dr. Öğr. Üyesi Hediye Karakoç, doğum sonunda annelerin motive edilmesi gerektiğini belirterek, "Sütün var mı, geceleri uyuyor mu, kaç kilo doğdu, normal mi yoksa sezaryen mi?’ gibi sorularla anneleri üzmemeliyiz. Bu süreçte bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu şey, anne sütü ve kokusudur. Annenin ihtiyacı olan şey ise dinlenmek ve motive edilmektir. Bebek ve annenin birlikte vakit geçirmesine imkan sağlanmalı, günlük işlerde anneye destek olunmalıdır" dedi.
Kopenhag Üniversitesi'nden bilim insanları, 66 binden fazla anne adayının verilerini inceledi ve gebelik zehirlenmesi riskinin bitkisel bazlı beslenen anneler arasında beş kat daha yüksek olduğunu tespit etti. Vegan annelerde bu risk ortalama yüzde 11,1 iken, et ürünleri tüketenlerde sadece yüzde 2,6 değerinde.
Limon, potasyum, kalsiyum, magnezyum, bakır, folik asit, lif ve yüksek oranda A vitamini içeren bir C vitamini kaynağıdır. Bu besleyici meyve, yemeklere, salatalara ve içeceklere lezzet katmanın yanı sıra sağlığımıza da çeşitli faydalar sağlar. Özellikle limon ve tuzun birleşimi, beklenmedik ve çarpıcı etkilere sahiptir.
Turp, Brassicaceae familyasına ait olan ve turpgiller olarak da bilinen bir bitki ailesine ait sebze türüdür. Bu bitki türü, genellikle yuvarlak veya uzun, beyaz, kırmızı veya siyah renkte, acı veya tatlı bir lezzete sahip kökleri ile bilinir. Turp, genellikle salatalarda, sandviçlerde, garnitürlerde veya doğrudan tüketilerek kullanılır. Turp faydaları nelerdir? Turp nasıl tüketilir?
Soğan, yemeklerin vazgeçilmez malzemelerinden biridir. Her damak tadına hitap eden ve yemekleri zenginleştiren soğanın sayısız faydası bulunur. Çok eski çağlardan beri soğan, şifa için kullanılır. Evde saç bakımı denildiğinde de akıllara hemen soğan gelir. Soğanın içerisinde bol miktarda folik asit, C vitamini ve kükürt bulunur. Soğan zengin içeriği ile saç derisi enfeksiyonlarına karşı savaşır. Saçların kırılmasını önler. Saçların erken beyazlamasını yavaşlatır. Soğan, doğal saç bakım yağı olarak kullanıldığında güçlü bir anti-inflamatuar, fungisidal, antioksidan ve antibakteriyel tedavi sağlayabilir. Herkesin zaman zaman yaşadığı saç dökülmesi sorununu da ortadan kaldırabilir. Soğan yağının saç üzerindeki mucize etkilerini Posta.com.tr okurları için araştırdık.
Kadınların çocuk sahibi olmasında zorluk yaşamasına neden olan en önemli faktörün yaş durumu olduğunu belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, “Kadınların doğurganlığı 35 yaşından itibaren büyük ölçüde azalır. 37 yaşından itibaren yumurtaların yüzde 90’ı tükenir. 30 yaşın altındaki kadınların her ay gebe kalma şansı yaklaşık yüzde 20’dir. 40 yaşındaki kadınların şansı ise yaklaşık yüzde 5’e düşer” dedi.
Maydanoz, zengin aroma ve lezzetiyle mutfaklarda sıkça kullanılan bir bitki olup aynı zamanda çeşitli sağlık yararları sunan önemli bir besindir. Yemeklerin lezzetini artırmak ve garnitür olarak kullanmak için yaygın olarak tercih edilir. Kilo vermek isteyenlerin de diyet listesine eklemesi gereken besinler arasında yer alır. Maydanoz faydaları nelerdir? Maydanoz kürü nasıl yapılır? İşte detaylar…
Özellikle sabah saatlerinde tüketmeyi tercih ettiğimiz haşlanmış yumurtanın folik asit ve kalsiyum açısından bedenimizi beslediği büyük bir gerçek. Ancak yumurta soymak, birçoğumuz için zaman kaybı olabiliyor. Aşağıdaki küçük ipuçlarıyla yumurta soyma işlemi çile olmaktan çıkabilir.
Havaların soğumasıyla artış gösteren grip vakalarından sonra, birçok kişi bağışıklığını güçlendirmek için sağlıklı besinlere yönelmeye başladı. Bunların başında her ne kadar turunçgiller ve kivi gibi çeşitli meyveler yer alsa da, mevsiminde yenen bazı balıklar da çeşitli hastalıklara kalkan olabiliyor. Özellikle palamutta bulunan potasyum, vitamin gibi faydalı bileşenler, vücudu enfeksiyonlara karşı korumada imdada yetişiyor.
Kalp sağlığından beyne kadar pek çok fayda sağlayan yumurta, sabahları tüketildiğinde metabolizmanın hızlanmasına yardımcı oluyor. Özellikle günün ilk öğününde omlet tüketmek, zayıflamak isteyenler için etkili yolların başında yer alıyor.
Elma biçimindeki avokado (Persea americana) meyvesi, özellikle Güney ve Orta Amerika kökenli bir bitki türüdür. Sağlıklı yağlar, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin olan avokadonun sağlığa oldukça faydası vardır. İşte avokadonun faydalarına dair detaylar...
Salatalık, sağlığa bir dizi fayda sağlayan lezzetli ve besleyici bir sebzedir. Kahvaltı sofralarının ve diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Su içeriği yüksek olan bu besin sindirim sisteminden bağışıklık sistemine kadar pek çok şeye iyi gelir. Peki salatalığın faydaları nelerdir? İşte salatalık ile ilgili detaylar…
Terapiyi bulan Rudolf Brojs, hayatı boyunca kansere doğal bir çare arıyordu. Araması şimdiden 45.000 hastaya yardım eden özel bir içecekle sonuçlandı. Rudolf Brojs, kanserin hayatta kalmak için proteinlere ihtiyacı olduğunu keşfetti.