Otizm spektrum bozukluğu oranında dikkat çekici artış! Raporlara göre...

Otizm spektrum bozukluğu oranında dikkat çekici artış! Raporlara göre...

22.07.2022
Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, sonradan gelişmeyen ve ailelerin yaptığı herhangi bir davranış sonucu oluşmayan nörogelişimsel bir bozukluk olan otizm spektrum bozukluğu görülme oranlarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. 2004’lerde 66'larda 1 iken, 4 ay önce DSÖ tarafından yayımlanan CDC Raporları’nda bu oranın 44’lerde 1'e çıkmış durumda. Peki çocuklarda otizm spektrum bozukluk durumuna karşı ailelerin tetikte olması gereken durumlar neler? Çocuk gelişiminin nasıl takip edilmesi gerekiyor?
Otizm tedavisinde ilaç dozlarına dikkat! İlacın dozu doktorun bilgisi dışında değiştirilmemeli

Otizm tedavisinde ilaç dozlarına dikkat! İlacın dozu doktorun bilgisi dışında değiştirilmemeli

29.03.2022
Otizm Spektrum Bozukluğu’nda kullanılan ilaçlar, otistik belirtilerden ziyade rahatsızlığa eşlik eden ek psikiyatrik hastalıklar ve durumlara göre planlanıyor. Otizm tedavisinde ilaç kullanımında en önemli nokta tedaviye uyum süreci. Uzmanlar, otizm ilaç tedavisinde doktorun önerdiği kullanım şemasına uyulmaması, dozların aile tarafından değiştirilmesi veya atlanması durumunda ciddi yan etkileri görülebileceğine dikkat çekiyor; ilaç dozlarının uzman kontrolünde ayarlanmasını tavsiye ediyor. Otizm tedavisinde ayrıca Uygulamalı Davranış Analizi (Applied Behavior Analysis – ABA) ve Floortime terapi modelleri de uzmanların görüşlerine göre çok büyük fayda sağlıyor.
İleri baba yaşı otizmi tetikliyor

İleri baba yaşı otizmi tetikliyor

10.03.2021
Günümüzde yaygın olarak karşılaşılan Otizm Spektrum Bozukluğu, “doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık” olarak tanımlanıyor. Otizmde genetik ve çevresel risk faktörlerinin araştırıldığını belirten uzmanlar, ileri baba yaşı, annenin hamilelikte geçirdiği enfeksiyonlar, hava kirliliği ve D vitamini eksikliğinin önemli faktörler arasında bulunduğuna dikkat çekiyor.