Salmonella

Salmonella Haberleri

Son dakika salmonella haberleri ile ilgili Posta.com.tr'ye eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan salmonella gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan salmonella haber sayfamızda...
Hamilelikte asla tüketilmemesi gerekiyor! Uzmanlar özellikle işaret etti

Hamilelikte asla tüketilmemesi gerekiyor! Uzmanlar özellikle işaret etti

9.07.2025
Hamilelik dönemi, anne adayının beslenme konusunda her zamankinden daha dikkatli olması gereken özel bir süreçtir. Bu dönemde tüketilen her gıda, yalnızca annenin değil, aynı zamanda gelişmekte olan bebeğin de sağlığını doğrudan etkiler. Bazı yiyecek ve içecekler ise, taşıdığı riskler nedeniyle gebelik boyunca kesinlikle sınırlandırılmalı ya da tamamen tüketilmemelidir.
Gazlı içecekler sıcak havada susuzluğu körüklüyor

Gazlı içecekler sıcak havada susuzluğu körüklüyor

1.07.2025
Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olan bireyler sıcaklık değişimlerinden daha fazla etkilendiğini dile getiren Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, yaz aylarında sıcak havalarda beslenme önerilerinde bulundu.
Yumurtayı bir de böyle deneyin! Faydası 10 kat artıyor

Yumurtayı bir de böyle deneyin! Faydası 10 kat artıyor

25.06.2025
Besleyici değeri yüksek, uygun fiyatlı ve hemen her mutfağın vazgeçilmezi: yumurta. Protein, vitamin ve mineral açısından adeta bir doğa mucizesi olan bu besin, doğru şekilde tüketildiğinde vücuda olan faydaları katlanarak artıyor. Peki, yumurtayı sadece haşlayarak ya da tavada pişirerek mi tüketiyoruz?
İşte en riskli grup! Bu belirtilerle başlıyor: Ellerde saatlerce yaşayabiliyor

İşte en riskli grup! Bu belirtilerle başlıyor: Ellerde saatlerce yaşayabiliyor

24.06.2025
Son dönemlerde özellikle küçük yaş gruplarında belirli semptomlarla seyreden ishal vaka sayısında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Mevsimsel etkilerle birlikte bazı tablo ve bulguların yaygınlaşmasıyla beraber acillerin dolup taştığı gözlemleniyor. Tanı ve tedavi süreci kişisel değişkenlik gösterebildiği için yakından takip önerilmektedir. Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cihan Göktaş, konu hakkında tüm merak edilenleri Posta.com.tr okurları için açıkladı. İşte detaylar...
Kurban eti tüketirken bu hataları yapmayın! Sağlığınızdan olmayın

Kurban eti tüketirken bu hataları yapmayın! Sağlığınızdan olmayın

10.06.2025
Kurban Bayramı’nda en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında et tüketimi ve hijyen kuralları geliyor. Uzmanlar, özellikle etin hazırlanması, saklanması ve tüketimi sırasında yapılan hataların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
Mutfağınıza sokarken 2 kere düşünün! Gıdadan yayılan tehlike: Temizlemek için suya bir kaşık ekleyin

Mutfağınıza sokarken 2 kere düşünün! Gıdadan yayılan tehlike: Temizlemek için suya bir kaşık ekleyin

18.05.2025
Mutfağınıza soktuğunuz bazı gıdalar dolayısıyla fark etmeden sağlığınızı riske atabilirsiniz. Günlük tükettiğiniz bazı yiyeceklerde saklı tehlikeler, doğru temizlik yöntemleriyle önlenebilir. Basit bir adım, suya eklenen küçük bir dokunuş, gıda kaynaklı risklerin azalmasına yardımcı olur. İşte tüm detaylar!
Tavuk döner tüketenler dikkat! Belirtileri 6 saat ila 2 gün arasında ortaya çıkıyor

Tavuk döner tüketenler dikkat! Belirtileri 6 saat ila 2 gün arasında ortaya çıkıyor

23.04.2025
Son dönemlerde haberlerde sıkla rastlanan tavuk döner sonrası zehirlenme olasılığına karşı uzmanlar uyarıyor! Güven duyulmayan yerlerden tavuk döner yenilmeyeceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Funda Timurkaynak, tavuktan sonra zehirlenme belirtilerine ve sürecine dikkat çekti.
Cilt bakım maskesinde 'salmonella' tehlikesi! Dermatoloji uzmanı sosyal medya tuzağına karşı uyardı

Cilt bakım maskesinde 'salmonella' tehlikesi! Dermatoloji uzmanı sosyal medya tuzağına karşı uyardı

17.04.2025
Evde yapılan doğal cilt maskeleri, masum görünümlerine rağmen cilt sağlığını tehdit edebilir. Sosyal medyada yayılan tarifler, cilt tipine uygun olmayabilir ve uzun vadede zarar verebilir. Uzman önerisi olmadan uygulanan her doğal tarif, güzellik yerine sorun getirebilir. Bunların başında ise gözenekleri genişletmesi yer alıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Zahide Eriş Zorlu, geniş gözenek sorunu ve yanlış cilt bakım uygulamaları hakkında detaylı açıklamalarda bulunuyor.
Tavuk dönerde 'salmonella' uyarısı! Dikkat: ölümle sonuçlanabilir

Tavuk dönerde 'salmonella' uyarısı! Dikkat: ölümle sonuçlanabilir

4.04.2025
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk döner yedikten sonra yaşanan zehirlenmelere ilişkin, "Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir" dedi.
Kocaeli'de yüzlerce kişi zehirlendi! En çok tüketilen yemekteki büyük tehlike: Uzmanlar uyardı

Kocaeli'de yüzlerce kişi zehirlendi! En çok tüketilen yemekteki büyük tehlike: Uzmanlar uyardı

4.04.2025
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk döner yedikten sonra yaşanan zehirlenmelere ilişkin, "Gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkıyor. Hızla doktora başvurmak lazım. Çünkü özellikle salmonella ölümle sonuçlanabilir" dedi.
'Kumpir' skandalının perde arkasındaki tehlikeydi! Uzmanından 6 saat uyarısı: İshal, karın ağrısı ve ateşle kendini gösteriyor

'Kumpir' skandalının perde arkasındaki tehlikeydi! Uzmanından 6 saat uyarısı: İshal, karın ağrısı ve ateşle kendini gösteriyor

17.02.2025
İzmir'de yediği kumpirden vefaat eden Servet Polat'ın ardından gözler o tehlikeye çevrildi: Salmonella! Gıda ve su yoluyla bulaşan bu virüs, bilgi sahibi olmayıp önlem alınmadığı takdirde ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatma Nurhayat Saydam, Salmonella hakkında bilinmesi gerekenleri açıklıyor.
Yumurtaları bakteri yuvasına dönüştürüyor! Bu hatayı herkes yapıyor: O yumurtalardan uzak durun!

Yumurtaları bakteri yuvasına dönüştürüyor! Bu hatayı herkes yapıyor: O yumurtalardan uzak durun!

12.02.2025
Yumurta son derece faydalı bir besin olsa da doğru şekilde saklanmadığında ve tüketildiğinde salmonella gibi ciddi riskleri içerisinde barındırıyor. Bir hata var ki onu herkes yapıyor, yumurtaları bakteri yuvasına döndürüyor! İşte yumurta ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler...
Yangınlarda hayat kurtaran müdahale önerileri

Yangınlarda hayat kurtaran müdahale önerileri

22.01.2025
İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, "Yangınlarda solunum zehirlenmeleri ve yanık vakalarına yapılacak doğru ilk müdahaleler hayat kurtarıyor. Yanıklara ve solunum zehirlenmelerine doğru müdahale edilmemesi hayati sonuçlar doğurabilir. Acil durumlarda soğukkanlı davranmak önemli" dedi.
'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'

'Salmonella bakterisi, 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabiliyor'

21.01.2025
İzmir'de Servet Polat'ın (60) yediği kumpirden zehirlenerek hayatını kaybetmesinin ardından işletmede görülen salmonella bakterisi, gıda güvenliğini gündeme getirdi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, "Salmonella, hayvansal dışkı kaynaklı bir bakteridir. Doğru şartlarda hazırlanmayan, pişirilmeyen ve saklanmayan gıdalarda oluşma ihtimali çok yüksektir. Salmonella bakterisi de 48 saate kadar insan vücudunda üreme yapabilen bir bakteri. Vatandaşımız hastaneden taburcu edildikten 48 saat sonra hayatını kaybetmişti" dedi.
İzmir'deki ölümün ardından endişe büyüyor! Yumurta ve kanatlı etler listenin ilk sırasında: Belirtiler dikkate alınmalı

İzmir'deki ölümün ardından endişe büyüyor! Yumurta ve kanatlı etler listenin ilk sırasında: Belirtiler dikkate alınmalı

19.01.2025
28 Aralık tarihinde Servet Polat, İzmir Buca'da kızı ve torunuyla kumpir yemek istemişti. Yedikleri kumpirin sağlıklarına ve hatta hayatına malum olacağını tahmin etmiyordu. Olayın ardından İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve olay yeri inceleme ekiplerince alınan numuneler ise herkesi tedirgin eden gerçeği tekrar hatırlattı!
Rahim ağzı kanserine karşı aşı önerisi

Rahim ağzı kanserine karşı aşı önerisi

18.01.2025
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, yaptığı yazılı açıklamada, rahim ağzı kanserinin (serviks) cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu, Human Papilloma Virüsü'nün (HPV) rahim ağzı kanserine yol açtığını belirtti.
“Salmonella, en sık gıda zehirlenmesine yol açan bakteri!

“Salmonella, en sık gıda zehirlenmesine yol açan bakteri!

18.01.2025
Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Esin Korkut, bakterinin tehlikelerine ve gıda hijyenine değindi. Prof. Dr. Korkut, “Salmonella, en sık gıda zehirlenmesine yol açan bakterilerden biridir. Özellikle iyi pişmemiş et ve et ürünleri, kümes hayvanları, çiğ yumurta, mayonez gibi çiğ süt ürünleri ve pastörize edilmemiş sütlerden bulaşma riski oldukça yüksektir” dedi.
'Kumpir'den korkunç ölüm! İş yeri sahibi tutuklandı

'Kumpir'den korkunç ölüm! İş yeri sahibi tutuklandı

16.01.2025
İzmir’in Buca ilçesinde, kızı ve torunu ile yediği kumpirden zehirlenmesi sonucu yaşamını yitirdiği ileri sürülen Servet Polat’ın (60) ölümüne ilişkin gözaltına alınan iş yeri sahibi tutuklandı.
“Dünyada 5 yaş altı çocuklarda 1,5 veya 2,5 milyon ishale bağlı ölüm görülüyor”

“Dünyada 5 yaş altı çocuklarda 1,5 veya 2,5 milyon ishale bağlı ölüm görülüyor”

19.07.2024
Uzmanlar, ishal, karın ağrısı, ateş ve daha ciddi olabilecek belirtilerle kendini gösteren akut gastroenteritin özellikle yaz aylarında çocukları daha çok etkilediğine dikkat çekiyor. Değişik nedenlerle oluşan ve vücutta sıvı ile elektrolit kaybına neden olan akut gastroenteritin 5 yaş altı çocuklarda önemli sağlık sorunlarına yol açtığını ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Ali Şimşek, özellikle rotavirüs ishalinin ağır seyrettiğinin altını çizdi. Dr. Şimşek, çocuklarda gastroenterit ve tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
Havaların ısınması ile birlikte vakalar arttı! Aciller gıda zehirlenmesi yaşayanlarla doldu, aman dikkat!

Havaların ısınması ile birlikte vakalar arttı! Aciller gıda zehirlenmesi yaşayanlarla doldu, aman dikkat!

5.07.2024
Sıcaklıkların yükselmesiyle gıda zehirlenmeleri vakaları da ciddi oranda artış göstermeye başladı. Temel ihtiyaçlar olan gıda ve su, temizlik kurallarına dikkat edilmediğinde zararlı mikroorganizmalara ev sahipliği yaparak hastalık sebebi olabiliyor.
Sıcak havada pet şişelere dikkat! Eriyip suya karışınca zehirleyip sağlığımızı yerle bir edebilir!

Sıcak havada pet şişelere dikkat! Eriyip suya karışınca zehirleyip sağlığımızı yerle bir edebilir!

30.06.2024
Güneşe maruz kalan damacana ve pet şişelerdeki suların tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin konuşan Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, “Suların güneşe uzun süre maruz kalmaması gerekiyor, salmonella, şigella gibi bakteriler, ciddi hastalıklara yol açacak mikroorganizmalar çoğalabiliyor, suya bisfenol A geçişi artacaktır. Özellikle çocuklar, bebeklerde gelişim, endokrin bozukluklar, kız çocuklarının erken ergenliğe girmesi, hiperaktivite, agresif davranışlar gibi problemler ortaya çıkabilir. Yüksek miktarda bisfenol A alınması kadınlarda erkeklerde üreme bozukluklarıyla ilişkilendirilmiş. Pet şişelerde ftalatlar, antimon gibi bileşikler daha yüksek miktarda suya geçebilir, içerisinde kanserojen olanlar var” dedi.
Sıcakta bekleyen sularda kanser riski var!

Sıcakta bekleyen sularda kanser riski var!

29.06.2024
Güneşe maruz kalan damacana ve pet şişelerdeki suların tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin konuşan Gıda Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, “Suların güneşe uzun süre maruz kalmaması gerekiyor, salmonella, şigella gibi bakteriler, ciddi hastalıklara yol açacak mikroorganizmalar çoğalabiliyor, suya bisfenol A geçişi artacaktır. Özellikle çocuklar, bebeklerde gelişim, endokrin bozukluklar, kız çocuklarının erken ergenliğe girmesi, hiperaktivite, agresif davranışlar gibi problemler ortaya çıkabilir. Yüksek miktarda bisfenol A alınması kadınlarda erkeklerde üreme bozukluklarıyla ilişkilendirilmiş. Pet şişelerde ftalatlar, antimon gibi bileşikler daha yüksek miktarda suya geçebilir, içerisinde kanserojen olanlar var” dedi.
Her yıl 600 milyon kişiyi etkiliyor! Uzmanı kavurucu sıcaklarda uyardı: Ölümcül risklere neden olabilir!

Her yıl 600 milyon kişiyi etkiliyor! Uzmanı kavurucu sıcaklarda uyardı: Ölümcül risklere neden olabilir!

23.06.2024
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını söyledi.
Kurban Bayram'ında anne adaylarına beslenme önerileri

Kurban Bayram'ında anne adaylarına beslenme önerileri

17.06.2024
Kurban Bayram'ında et tüketiminin artmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle Toksoplazma riskine karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, “Vücutlarında Toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi ile insana bulaşabilen enfeksiyon hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha önce Toksoplazma geçirmemiş olan hamilelerin çiğ ete temas etmemesi, etleri iyi pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Az pişmiş etlerde Toksoplazma dışında Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyon riskleri de bulunmaktadır. Diğer yandan etlerin çok yüksek ısılarda uzun süre pişirilmesi de ette protein kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple etlerin haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini önermekteyiz" diye konuştu.
Kurban bayramı için anne adaylarına uyarı

Kurban bayramı için anne adaylarına uyarı

13.06.2024
Kurban bayramında et tüketiminin artmasıyla birlikte anne adaylarının özellikle Toksoplazma riskine karşı dikkatli olması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Önder Sakin, “Vücutlarında Toksoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak yenmesi ile insana bulaşabilen enfeksiyon hem anne adayı hem de bebek sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle daha önce Toksoplazma geçirmemiş olan hamilelerin çiğ ete temas etmemesi, etleri iyi pişmiş olarak tüketmesi gerekir. Az pişmiş etlerde Toksoplazma dışında Salmonella, Brusella ve tenya gibi enfeksiyon riskleri de bulunmaktadır. Diğer yandan etlerin çok yüksek ısılarda uzun süre pişirilmesi de ette protein kaybına neden olmaktadır. Bu sebeple etlerin haşlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini önermekteyiz" diye konuştu.