Gündem Hac kuraları çekildi

Hac kuraları çekildi

Paylaş
Hac kuraları çekildi

Kuraya 2007 yılından itibaren sürekli kayıt yenileyen 125 bin 282 kişi girdi. Kura sonuçları saat 20.00'den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden yayımlanacak

Diyanet İşleri Başkanlığında yapılan kura çekimi Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Enver Günenç, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak kutsal topraklara gidenlere rehberlik ettiklerini belirtti.

Söz konusu organizasyonun her sene geliştiğini ve en son imkanlarla gerçekleştirildiğini vurgulayan Günenç, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Hac’ca başvuranların yıllık kotanın çok üzerinde olması nedeniyle kura çekmek durumundayız" dedi.

Kuranın doğal sonucu olarak çıkan ve çıkmayanların bulunacağını, bunun kabullenilmesi gerektiğini belirten Günenç, "Dileriz Suudi Arabistan’da devam eden altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra kotalar genişletilir. Kabe ve Peygamber hasretiyle yanan tüm kardeşlerimizi hacca götürme imkanı buluruz" diye konuştu.



'EN YAŞLISI 95, EN GENCİ 1 YAŞINDA'

Geçen sene uygulamaya konulan kontenjan indiriminin bu sene de sürdüğü için 2014 yılında yeni müracaat alınmadığını belirten Günenç, "Hac kurası sadece 2007 yılında kayıt yaptırıp 2013 yılına kadar kesintisiz olarak kayıt yenileyenler arasında çekilecektir" ifadelerini kullandı.

Geçen sene yüzde 20 kota kısıtlaması sonucu hakları 2014 yılına devredilen hacı adaylarının kurasız olarak bu sene Hac’ca götürüleceğini söyleyen Günenç, "Çekilecek kura sonunda kayıt hakkı elde edemeyenler 2015 yılında kurasız olarak Hac’ca götürüleceklerdir" diye konuştu.

GAZİ VE ŞEHİT YAKINLARINA 600 KİŞİLİK KONTENJAN


Gazi ve şehit yakınlarına 600 kişilik kontenjan tahsis edildiğini aktaran Günenç, kurasız olarak 11 bin 973 kişinin Hac’ca gideceğini söyledi. 125 bin 282 kişinin bu sene kuraya gireceğini bildiren Günenç, hacı adaylarının en yaşlısının 95 en gencinin ise 1 yaşında olduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş ise çok farkı bir heyecanın yaşandığını belirtti. Salonda hac özlemini ve heyecanını yoğun olarak yaşayan gönüllerin bir araya geldiğini söyleyen Keleş, bu manevi atmosferin bir ömür boyu hayatlarında hakim olmasını temenni etti.

"Bu özlem çok farklı bir özlem" ifadelerini kullanan Keleş, bunun insanları ayakta tutan değerlerden olduğunu, bu özlemin ve Peygamber sevgisinin milletin gönlünde ömür boyu sürmesi duasında bulundu.

Yıllarca Mekke’de yaşamasına rağmen Kabe’ye gidemeyen insanların olduğunu, buna karşılık dünyanın en ucra köşelerinde oranın özlemini gönüllerinde yaşayan insanların olduğunu belirten Keleş, "Bu kurayı maalesef zaruretten dolayı çekiyoruz" diye konuştu.

MALEZYA 50 SENE SONRASINA SIRA VERİYOR


İslam dünyasında Hac’ca karşı yoğun talebin olduğunu, kotadan dolayı bu tür uygulamaların yapıldığını ifade eden Keleş, "Örneğin Malezya’da sıra sistemi uygulanıyor ve 50 sene sonraya sıra veriyorlar" ifadelerini kullandı.

Hac’ca herkesi göndermek istemelerine rağmen zorunluluktan dolayı kura çektiklerini yineleyen Keleş, iki senedir yüzde 20 kontenjan eksiltildiğini de hatırlattı.
Kuranın ardından bazılarının sevineceğini bazılarının ise hüzünleneceğini bildiren Keleş, "Çıkanların sevinci mi çıkmayanların hüznü mü daha değerli bilmiyorum ama ikisinin de çok değerli olduğundan şüphe yok" dedi.

Haccın gücü yetene farz olduğunu hatırlatan Keleş, "Kurada çıkmayan bir müminin gücü yetmemiş olmaktadır. Elinde olmadığı için o mümin kardeşimiz elbette bundan dolayı bir sorumluluk yaşamayacaktır, sorumlu olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

Kurada çıkanlardan zihin ve gönül olarak hazırlanmalarını isteyen Keleş, Kur’an-ı Kerim’i okumayı bilmeyenler için müftülüklerde kursların düzenleneceğini kaydetti.

SONUÇLAR 20.00'DEN İTİBAREN İNTERNET SİTESİNDEN

Kuraların hayırlı olması temennisinde bulunulmasının ardından Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulu üyelerinin de katılımıyla kura çekildi. Ankara’dan başlayan kura çekimi daha sonra illerin plaka sırasına göre devam etti.

Kura sonuçları saat 20.00’den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığının internet sitesinden yayımlanacak. Kesin kayıtlar ise 24 Mart- 4 Nisan tarihlerinde yapılacak. Hacca gideceklerin sayısı kesin kayıt işlemlerinin ardından kesinleşecek.

AA