Magazin Hadi 16 Ekim akşam ipucu sorusu: Müzikteki orta kalınlıktaki erkek sesine ne denir?

Hadi 16 Ekim akşam ipucu sorusu: Müzikteki orta kalınlıktaki erkek sesine ne denir?

Paylaş
Hadi 16 Ekim akşam ipucu sorusu: Müzikteki orta kalınlıktaki erkek sesine ne denir?

Hadi uygulaması 16 Ekim akşamki ipucu sorusunu kullanıcılarla paylaştı. Konu bu sefer müzikteki erkek sesleri... Müzikteki orta kalınlıktaki erkek sesine ne denir?

Hadi uygulamasının öğlenki konusu meyveydi... Akşamki konu ise müzik... Yarışmacılara akşam sorulacak sorulardan bir tanesi ise şu: Müzikte sesler kadın sesleri ve erkek sesleri olarak ayrılmaktadır. Müzikteki kadın sesleri soprano, mezzo soprano ve altodur. Peki müzikteki erkek sesleri nelerdir biliyor muyuz? Daha da kolaylaştırırsak müzikteki orta kalınlıktaki erkek sesine ne denir?

Haberin Devamı

CEVAP: BARİTON

MÜZİKTEKİ ERKEK VE KADIN SESLERİ

Müzikte sesler kadın sesleri ve erkek sesleri olarak ayrılmaktadır. Müzikteki kadın sesleri soprano, mezzo soprano ve alto olarak sınıflandırılıyor. Tıpkı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de sesler kendi aralarında ayrılıyor. Peki, müzikte orta kalınlıktaki erkek sesine ne denir? İşte, konuya ilişkin detaylar...

Müzikte orta kalınlıktaki erkek sesine bariton deniliyor. Bas ve tenor insan sesleri arasında bulunan bariton, etimolojik olarak Yunanca derin veya ağır sesli anlamına gelen βαρυτονος kelimesinden gelmektedir. Genişliği şahıstan şahısa değişmekle beraber, normal sınırlanış lalden fa3'e kadardır. Kendi arasında 3'e ayrılır.

Dramatik bariton: Renk bakımından yüksek bası andırır. Kuvvetli ve dramatik gücü olan bir sestir. Karakter rollerinde, kahramanlık operalarında çok kabul gören bir sestir.

Haberin Devamı

Lyrik bariton: Renk bakımından dramatik tenora yaklaşır, yumuşak tizleri, parlar, dramatik baritondan daha hareketli bir sestir.

Legger bariton: Lyrik baritondan daha hareketli, daha hafif daha çok tenora benzeyen bir baritondur. Fazla agilite isteyen Italyan operalarmda (Rossini, Donizetti) sık sık kullanılır.