Gündem Hadi ipucu sorusu: Ürünlerin engelli bireylerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmasına ne ad verilir?

Hadi ipucu sorusu: Ürünlerin engelli bireylerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmasına ne ad verilir?

Paylaş
Hadi ipucu sorusu: Ürünlerin engelli bireylerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmasına ne ad verilir?

15 Ekim Hadi akşam ipucu sorusu geldi. Uygulama "Beyaz Baston Güvenlik Günü"ne vurgu yaparak "Ürünlerin engelli bireylerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmasına ne ad verilir?" diye sordu.

Hadi'nin bu akşamki ipucu sorusu Instagram hesabından yayınlandı. Uygulama bugün, Beyaz Baston Güvenlik Günü olması sebebiyle anlamlı bir soruyla kullanıcılarına seslendi ve soruyu şu şekilde verdi: "15 Ekim Beyaz Baston Güvenlik Günü’ne özel Hadi bu akşam 20:30'da. İpucumuz engelliler için en önemli kavramlardan birinden geliyor. Hayatımıza her gün yeni bir ürün, hizmet giriyor. Acaba görme engelliler bu ürün ve hizmetlerden eşit şartlarda yararlanabiliyorlar mı? Aslında her şey farklı ihtiyaçlara sahip bireylere göre de tasarlansa engellilerin karşılaştığı pek çok sorun çözülmüş olacak. Peki ürünlerin, hizmetlerin engelli bireylerin de ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmasına ne deniyor biliyor musunuz?"

Haberin Devamı

CEVAP: EVRENSEL TASARIM

"Evrensel tasarım" ürünlerin, çevrenin, programların ve hizmetlerin özel bir ek tasarıma veya düzenlemeye gerek duyulmaksızın, mümkün olduğunca herkes tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlanmasıdır. "Evrensel tasarım" gerek duyulduğu takdirde bazı engelli grupları için ihtiyaç duyulan yardımcı cihazların tasarımı zorunluluğunu da dışlamayacaktır.