Gündem Hadi ipucu sorusu: Eskimoların kar kalıplarından yaptıkları eve ne ad verilir?

Hadi ipucu sorusu: Eskimoların kar kalıplarından yaptıkları eve ne ad verilir?

Paylaş
Hadi ipucu sorusu: Eskimoların kar kalıplarından yaptıkları eve ne ad verilir?

Aile Hadi bu akşam saat 18.00'de başlıyor. Ceyda Düvenci'nin sunacağı yarışmada ipucu sorusu Eskimolardan geliyor. Soru şu şekilde: Eskimoların kar kalıplarından yaptıkları eve ne ad verilir?

Bugün saat 18.00'de Ailece Hadi başlıyor. Yarışmanın ödülü 30 bin TL... Uygulamanın yarışmacılara geçtiği soru şu şekilde: Ailece hadi Ceyda Düvenci'nin sunumuyla bugün saat 18.00'de... Ödülümüz 30.000 TL

Haberin Devamı

Anneler, babalar minik hadicileri buraya alalım! Bu ipucu onlar için geliyor. Bugün içinde yaşadığımız betonarme evler yaygınlaşmadan önce insanlar kalacak sıcak bir yer inşa edebilmek için yaratıcı olmalıydı. Alaska, Kanada'nın kuzey kesimleri ya da Grönland'de yaşayan insanlar soğuk iklim nedeniyle diğerlerinden daha da yaratıcı olmak zorunda kaldılar. İşte İnuit dilinde "ev" anlamına gelen yapılar böyle doğdu. Peki Eskimoların kar kalıplarından yaptıkları bu eve ne ad verilir biliyor musun?

CEVAP: IGLO

İglo (İnuit dilinde iglu olarak da geçer) Eskimo dilinde ev anlamına da gelen, Eskimolar tarafından belli bir dönem (av sezonu) ya da sürekli yaşamak için yapılan kardan evlerdir. İglu kelimesi aynı zamanda çadır, buz dışında herhangi bir malzemeden (çamur, deri, taş, toprak, kaya, tahta) evleri de karşılayan bir kelimedir ama dünya genelinde buzdan ev anlamında kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

İglo evlerini kullanan Eskimolar (kendi dillerinde İnuit olarak bilinirler) genel olarak Kanada’nın kuzeyi, Alaska, Grönland ve Sibirya gibi soğuk bölgelerde yaşar ve buralarda avlanırlar. Eskimolar bölgelerde farklı adlandırılırlar. Kendi dilleri olan İnuit dilinde İnuit ‘insanlar’ anlamına gelirken, bazı yabancılar Eskimo kelimesini kuzeyde yaşayan ve pişirmek için yeterli materyale sahip olmayan bu insanları ‘yemeklerini çiğ yiyen’ olarak tanımlamıştır. Tundra bölgesinde yaşayan bu insanlar için toprak tarım yapmaya elverişli olmadığından hayatta kalmak için hayvanlara ihtiyaç duyarlar. Kış aylarında ise avlanırken hav şartlarından korunmak için igloları kullanırlar. Su kenarlarını tercih eder ve fazla uzaklaşmamaya özen gösterirler. Fok balığı avlayan Eskimolar, bu balıkların etini tüketmekle birlikte, derisini giysi, kemiklerini av aleti ve onlardan geri kalan parçaları enerji elde etmek için kullanırlar.

Yine de günümüzde Eskimoların teknoloji ve başka topluluklarla etkileşimden kaçamadıkları görülür. Eskiden kemikten yapılmış av aleti kullanan bu insanlar günümüzde metal zıpkınlara geçiş yapmışlardır. Ayrıca iglo yaparken de çeşitli inşaat malzemeleri kullanmaya başladıkları gözlemlenmiştir.

Haberin Devamı