Gündem Hadi ipucu sorusu: Hidroklorik asidin halk arasındaki ismi nedir?

Hadi ipucu sorusu: Hidroklorik asidin halk arasındaki ismi nedir?

Paylaş
Hadi ipucu sorusu: Hidroklorik asidin halk arasındaki ismi nedir?

Hadi ipucu sorusu belli oldu. Bugün 12 sorudan bir tanesi hijyenle ilgili... 12.30'da başlayacak olan yarışmanın bir sorusu şöyle: Hidroklorik asidin halk arasındaki ismi nedir?

Hadi bilgi yarışmasının Instagram hesabından öğlenki ipucu sorusu yayınlandı. Yarışma 12.30'da başlarken bir soru temizlik konusuyla alakalı... Uygulama "Hadiciler, ipucumuz geliyor!Banyo ya da tuvalet fayanslarının temizliği ve parlatılmasında kullanılan Hidroklorik asidin halk arasındaki ismi nedir? Yanıtları yoruma alalım ve hatırlatalım: hadi bugün 12.30’da, sakın kaçırmayın hadiciler!" şeklinde soruyu geçti.

Haberin Devamı

CEVAP: TUZ RUHU

HCL NEDİR?

Hidroklorik asit, hidrojen ve klor elementlerinden oluşan, oda sıcaklığı ve normal basınçta sıvı halinde bulunan kimyasal bir bileşik. Halk arasında tuz ruhu olarak da bilinir. 9. yüzyılda simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedildi ve sonrasında simya alanında kullanıldı. Sanayi Devrimi sırasında, sanayideki önemi keşfedilen asit, önce Leblanc işlemi, sonrasında Solvay işlemi ile sanayi alanında üretilmeye başladı. Hidroklorik asit, tarihte yeni kolaylıkların keşfinde önemli roller üstlendi. Günümüzde PVC’den demir-çeliğe, organik madde üretiminden gıda sektörüne kadar hemen hemen tüm alanlarda hidroklorik asit kullanılmaktadır