Bilim - Teknoloji Hadi ipucu sorusu: İlk arama motoru hangi yılda geliştirilmiştir?
Paylaş
Hadi ipucu sorusu: İlk arama motoru hangi yılda geliştirilmiştir?

Hadi ipucu sorusu belli oldu. Bu akşamki ödül 10 bin TL... Konu arama motorları... Uygulama "İlk arama motoru hangi yılda geliştirilmiştir?" sorusuna yanıt arıyor.

Hadi'nin 30 Ocak akşam ipucu sorusu Instagram hesabından duyuruldu. 20.30'da başlayacak yarışmada 10 bin TL ödül verilirken ilk arama motoru soruluyor. Uygulamanın geçtiği soru şu şekilde: Aklımıza takılan bir sorunun cevabını bulmak için evlerimizin kütüphanesindeki dizi dizi ansiklopedilere başvurduğumuz günleri hatırlıyor musunuz? Artık hemen hemen tüm soruların cevabına arama motorları sayesinde internet üzerinden hızlıca ulaşabiliyoruz. Peki, İlk arama motoru hangi yılda geliştirilmiştir? Biliyor musunuz?

Haberin Devamı

CEVAP: 1990

İnternet arama motorları, Web'in kullanıma sunulduğu 1990 yılının Aralık ayından öncesine dayanır. Whois kullanıcı araması 1982 yılında geliştirilmiştir. Knowbot Information Service adı verilen ve çoklu ağ üzerinde kullanıcı aranabilmesine olanak sağlayan arama sistemi ise 1989 yılında kullanılmaya başlamıştır. İyi bir şekilde belgelenen ve içerik dosyalarını, özellikle de FTP dosyalarını arayan ilk arama motoru Archie'dir ve 10 Eylül 1990 yılından itibaren kullanılmaya başlamıştır.