Gündem Hadi ipucu sorusu: Klasik mikado oyunu kaç çubukla oynanır?

Hadi ipucu sorusu: Klasik mikado oyunu kaç çubukla oynanır?

Paylaş
Hadi ipucu sorusu: Klasik mikado oyunu kaç çubukla oynanır?

Hadi'nin bu akşamki ipucu sorusu belli oldu. Yarışmada bir soru bir oyun türünden geliyor ve şöyle: Klasik mikado oyunu kaç çubukla oynanır?

Hadi bilgi yarışmasının 10 Ocak tarihli akşam ipucu sorusu belli oldu. 20.30'da başlayacak olan yarışmada eğlenceli bir oyundan soru geliyor. Uygulama yarışmacılara "İpucu hem zeka hem de el becerisi gerektiren oynaması zevkli bir oyun olan Mikado’dan geliyor. Klasik mikado oyunu kaç çubukla oynanır?"

Haberin Devamı

CEVAP:41

Efsaneye göre, eski Çin'de yaşayan bir prens orada yaşayan ejderhayı eğlendirmek için bütün oyunları denemiş, fakat bu yeterli olmayınca yanındaki kürdanları yere atmış ve mikado bu şekilde ortaya çıkmıştır. Diğer bir görüş ise bu oyunun adının üretici firmanın adından geldiği ve 20.yüzyılda Avrupa'dan dünyaya yayıldığı yönündedir.

Mikado kaç çubukla oynanır?

Mikado 41 çubukla oynanır. Oyuncu sayısında kısıtlama yoktur. Çubuklar bir demet olarak dik tutulup yere bırakılır; böylece masa üzerine gelişigüzel şekilde yayılırlar.

Amaç diğer çubukları kıpırdatmadan bütün çubukları teker teker toplamaktır. Oyuncu bir çubuğu alırken diğer bir çubuğu oynatırsa, sıra bir sonraki oyuncuya geçer; aksi takdirde bir tane daha almaya çalışmaya hak kazanır.

Haberin Devamı

Önceden toplanmış olan bir çubuk yardımcı olarak kullanılabilir. Oyun sonunda puanlama çubukların üstündeki renkli şeritlere göre yapılır. Çubuklardan genelde mavi çizgili olanı mikadodur ve en yüksek değere sahiptir.

Yerdeki çubukların hepsi toplandığında oyun sona erer ve en yüksek puanı toplayan oyuncu oyunu kazanır.