Yaşam Hadi ipucu sorusu: Ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir ve anlamı nedir?

Hadi ipucu sorusu: Ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir ve anlamı nedir?

Paylaş
Hadi ipucu sorusu: Ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir ve anlamı nedir?

Hadi ipucu sorusu belli oldu. Bu akşamki ödül 15 bin lira ve soru kadınları yakından ilgilendiriyor. Uygulama "Ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir ve anlamı nedir?" sorusunu yöneltiyor.

22 Şubat akşamki Hadi ipucu sorusu belli oldu. Saat 20.30'da başlayacak olan yarışmanın ödülü 15 bin TL... Yarışmacılara yöneltilen soru "Kadınların makyaj çantalarından ayırmadıkları, dudakları daha da renklendiren olmazsa olmaz kozmetik ürününün ruj olduğunu tahmin ediyoruzdur. Peki ruj kelimesi dilimize hangi dilden geçmiştir ve o dilde ne anlama gelmektedir biliyor muyuz?" şeklinde...

Haberin Devamı

CEVAP: FRANSIZCA - KIRMIZI

Ruj, dudağa renk vermesi için kullanılan ve içinde pigmentler, yağlar, balmumu ve yumuşatıcı maddeler içeren bir kozmetik ürünü. Çeşitli renklerde, ışıltılı, simli olabilir. Makyaj ürünlerinin en çok tercih edilen ürünüdür. Ruj kelimesi Fransızcada "kırmızı" anlamına gelen "rouge" kelimesinden gelmektedir. Rujun içinde ozokerit, lanolin ve ceserin mumları, balmumu, kastor yağı, beyaz mineral yağı, lanolin yağı, hidrolenmiş bitkisel yağlar, oleil alkol ve bromo asitler bulunmaktadır. Dünyada her üç kadından biri ruj kullanmaktadır ve hayatı boyunca bir kadın ortalama altı gram ruj yutmaktadır.

İslam'ın Altın Çağı'nda Arap Endülüs kozmetikçisi Abu al-Qasim al-Zahrawi, katı rujları buldu. Ortaçağ Avrupasında, ruj kilise tarafından yasaklandı ve "şeytanın cisimlenmiş hali" olarak düşünüldü, kozmetikler fahişeler için ayrıldı. 18. yüzyılda ruj erkekler arasında da yaygınlaştı ve Fransız mahkemelerinde yüzlerini öne çıkarmak isteyen görevliler dudaklarını boyarlardı. 19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde ruj, kırmızı boya ile renklendirildi.

Haberin Devamı