Zihin Sağlığı Hafızayı güçlendiren besinler ve 50 yaşından itibaren hafızanızı keskinleştirmeye yardımcı 3 basit yöntem

Hafızayı güçlendiren besinler ve 50 yaşından itibaren hafızanızı keskinleştirmeye yardımcı 3 basit yöntem

Paylaş
Hafızayı güçlendiren besinler ve 50 yaşından itibaren hafızanızı keskinleştirmeye yardımcı 3 basit yöntem

Son zamanlarda kısa süreli hafızanızda yavaşlama olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bir odaya girdiğinizde neden girdiğinizi unutuyor veya elinizdeki anahtarı evin içinde dört dönerek aramaya devam mı ediyorsunuz? Sanıyoruz ki biraz basit zihin egzersizlerine ve beslenmenizi düzenlemeye ihtiyacınız var. Nasıl mı? İşte sizin için hafızanızı güçlendirmek ve zihninizi en iyi durumda tutmak için 3 basit ipucu... Hayır, satrançtan bahsetmiyoruz... Satranç oynuyorsanız buna tabii ki devam edin ama biz size günlük olarak çok daha rahat bir şekilde uygulayacağınız yöntemlerden bahsedeceğiz... | Posta.com.tr Özel

Beynimiz, vücudumuzdaki tüm organlarımızda olduğu gibi yıllara yenik düşerek yavaşlamaya başlar. Genetik veya çevresel faktörlere bağlı olarak yaşımız ilerledikçe unutkanlık vb. sorunlarla karşılaşmaya başlarız. Egzersiz yapmak, vücudumuzu vitamin ve minerallerden yana zengin beslemek tıpkı vücudumuzu koruduğu gibi beynimizin yaşlanmasını da yavaşlatmaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

Bugünkü yazımızda sizin için 50 yaşınızdan itibaren hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olacak 3 pratik öneri vereceğiz. Hazırlasanız başlıyoruz...

1) ÇEVRİMİÇİ OYUNLAR OYNAYIN, BULMACA ÇÖZÜN... SADECE 10 DAKİKA BİLE YETER...

New York Üniversitesi'nin yenibir araştırmasına göre çevrimiçi olarak bulmaca gibi oyunlar oynamak beyin yaşınızı 5 yıl gençleştirmeye yardımcı oluyor. Üstelik sadece 10 dakika oynamak bile bunu destekliyor. Oyun oynayarak karmaşık beyin hücrelerimizi bir arada çalıştırmaya zorluyor, düşünme egzersizleri yapmanıza yardımcı oluyor.

Amerikan Tabipler Birliği Dergisi JAMA'da yayınlanan araştırmakara göre çevrimiçi olarak başkalarıyla etkileşime geçmek de beyin yaşınızı gençleştirmeye yardımcı olan sinirsel bağlantıların harekete geçmesini sağlıyor.

Haberin Devamı

2) EVDE İŞ YAPARKEN ISLIK ÇALIN, ŞARKILAR MIRILDANIN

Bazen bir odaya girdiğinizde neden o odaya girdiğinizi unutuyor musunuz? Evde dolaşırken en sevdiğiniz nostaljik melodilere eşlik edin, mırıladanın veya ıslık çalın Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir araştırmaya göre bu, unutkanlığı tetikleyen beyin yaşlanmasının 1 yıl kadar geriye alınmasına yardımcı oluyor.

Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları da evde basit egzersizler yapmanızı sağlayacak hareketlerin; çamaşır katlama, kargoya gelen paketinizi evde beklemek yerine gidip alma, aldığınız hediyeleri firmaya paketletmek yerine kendinizin paketlemesi gibi eğlenceli aktivilerin günlük basit egzersizleri artırmanıza yardımcı olduğunu ve günde en az 9 dakikalık hafif fiziksel egzersizi yüzde 51 oranında artırdığını söylüyor.

Ek olarak nostaljik müzikler de beynin sinirsel bağlantılarını güçlendiren kısımları meşgul ettiği ifade ediliyor. Bu nedenle müzikten kopmayın. Dinleyin, eşlik edin...

3) FLAVONOİDLERDEN YANA ZENGİN BESLENİN

Rush Institute için yapılan "Çalışma Bağlantıları Antioksidan Flavonol ile Daha Düşük Alzheimer Riski" başlıklı çalışmada flavonoid içeren besinlerin hızlı düşünmek için en iyi yiyeceklerden biri olduğunu öne sürülüyor.

Flavonoid adlı bu güçlü bileşikler hücreleri oksidatif strese ve iltihaplanmaya karşı korumak için birlikte çalışıyor, nöral bağlantıları güçlü tutuyor ve beyin yaşlanmasını yüzde 48 oranında yavaşlatıyor.

Haberin Devamı

FLAVONOİDLER NE İŞE YARAR, NERELERDE BULUNUR?

  • Bitkilere sarı, turuncu, kırmızı gibi parlak renkleri veren ve insan vücudunda antioksidan işlevini yürüten flavonoidler hücrelerin zarar görmesini engelliyor.
  • Hemen hemen her meyve ve sebzede flavonoid bulunuyor.
  • Meyve ve sebze ne kadar renkliyse flavonoid oranı o kadar yüksek anlamına geliyor.
  • Örneğin hücre duvarının oksijenden zarar görmesini engelleyen flavonoid içeren besinler aynı zamanda içerdikleri C vitamini ile vücudun ihtiyacını karşılar ve kronik ağrıyı azaltıyor.
  • Kanser veya hastalıklı hücrelerin çoğalmasını engelliyor ve bu serbest radikallerin yaşlandırıcı zararlarına engel olarak çok güçlü antioksidan görevi görüyor.

SADECE BEYNİ DEĞİL, VÜCUDU DA KORUYOR

Eğer sık sık hastalanıyorsanız, alerjiniz varsa, herhangi bir yerinizi çarptığınızda çok hızlı morarıyorsa, yaralarınız daha geç iyileşiyorsa flavonoid içeren besinlere sofranızda yer açmanız gerekiyor. Flavonoidler özellikle yeşil, sarı, beyaz ve kırmızı renkli sebzelerde bulunuyor:

FLAVONOİD KAYNAKLARI

  • Kırmızı pancar
  • Kırmızı lahana
  • Havuç
  • Kayısı,
  • Domates
  • Patates
  • Soğan
  • Patlıcan
  • Elma
  • Armut
  • Şeftali

BONUS: