Yaşam Haftada bir akşam televizyon yok!

Haftada bir akşam televizyon yok!

Paylaş
Haftada bir akşam televizyon yok!

Sakarya'da ''TV'siz Bir Akşam'' projesi kapsamında, ilköğretim öğrencileri haftada bir akşam televizyon izlemeyerek vakitlerini aileleriyle geçiriyor

Şehit Recep Demir İlköğretim Okulu öğrencileri, her hafta aile bireyleriyle belirledikleri bir günde aile içi iletişimi olumsuz etkilediği gerekçesiyle televizyonlarını kapatıyor. Öğrenciler ile anne ve babaları televizyon izlemedikleri günlerde vakitlerini aile albümlerine bakarak, tombala oynayarak ve sohbet ederek geçiriyor. Okul müdürü Ali Çakır, her ailede yaşanan temel sorunlardan birisinin aile içi iletişim olduğunu belirterek, aile içi iletişimi engellediği gerekçesiyle televizyonu kısıtlamak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Öğrencilerin aileleriyle hoşça vakit geçirebilmeleri için ''TV'siz Bir Akşam'' projesini geliştirdiklerini ifade eden Çakır, ''Projeyi velilerimize ve öğretmenlerimize anlatırsak faydalı olacağını düşündük. Her ailenin iletişim konusunda kaygıları var. 3 hafta önce projeyi uygulamaya koyduk ve aldığımız izlenimler gayet olumlu oldu. Televizyon gibi iletişim araçlarını tamamen engellemek istemiyoruz ama bunun kontrolünü sağlayalım istiyoruz. Bunu önce köyümüze, sora Sakarya'ya tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz'' dedi

. Projeyle ilgili el ilanları hazırladıklarını, broşürler bastırdıklarını, internet sitelerinde yayınladıklarını ve velilere mektup yazdıklarını anlatan Çakır, ''Öğretmen arkadaşlarımız da bu fikre gayet sıcak baktı. Onlar da sınıflarındaki öğrencilerine konudan bahsetti ve zorunlu olmadan, böyle bir kampanya başlattık. Öğretmenlerimiz akşamları neler yapabileceklerini öğrencilerine anlattı. Bir süre sonra, 'o akşam ne yaptınız, neler yaşadınız' gibi sorularla öğrencilerimizden geri dönüş aldık. Gayet olumlu şeyler yaşandığını öğrendik ve bunu herkese yaymak istiyoruz. Projeye yüzde 80 oranında katılım oldu'' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

AİLE BAĞLARIMIZI ÇOK SIKILAŞTIRDI

5. sınıf öğrencisi Merve Başkaya ise projeyi ilk uyguladıkları dönemde sıkıcı vakit geçirdiğini belirterek, ''Güzel ve yararlı bir proje, aile bağlarımızı çok sıkılaştırdı. Önceleri çok sıkıcı geçiyordu ama aslında güzel bir proje. Birlikte vakit geçirmek çok güzel oluyor. Projeyi önce bütün Sakarya'ya, sonra bütün Türkiye'ye, daha sonra da bütün dünyaya yaymak istiyoruz'' şeklinde konuştu.

3. sınıf öğrencisi Seda Ölmez de televizyonu kapatarak annesi, babası ve kardeşleriyle oyun oynayarak ve sohbet ederek vakit geçirdiklerini söyledi. Öğrenci velisi Hatice Ölmez, projeyi uygulamaya başlayınca çok televizyon izlediklerini fark ettiğini ifade ederek, ''Özellikle babaların çocuklarıyla sohbeti ve muhabbeti hiç yoktu. Her hafta bir gece televizyon kapatma projesini uyguluyoruz. Kendimize uygun bir gün ayarlayıp bunu yapıyoruz, iyi de oluyor. Geçen gece kızım, ben ve babası oyun oynadık, ondan önceki gecelerde de muhabbet ettik, o şekilde sürdürmeye devam ediyoruz. Bunun anlatılması değil, yaşanması lazım bence'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

3 çocuk annesi, ev hanımı Türkan Durmuş ise televizyonu hayatlarının orta yerine koyduklarını anlatarak, şöyle konuştu: '' Çocuklarımızla bile ilgilenmiyoruz. Bazen işlerimizi bile televizyona göre ayarlıyoruz. Çocuklarımızla ne kadar çok ilgilensek de televizyonun hayatımızda çok büyük bir yeri oluyor çünkü sürekli evde oluyoruz. Bazen çocuklarımız bizimle konuşmak istediğinde televizyona dalıp onları unutuyoruz ama televizyon kapandığında birbirimizi dinliyoruz, gelecekle ilgili planlar yapıyoruz. Birbirimizin bilmediğimiz bazı yönlerimiz bile ortaya çıkıyor. Ben elektriklerin kesilmesini çok seviyorum ama akşam olunca kesilmesini seviyorum, o zaman muhabbet artıyor ve birbirimizi daha iyi anlıyoruz.''

2 çocuk annesi Ruziye Şener de televizyonun ailenin bir ferdi gibi olduğunu vurgulayarak, ''Televizyonu bir gün kapattığımızda birlikte ailece oyunlar oynadık, sohbetlerimiz arttı, hayallerimiz oldu, ileriye dönük planlar yapmaya başladık, birbirimizi dinledik, birbirimizle konuştuk. Bunu gerçekten herkese tavsiye ediyorum. Çocuklarım televizyon veya bilgisayar açıkken birbirleriyle iyi geçinmiyordu ama bunlar kapatılınca güzel vakit geçirmeye başladılar. Bunu uygulamaya devam edeceğiz'' dedi.

Haberin Devamı

AA