Gündem Hakan Fidan istifa etti!

Hakan Fidan istifa etti!

Paylaş
Hakan Fidan istifa etti!

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde milletvekili aday adayı olmak üzere Müsteşarlık görevinden istifa etti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 10 Şubat'tan itibaren geçerli olmak üzere Başbakan'a istifasını sundu

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Fidan, Başbakanlık makamına sunduğu istifa dilekçesiyle milletvekilliği seçimlerinde aday adayı olmak için, 10 Şubat tarihinden geçerli olmak üzere MİT Müsteşarlığı görevinden ayrıldı. Fidan’ın istifa dilekçesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kabul edildi.

Haberin Devamı

Fidan, 25 Mayıs 2010’dan beri MİT Müsteşarı olarak görev yapıyordu. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği takvime göre, aday adayı olacak kamu görevlilerinin 10 Şubat 2015’e kadar görevlerinden ayrılmaları gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Hakan Fidan'ın adaylık konusunu götüştüklerini ve kendi fikrini aktardığını anlatmıştı. Erdoğan, son kararın Başbakan Davutoğlu'nda olduğunu belirtmişti.

Önceki gün Ankara'da devletin üst yönetimi haftalık olağan toplantılarını yaptı. Önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla görüştü. Akşam saatlerine doğru ise Başbakan Davutoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'la biraraya geldi. Bu iki görüşme sonrası Fidan'ın adaylığı kesinleşti.

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer26853","26853","201502","26853-255081.jpg","1", "0","'Fidan'ın istifası israf olur!'");

Ardından da Başbakanlık kaynakları MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekilliği adaylığı için istifa edeceğini açıkladı.

HAKAN FİDAN KİMDİR?

Milli İstihbarat Teşkilatı-MİT Müsteşarı Hakan Fidan, 1968 yılında Ankara'da doğdu. Hakan Fidan 1986'dan 2001'e kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nde astsubay olarak görev aldı.

Askerliği kendi isteğiyle bırakan Fidan, University of Maryland University College'den Yönetim ve Siyaset Bilimi alanından lisans dereceleri aldı. Bilkent Üniversitesi'nde "Dış Politikada İstihbaratın Yeri" isimli teziyle master yaptı. Aynı üniversitede 2006'da da "Bilgi Çağında Diplomasi: Antlaşmaların Doğrulanmasında Enformasyon Teknolojilerinin Kullanımı" başlıklı tez ile doktora yaptı.

Viyana'da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nda, Cenevre'de Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü'nde ve Londra'da Verification Technologies Research Center'da akademik çalışmalarını sürdürdü. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde akademisyenlik yaptı. Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu Karargahı'nda da çalışan Fidan 2001'den itibaren iki yıl Avustralya Türkiye Büyükelçiliği'nde Kıdemli Siyasi ve Ekonomik Danışman olarak görevi yaptı. 2003'te Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Başkanlığı'na atandı.

14 Kasım 2007'de Başbakanlık müsteşar yardımcılığı görevine gelen Fidan, 2008 Kasım ayında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atandı.

8 Mart 2008'de de Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi oldu ve bu görevinden Şubat 2011'de istifa etti. 17 Nisan 2009'da Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşar yardımcılığına getirildi. Emre Taner'in görev süresinin dolmasının ardından, 25 Mayıs 2010 tarihinde MİT Müsteşarı görevine atandı.