Gündem 'Hakaret içerikli yayın yapan' 4 kanala ceza

'Hakaret içerikli yayın yapan' 4 kanala ceza

Paylaş
'Hakaret içerikli yayın yapan' 4 kanala ceza

RTÜK, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu'na ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'a yönelik hakaret içerikli yayınlar yapıldığı gerekçesiyle 4 kanala idari para cezası verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu ay içinde farklı televizyon kanallarıyla ilgili "hakaret", "iftira", "cinsel içerikli yayın" gibi çeşitli nedenlerle yapılan birçok şikâyeti görüştü. Üst Kurul, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yönelik hakaret içerikli yayınları da görüşerek, karara bağladı.

Üst Kurul'un 21 Nisan'da yaptığı toplantıda, Halk TV'de yayınlanan bir programda Erdoğan ile eşi hakkında "hakarete varan ithamlarda bulunulduğu" gerekçesiyle, kanala 6112 Sayılı Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin ihlâli nedeniyle idari para cezası verildi.

Akit TV'de yayınlanan haber bülteninde, Demirtaş'a yönelik hakaret içerikli yayın yapıldığı gerekçesiyle, aynı maddedeki konuların ihlâli nedeniyle, yayın hakkında "idari para cezası" yaptırımı uygulandı.

Üst Kurul, Fox TV'de yayınlanan "Murat Güloğlu ile Çalar Saat Hafta Sonu" haber programında, sunucunun Bakan Ramazanoğlu'nun Karaman'da yaşanan çocuk istismarıyla ilgili açıklamasını "çarpıttığı" iddiasıyla ilgili hazırlanan uzman raporunu da değerlendirdi.

Sunucunun, "Bir kereden bir şey olmaz diyen aileden sorumlu belki bihaber, aileden bihaber, bakana da günaydınımızı gönderelim" ifadelerini kullandığı gerekçesiyle, yayın hakkında 6112 Sayılı Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin ihlâl edilmesi nedeniyle idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Ayrıca, Ulusal 1 TV'de yayınlanan "Nihat Genç'le Veryansın" isimli programda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, imam hatip okullarından mezun olanlar, başörtülüler, bürokratlar ve kurumlar hakkında "hakarete varan ithamlarda bulunulması" dolayısıyla da aynı kanunun 8. maddesinin birinci fıkrasındaki (ç) bendinin ihlâl edilmesi nedeniyle idari para cezası uygulanması kararlaştırıldı.

'İFTİRA VE KÜFÜRLER ASLA TOLERE EDİLEMEZ'

RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya açıklamasında, geçen haftaki toplantıda, liderlere yönelik iftira ve hakaret içerikli yayınlarla ilgili oy birliğiyle kararlar aldıklarını belirtti.

Program yapımcıları ve sunucuların, devlet büyükleri, genel başkanlara hakaret ve iftira etmelerine müsaade etmeyeceklerini dile getiren Yerlikaya, şunları söyledi:

"RTÜK hangi kanalda olursa olsun, Cumhurbaşkanı, Başbakan, genel başkan ve bakanlara yönelik hakaret ve saldırıları affetmeyecektir. Daha önce de buna benzer şikâyetlerde farklı kanallara çeşitli müeyyideler uygulanmıştır. Üst Kurul, bundan sonra da bu hassasiyetini sürdürecektir. Yayıncı ve programcıların eleştirileri tolere edilebilir ancak hakaret, iftira ve küfürler asla tolere edilemez."

Yerlikaya, 6112 Sayılı RTÜK Kanunu'nun 8. maddesinin (ç) bendindeki yayın hizmeti ilkesinin; "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" şeklinde ifade edildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Aynı maddenin (ı) bendindeki yayın ilkesi de 'tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır. Soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz. Haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez. Görüntülerin arşiv veya canlandırma niteliği ile ajanslardan veya başka bir medya kaynağından alınan haberlerin kaynağının belirtilmesi zorunludur' şeklinde geçiyor."

AA