Eğer içinde siyah noktalar görürseniz....

Hakiki zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar her gün tüketin diyor peki sağlıklı ve gerçek zeytinyağı nasıl anlaşılır? Zeytinyağındaki renk değişiklikleri ne anlama geliyor. İşte sağlığınız için diyetinize gerçek zeytinyağı eklemenizi sağlayacak bilgiler

05 Kasım 2021, Cuma 15:23 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Kanserden kemik sağlığına, cilt sağlığından sindirim sistemine kadar onlarca faydası olan zeytinyağının yararları saymakla bitmez. Fakat bu faydaları sağlaması için gerçek zeytinyağı olması gerekir.


EĞER KOKUSU ÇİMEN GİBİYSE...

EĞER KOKUSU ÇİMEN GİBİYSE...

Gıda mühendisi Dr. Oya Köseoğlu, tüketicinin evinde yapacağı basit bir tadım testiyle yağın kalitesine ilişkin yargıya varabileceğine işaret etti.

Köseoğlu, naturel sızma zeytinyağı alan tüketicinin işe kapağını açtığı ürünü koklayarak başlayabileceğini söyledi.

  • Şişenin ağzı açıldığında 10-15 saniyelik koklama işlemi yapılmalı.
  • Koklarken neler hissettirdiğine bakın; meyvemsi, taze bir koku algılaması var mı?
  • Çimen kokusu, badem kokusu veya çeşitli çiçek kokularının kaliteli bir zeytinyağında olması gerekir.
  • Zeytinyağında yağlı boya, tiner kokusu hissettiğimiz zaman ürünün eskimiş olduğu anlaşılır
  • Zeytinyağında kızışma denen kusur tezek kokusuna benzer bir duygu yaratabilir
  • Küf, rutubet, çamur kokusu, sirkemsi ve ekşi kokular da istenmeyen özelliklerdir.



YANMA VE ACILIK HİSSETTİRİYORSA...

YANMA VE ACILIK HİSSETTİRİYORSA...

İnsanların genelde boğazda yanma yapan zeytinyağını kötü olarak tanımladığına dikkati çeken Köseoğlu, bilinen aksine yanma ve acılığın kaliteli zeytinyağının olmazsa olmazı olduğuna işaret etti.

Köseoğlu, "Acılık ve yakıcılık insanları rahatsız edebiliyor, bu tüketim alışkanlıklarına, yanlış yargılara bağlı olabiliyor. Genizdeki yanma ne kadar uzun sürerse zeytinyağı o kadar antioksidan içeriğe sahiptir" dedi

  • Dilinizin üzerinde bakla şeklinde bir acılık, genizde yanma ve taze bir aroma hissettiğimiz yağ, kaliteli zeytinyağıdır.



RENGİ SARI YA DA YEŞİLSE...

RENGİ SARI YA DA YEŞİLSE...

Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden yaklaşık 90 gün geçince zeytin mor ya da siyaha dönmeye başlar.

Bu dönem zeytinin olgunlaşma dönemidir.

Olgunlaşma ile birlikte polifenol, klorofil ve su miktarı azalır. Bu etkenler de zeytinyağının renginin sarıdan yeşile farklı tonlarda olmasına neden olur. 

BUZLUKTA KRİSTALLEŞİYORSA

BUZLUKTA KRİSTALLEŞİYORSA

Zeytinyağını bir çay bardağına doldurun ve buzluğa koyup 30 dakika bekletin. Bu sürenin sonunda aldığınız yağ gerçek ise kristalleşmeye başlayacaktır.

SİYAH NOKTACIKLARA DİKKAT!

Dikkat etmeniz gereken nokta hakiki ve kaliteli zeytin yağı donduğunda alt tarafında siyah noktacıklar görmeniz gerekmektedir. Bu siyah noktalar aslında zeytin parçacıklarıdır.


RENGİ TURUNCUYA DÖNÜYORSA

RENGİ TURUNCUYA DÖNÜYORSA

Kaliteli zeytinyağını anlamanıza yardımcı olan bir diğer yöntem ise tuz ruhu testidir. Bardağın yarısını zeytinyağı ile doldurun.

Kalan yarısına tuz ruhu karıştırın.

Çay kaşığı yardımıyla karıştırdığınızda hakiki zeytinyağın rengi sarı kalmaya devam edecektir.

Fakat zeytinyağı turuncu, kırmızıya dönüyorsa satın aldığınız yağ sahtedir.

ZEYTİNYAĞI TÜRLERİ NELERDİR?

ZEYTİNYAĞI TÜRLERİ NELERDİR?

Tarım Bakanlığının belirlediği ölçülere göre zeytinyağı türleri şöyledir;

Rafine zeytinyağı:

Zeytin ham yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda bir yağdır. Rafine yağ, ince, yemeklik yağdır. Temizleme işlemi damıtma, nötralizasvon, ağartma, deodorizasyon işlemleridir. Bunun doğalla harmanlanmasından yemeklik tipler (Riviera ve A tipi) üretilir.

Rafine prina yağı:

Ham prina yağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metodlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilen, rengi açık sarıdan kahverengi sarıya kadar değişebilen bir yağdır.

Karma prina yağı:

Doğrudan gıda olarak tüketilebilecek naturel zeytinyağları ile yemeklik rafine prina yağı karışımından oluşan bir yağdır.

ZEYTİNYAĞI NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

ZEYTİNYAĞI NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

Zeytinyağı ışık, sıcak, hava, zaman faktörlerinden etkilenir. Alırken ve saklarken, kapalı ve ışıksız yerde korunmalıdır.

Serin bir yerde durmalıdır. Buzdolabına konulmaz. Cam ve koyu renkli olan şişeler tercih edilmelidir.

Hava almamalıdır. Zeytinyağı bekledikçe bozulur.

Her zeytinyağının kendine has renk, koku ve tadını aynen koruyabilme süresi ortalama 1,5 senedir, bekledikçe bozulmasa da, aromasını yavaş yavaş yitirir, giderek rengi açılır, tadı acı bir hâl alır. Mideyi rahatsız eder.


Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Ödem nasıl atılır? Vücudunuzdaki şişliklerden hızla kurtaran yöntem