Gündem Hakkari ve Van'da olaylar çıktı

Hakkari ve Van'da olaylar çıktı

Paylaş
Hakkari ve Van'da olaylar çıktı

Hakkari ve Van'da olaylar çıktı

DTP'nin kapatılma kararının açıklanmasının ardından Hakkari güne gergin başladı. Kepenklerin kapalı olduğu Hakkari'de aralarında çok sayıda öğrencinin de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, Belediye önünde toplanmaya başladı. Kalabalık buradan da PKK ve Öcalan lehine sloganlar atıp, Kürtçe marşlar okuyarak DTP binası önüne kadar yürdü.

Haberin Devamı

DTP İl Başkanı Hivzullah Kansu burada kalabalığa yönelik bir konuşma yaptı. İl Başkanı Kansu, bin asırdan beridir Kürt halkına yönelik inkar ve imha politikaları yürütüldüğünü söyledi. Kansu, bu politikalara rağmen Kürtlerin mücadelesinin devam ettiğini belirterek, "Kürtleri bu politikalarla bitiremezler. Şu ana kadar 5 parti kapatıldı. Ama çözemediler. Anayasa Mahkemesi biliyorsunuz DTP'yi de kapattı. 37 kişi de yasaklı olabilir ama Kürtler 37 kişiden ibaret değildir. Kürtler kendilerine öyle bir yer edinmişyerdir ki, dünyanın en süper gücü Amerika bile gelse yok edemez" dedi.

UYARILARA ALDIRMADILAR

Kansu, kalabalığa saat 14.00'te basın açıklamaları olduğunu ve herkesi DTP binası önüne beklediklerini belirterek, kalabalığın sessizce dağılmasını istedi. Ancak buradan ayrılan bir grup, bu kez de Hastane Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. DTP'li görevliler burada önlem alarak olayların çıkmasına engel olmaya çalıştı. Kalabalık bir süre bu caddede yürüdükten sonra tekrar geri dönerek bu kez Çevre Yoluna yöneldi.

Haberin Devamı

2 POLİSİ LİNÇTEN KURTARDILAR

Çevre yolu üzerinde gördükleri bir panzeri yuhalayan kalabalık orada bulunan sivil giyimli 2 polisi görünce bu kez de bunlara saldırmaya başladı. Bir grup DTP'li araya girerek, güvenlik şubede görevli polisleri linçten kurtarıp, uzaklaştırdı. Daha sonra da bölgeye zırhlı araçlar ve çok sayıda çevik kuvvet geldi. Polisler gösterici grubu, basınçlı su ve göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıtmaya çalıştı. Hakkari'de ara sokaklarda olaylar devam ediyor.

AKP'Lİ MİLLETVEKİLİ öZBEK'İN YEĞENİ DE YARALANDI

Hakkari'de başlayan olaylar mahallelerde devam ediyor. Gazi Mahallesi'nde toplanan göstericiler polis tarafından dağıtılmaya çalışılırken, devreye özel hareket polislerinin de girdiği gözlendi. Polisler, grupları dağıtmak için zaman zaman havaya ateş açtı.

Bu arada, Gazi Mahallesi'ndeki olaylar sırasında AK Parti Hakkari Milletvekili Abdulmutalip Özbek'in yeğeni de yaralandı. İsmi öğrenilemeyen Milletvekili Özbek'in 14 yaşındaki kız yeğininin sırtına isabet eden plastik mermi ile yaralandığı iddia edildi. Göstericiler arasında bulunmadığı belirtilen Özbek'in yeğeni bir süre yakınları tarafından taşındıktan sonra ambulansla Hakkari Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Haberin Devamı

YÜKSEKOVA DA KARIŞTI

Kepenklerin kapalı olduğu Yüksekova İlçesi'de olaylar çıktı. İşyerlerinin kapalı olduğu ilçede yaklaşık 100 kişilik bir grup Cengiz Topel Caddesi üzerinde toplanarak DTP'nin kapatılmasını protesto etti. Caddeye barikat kurararak trafiğe kapatan ve slogan atan grubun polis dağılmalarını istedi. Taş atarak karşılık verilmesi üzerine polis zırhlı araç ve göz yaşartıcı bamba kullanarak grubu dağıttı. Göstericiler ara sokaklara dağılırken, cadde ve sokak aralarında olaylar devam ediyor.

VAN'DA DA OLAYLAR ÇIKTI

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın DTP'nin kapatılmasına yönelik açıklamaların ardından önce Hakkari ve Yüksekova'da ardından da Van'da olaylar çıktı. Güne sakin başlayan Van'da öğlen saatlerine doğru yaklaşık 200 kişi Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan DTP İl binası önünde toplandı. Burada il binasına giren kalabalık daha sonra dışarı çıkarak Hacıbekir Caddesi'ne doğru yürüdü. Bu sırada yaklaşık 100 kişiden oluşan bir grup Kazım Karabekir Caddesi üzerinde polisi taşlamaya başlayınca olaylar çıktı.

Haberin Devamı

EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISI BAŞINDAN YARALANDI

Çıkan olaylar sırasında olay yerinde bulunan ve polislerin kordinasyonun sağlayan Van Emniyet Müdür Yardımcı Önder Okşar göstericiler tarafından atılan taşla kafasından yaralandı. Önder Okşar'a polis memrları yardımcı olarak müdahalede bulundu. Bu arada, bir polis memuru da yine atılan taşlar sonucu elinden yaralandı. Polis taş atmayı sürdüren gruplara, göz yaşartıcı bomba ve tazikli su kullanarak müdahale ediyor. Kentteki olaylar devam ediyor.

DHA