Ekonomi Hal Yasası Meclis'e geliyor! 'Tarladan çatala' ucuzlatan sistem

Hal Yasası Meclis'e geliyor! 'Tarladan çatala' ucuzlatan sistem

Paylaş
Hal Yasası Meclis'e geliyor! 'Tarladan çatala' ucuzlatan sistem

Sebze ve meyve fiyatlarındaki manipülasyonu azaltacak Hal Yasası’nın çok yakında Meclis’e geleceğini anlatan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Komisyonculuk tarihe karışacak. Tarladan çatala kadar çok güçlü bir alt yapı oluşturacağız” dedi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul’daki ‘Hedef 2023 Büyük Türkiye Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, organizasyon için yeni havalimanının seçilmesinin önemine işaret etti. Ay sonunda yeni havalimanı projesinin ilk fazının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacağını anımsatan Albayrak, projenin 2023 Türkiyesi’nin en net habercilerinden olacağını söyledi.

Haberin Devamı

KARŞI ÇIKARLAR AMA...

2023 Türkiyesi’nin afaki bir hayal değil, adım adım devreye alınan hep birlikte yaklaşılan, gerçekçi ve vizyoner bir hedef olduğuna dikkat çeken Albayrak, “Bizler yapmakla, inşa etmekle, Türkiye’yi büyütmekle mükellefiz. Ama buna sonsuz muhalefet edenler, yakalım yıkalım diyenler, bu eserler ortaya çıkınca da bıyık altından bakıp, çaktırmadan da ziyaret edip, ilk uçak bileti için sıraya girecek olan da bunlar olacak.”

SEFERBERLİĞE DÖNÜŞTÜ

Geçtiğimiz salı günü başlatılan ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nı anımsatan Bakan Albayrak, yeni ekonomi programının en önemli ayağı olan enflasyonla mücadele için tüm STK, iş insanları, birlik ve özel sektöre yapılan çağrılar sonrası, tamamen gönüllülük esasına dayalı başlatılan desteklerin adeta seferberliğe dönüştüğünü anlattı.

Haberin Devamı

OMUZ OMUZA VERDİLER

Ülkenin önde gelen marka ve perakende zincirlerinden mahalle bakkallarına, pazarcılara kadar herkesin omuz omuza verdiğini belirten Berat Albayrak, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle haftasonundan itibaren mücadelenin logosunun bulunduğu afişlerin birçok mağaza ve dükkanlarda yer aldığını gördük. Mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyorum.”

KOMİSYONCULUK TARİHE KARIŞACAK

Sebze ve meyve fiyatlarındaki manipülasyonu ve suni süreçleri azaltacak Hal Yasası’nın çok yakın süreçte TBMM’ye geleceğini anlatan Bakan Albayrak, şunları söyledi: “Artık komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye çıkacak ve yeni haller, yeni satış alanları, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının artırılması sağlanacak. Soğuk hava depolarıyla lojistikteki kayıpların da önüne geçilecek. Çünkü Türkiye’de bu ekosistemin kurulması sadece enflasyon açısından değil gıda ürünlerine çok daha makul fiyatlarla erişilmesi açısından da önemli.”

DESTEKLERE DEVAM

Hal Yasası’yla ilgili düzenleme hakkında detaylı bilgi veren Berat Albayrak, “Tarladan çatala kadar çok güçlü bir ekosistem oluşturularak, çok profesyonel ve yetkin bir alt yapı oluşturularak hem ürün kalitesi, hem maliyeti, hem zamanlaması, hem de israfı noktasında çok kritik bir ekosistem oluşturacağız. Sadece tarımda değil tüm alanlarda sağlanacak güçlü koordinasyonla üretici fiyatlarındaki artışa neden olan süreçlere karşı aksiyon adımları güçlü bir şekilde atılacak. Tüm üretim ve girdi maliyetlerini düşürmek için reel sektöre destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

İKİ PRANGADAN KURTULACAĞIZ

Ekim itibarıyla enflasyonda düşüşün başlayacağına dikkat çeken bakan berat albayrak, “Kasım ve aralık enflasyonunda da aşağı yönlü trend sürecek. Enflasyonla mücadelenin meyvelerini tüm ekonomimizde hep beraber toplayacağız. Yapısal adımlarla desteklemeye başladığımız bu sürecin sonunda enflasyon ve faiz denen iki prangadan ekonomimizi adım adım kurtardığımızı hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK SALDIRI EKONOMİYE

Ekonomiye yönelik saldırıların büyük bir başarı ile beklenenin çok altında bir hasarla atlatıldığına dikkat çeken albayrak, şöyle dedi: “bazıları farkında veya değil, günü gelince onlara belki detaylı anlatacağız bugün yeri değil. ama ağustosta yaşanan süreç, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin maruz kaldığı en büyük ekonomik saldırıdır. Türkiye, 12 Eylül darbesinde dahi muhatap olmadığı ekonomik operasyonlara maruz kaldı.”

Haberin Devamı

BAŞKA BİR ÜLKE DAYANAMAZDI

Türkiye’yle ilgili temmuz ve ağustos aylarında başlayan ve eylül ayında devam eden yoğun bir şekilde ekonomik saldırı altındaki dönemin dağılmaya başladığını dile getiren Berat Albayrak, “Yatırımcıların ülkemize olan güveni güçlenerek artmaya devam ediyor. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu spekülatif ataklarla herhangi bir başka ülke karşı karşıya kalsaydı çok büyük bir krizin ortasına düşerdi” diye konuştu.

DENGELENME BAŞLADI

Berat Albayrak, döviz kurlarındaki volatilitenin (oynaklığın) önüne geçilmesiyle birlikte aşağı yönlü seyrin kendisini göstermeye başladığını vurgulayarak, “Bu sürecin attığımız adımlarla daha da güçlenerek, sağlam şekilde gerçekleşeceğinden hiçbir insanımızın şüphesi olmasın. Ekonomide dış ticaret rakamlarının ardından dengelenmenin başladığını görmeye hepimiz şahidiz” değerlendirmesinde bulundu.