Doğum Öncesi Hamileliğin 18. ve 19. haftasında neler oluyor? Gebelik şekeri nasıl tespit edilir?

Hamileliğin 18. ve 19. haftasında neler oluyor? Gebelik şekeri nasıl tespit edilir?

Paylaş
Hamileliğin 18. ve 19. haftasında neler oluyor? Gebelik şekeri nasıl tespit edilir?

Hamileliğin 18.ve 19. haftasında annelerde hamilelik belirtileri daha hafif seyrediyor. Bebek bekleyen hamileleri karnı çıkmaya başlıyor. Bebek bu dönemde daha aktif hale geliyor. Bu bebeğinizin ilk hareketleri olabilir. Hamilelik boyunca mide ekşimesi, gaz, şişkinlik ve sık idrara çıkma gibi belirtiler bu hafta devam edebilir. Hamileler beslenmesine bu dönemde de dikkat etmeli. Peki, gebelik şekeri nedir ve nasıl tespit edilir? Tahılların hamilelikte önemi nedir? Hamilelikte kemikleri korumak için neler yapılmalı? Hamilelikte ağrılarla nasıl baş edilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Yalçın Bahat hamilelikte gebelik şekeri ve beslenme konusunda bilgi verdi.

Hamileliğin 18. ve 19. haftasında hem anne hem de bebek için önemli gelişmelerin olduğunu bir dönem. Bebekler 18. ve 19. haftada kulakları gelişmeye başlıyor. Bebeğinizin sinir sistemi hızla gelişiyor. Bu dönemde ultrason muayenesine gittiğinizde bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Bu dönemde hamilelerde ilk dönem belirtileri daha da hafifler. Hatta anneler artan enerjiyle karşılaşabilir.

Haberin Devamı

Bu dönem hamilelerde karpal tünel sendromu, vücut ağrıları, cilt değişiklikleri, kaşıntı ve gaz şikayetlerinin artabilir. Gebelik şekeri ve beslenme bu dönemde dikkat edilmesi gereken durumlar arasında. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Yalçın Bahat, "Gebelik şekeri nedir ve nasıl tespit edilir? Tahılların hamilelikte önemi nedir? Hamilelikte kemikleri korumak için neler yapılmalı? Hamilelikte ağrılarla nasıl baş edilir?" sorularına yanıt verdi.

• Gebelik şekeri nedir ve nasıl tespit edilir?

Gebelik şekeri gebelikte özellikle 6. aydan itibaren ortaya çıkan hormonal değişikliklere ve annenin diyetine bağlı olarak oluşabilen ve çoğunlukla doğumdan sonra kendiliğinden düzelen ancak gebelik boyunca yakından takip edilmesi gereken bir durum. 6. ayın sonunda glukoz içirilerek yapılan şeker yükleme testiyle tespit edilebilir.

Haberin Devamı

• Tahılların hamilelikte önemi nedir?

Zengin içeriğinden dolayı doğru tahıl tüketimi hamilelikte önemli bir yer tutar. Anne adaylarının özellikle protein için balık ve kırmızı et tüketiminin önerildiği, sebze ve meyveden zengin diyette bulgur, fasulye, mercimek, nohut, gibi uygun koşullarda hazırlanmış tahılların haftalık tüketimi önerilir.

• Hamilelikte kemikleri korumak için neler yapılmalı?

Hamilelikte anne adaylarının tüm mineral ve vitaminlerde olduğu gibi kalsiyum kaybı da artar. Öncelikle mümkünse gebelik planlandığı dönemde D vitamini düzeyine bakılmalı. Ayrıca gebeliğin 3. ayından itibaren uygun kalsiyum ve D vitamini takviyesi alınmalı. Gerekirse K vitamini eklenmiş formu ile tüketilmeli. Hamilelik boyunca ve sonraki emzirme döneminde takviye edilmesine dikkat edilmeli. Kalsiyum kaynağı olarak süt harici özellikle yoğurt, ayran ve kefir tüketilmesi ve yine benzer şekilde badem ve ceviz gibi kalsiyumdan zengin gıdaların uygun miktarda tüketilmesine dikkat edilmeli.

• Hamilelikte ağrılarla nasıl baş ederim?

Hamilelikte her türlü ağrı tipi çok rahatsız edici olur. Özellikle belli ilaçlar dışında etkili ağrı kesiciler alınamaz ve vücuttaki hormonal değişimlere bağlı olarak migren gibi çeşitli akut ağrı atakları tetiklenebilir. Bunun için öncelikle bol su tüketilmesine özen gösterilmeli, uygun formda magnezyum takviyesi alınmalı. Bacak ağrıları için magnezyum yağları ve gerekirse varis çorabı kullanımı önerilir. Geceleri yatmadan el ve bacaklara soğuk su uygulamak da rahat bir gece geçirilmesini sağlar.

Haberin Devamı

Betül Meral SARIİZ / posta.com.tr

betul.sariiz@posta.com.tr