Doğum Öncesi Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Paylaş
Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Hamilelik, sperm hücresinin yumurtayı döllemesiyle ortaya çıkar. Döllenen yumurta daha sonra implantasyonun gerçekleştiği uterusa doğru ilerler. Bu implantasyon hamileliğe neden olur. Gebelik döneminde ne olacağını bilmek hem sağlığınızı hem de bebeğin sağlığını izlemek için önemlidir. Hamilelik testi yapmadan önce bazı belirti ve semptomları fark edebilirsiniz. Peki, hamilelik belirtileri nelerdir? Hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte hamilelik belirtileri ile ilgili bilmeniz gerekenler…

Cinsel ilişki ardından yaklaşık 1 haftalık süreçte bazı hamilelik belirtileri mi yaşıyorsunuz? Yorgun, uykulu hissediyor ya da mide bulantıları mı yaşıyorsunuz? İlk aklınıza gelen hamilelik belirtileri olabilir. Peki, erken hamilelik belirtileri nelerdir? İşte hamilelik belirtileri hakkında bilmeniz gereken her şey…

Haberin Devamı

Gebeliğin ilk haftaları pek çok annenin farkında bile olmadığı bir dönem. Gebeliğin bu dönemdeki ilk bulgusu adet rötarıdır. Gebelik planlayan ve adet gecikmesi yaşayan her kadın mutlaka kanda gebelik testi yaptırmalı. İdrar testlerinin yüzde 100 doğru sonuç vermediği unutulmamalı. Bazı anne adaylarında geç döllenme olabileceğini göz önünde bulundurmalı ve bu nedenle testi yaptığı döneme dikkat etmeli. Yine benzer şekilde ilk haftalarda “bebeğin tutunma kanaması” dediğimiz kanamalar olabileceğini ve mutlaka hekim kontrolünde olmamız gerektiğini unutmamalıyız. Hormon değerlerimiz yeni yeni değiştiği ve bebeğimizin kesesinin dahi oluşmadığı bu dönemin çoğu zaman gebelik öncesi dönemden hiçbir farkı yok.

Haberin Devamı

Hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız? İşte hamilelik belirtileri

1- Adet (regl) gecikmesi

Adet gecikmesi yeni regl kanamasının olmaması hamileliğin erken belirtilerinden biri. Ancak geciken adet dönemi hamile olduğunuz anlamına gelmez. Adet gecikmesi başka hastalıkların da habercisi olabilir. Döngünüz düzensiz ilerliyorsa kist üzerinde durulur. Ama yine hamilelik belirtileri içinde en klasik ve en bilinen semptom adetin gecikmesi.

Hamileyken adet görülmez ancak hastalar gebeliklerinin farkında olmadıkları erken dönemde oluşan tutunma kanamalarını veya düşük tehdidi oluşturan durumlara bağlı oluşan kanamaları adet kanaması olarak değerlendirirler. Hamile olduğunuzu biliyorsanız ve kanamanız varsa mutlaka hemen bir kadın doğum hekimine başvurarak gerekli ise ilaç tedavisine başlanmalı.

2- Baş ağrısı

Erken hamilelik belirtileri arasında en yaygın olan durum baş ağrısı. Değişen hormon seviyeleri ve artan kan hacmi genellikle hamilelikte baş ağrısına neden olur. Baş ağrılarınız geçmezse mutlaka bir doktora başvurun.

3- Zamansız gelen kanama ve lekelenme

Bazı kadınlar hamileliğin erken döneminde hafif kanama ve lekelenme yaşayabilir. Bu kanama ve lekelenmeler genellikle implantasyonun sonucudur. İmplantasyon genellikle cinsel ilişki sonrası döllenmenin gerçekleştiği zamandan 1-2 hafta sonra çıkar. Erken gebelik kanaması, enfeksiyon ve tahriş gibi durumlarda da ortaya çıkabilir. Kanama bazen düşük ve ektopik gebelik, gibi ciddi hamilelik komplikasyonlarının da işareti olabilir.

Haberin Devamı

4- Mide ekşimesi

Hamilelik belirtilerinden biri de mide ekşimesi. Hamileliğimizde hormonal değerlerimiz hızla değişir. Bu değişim beraberinde fiziksel ve ruhsal değişimleri de getirir. Hormonlarımız tüm sistemlerimizi etkilediği için genel olarak bir değişim görülür. Vücudumuz doğum uygun olacak şekilde değişir ve gevşer. Yine benzer şekilde uyku düzenimiz, hatta kan değerlerimiz bile hormonlarımızla birlikte değişim gösterir.

Gastrite bağlı mide ağrısı ve mide yanmasının en sık nedeni, hormonlara bağlı kas gevşemesinden kaynaklı olarak yemek borumuzdaki kapakçıkların tam çalışmamasıdır.

Hamilelikte mide bulantıları çoğu zaman hormonal dalgalara bağlı olarak ortaya çıkar. Bazı hastalarda daha hafif seyrederken, bazılarında ise inatçı, ilaç tedavisine cevap vermeyen ve kilo vermeye yol açan kusmalar görülür. Bu durumlarda beslenme düzenlenmesi ve bazı tamamlayıcı tıp metotları bulantının azaltılmasında yardımcı olur. Baş dönmesi ise yine hormonal etkilere bağlı olarak daha düşük seyreden tansiyona bağlı olarak sık izlenir. Bol su tüketimi ve uzun süreli ayakta durmamak önerilir.

Haberin Devamı

5- Kabızlık

Erken hamilelik sırasında hormon değişiklikleri sindirim sisteminizi yavaşlatabilir. Hamilelikte hormonal değişimlerle birlikte bağırsak hareketlerimiz yavaşlar. Özellikle yeterince sıvı tüketimi olmayan ve katı gıda tüketimini posalı ve sebze türü gıdalarla dengelemeyen, hayvansal ağırlıklı beslenen anne adaylarında daha sık görülür.

6- Meme değişiklikleri

Meme değişiklikleri gebeliğin ilk belirgin belirtilerinden biri. Göğüslerinizde hassas, şişmiş ve genellikle ağır veya dolu hissedebilirsiniz. Meme ayrıca büyük ve daha duyarlı hale gelebilir ve çevresi koyulaşabilir.

7- Kusma

Kusma, genellikle ilk 4 ay içinde ortaya çıkan yaygın bir semptom olan “sabah bulantısı”nın bir bileşenidir. Sabah bulantısı hamile olduğunuzun ilk belirtisidir. Erken hamilelik sırasında artan hormonlardan kaynaklanır.

posta.com.tr