Doğum Öncesi Hamilelikte cinsellik kısıtlaması çiftlerde aldatmaya neden oluyor

Hamilelikte cinsellik kısıtlaması çiftlerde aldatmaya neden oluyor

Paylaş
Hamilelikte cinsellik kısıtlaması çiftlerde aldatmaya neden oluyor

Hamilelik döneminde çiftlerin cinsel ilişkiden uzak durması gerektiğini düşünülür. Ancak hamilelikte cinsel olarak aktif olmanın mümkün olmadığı düşünmek yanlış bir yaklaşım. Bebeğe zarar verme, hamilelikte cinsel ilişkinin bebek için güvenli olmayacağı düşüncesi çoğu zaman çiftleri cinsel ilişkiden uzak tutar. Hamilelikte cinsel ilişkiye girmenin gebelik sürecini ve bebeği gerçekten etkileyip etkilemediğini Kadın Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Ünal'a sorduk. Hamilelikte cinsel ilişkiye girilir mi? Gebelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte cinsellik nasıl olmalı?

Hamilelikte cinsel ilişki konusunda çiftler genellikle bu dönemde cinsel olarak aktif olmanın mümkün olmadığını düşünür.

Haberin Devamı

Bebeğe zarar verme ve hamilelik sürecini etkileme düşüncesi çoğu çiftin gebelik döneminde cinsel ilişkiden uzak durmasına neden olur. Bu düşüncelerle çiftler 'Hamilelikte cinsel ilişkiye girilir mi? Gebelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi? Hamilelikte cinsellik nasıl olmalı?' sorularını çevresinde doğum geçmişi olan yakınlarına sıklıkla sorarlar.

Kadın Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Ünal hamilelikte cinsel ilişki konusunda merak edilenleri anlattı.

Hamilelikte cinsellik kısıtlaması çiftlerde aldatmaya neden oluyor

Hamileliğin birçok kadın için sadece gelişmekte olan bebeklerine odaklandıkları bir dönem olduğunu ifade eden Kadın Doğum ve Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Ünal, "Bu aslında iyi gibi görünse de kadının yaşam tarzı ve günlük hayatında ciddi değişiklikler yapması, hem iş hem ev hem de eşi ile olan ilişkisini olumsuz etkileyebiliyor" dedi ve şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Kadınlar hamile kaldığında sanki hareket ettiklerinde, güldüklerinde, ağladıklarında, yürüdüklerinde ilişkiye girdiklerinde ve hatta topuklu ayakkabı giydiklerinde bebeklerine zarar verecekmiş hissi yaşıyor. Annelik içgüdüsü bir gebede mutlaka gelişir ama günümüz kadınları bunu çok uçlarda yaşıyor ve etrafına da yaşatıyor maalesef. Hamilelik döneminde kadın, günlük hayatta kendini kısıtladığı gibi cinsel hayatta da kısıtlamalar yapıyor. Bebeğini koruma düşüncesi ile yapılan cinsel kısıtlama, maalesef birçok evlilikte soruna neden oluyor. Hamilelik döneminde cinsellik kısıtlaması yapan çiftlerde aldatma sorunu oluşabiliyor.

Hamilelik döneminde cinsellik sağlıklıdır

Hamilelikte cinsel ilişkiye girilir mi?

Kadınlar hamile kaldıklarında vücutlarında östrojen, progesteron hormonları ve orgazm hormonu olan oksitosin hormonu artar. Bu artış, kadının cinsellikten daha çok zevk almasını sağlar. Hatta daha önce orgazm olmamış bir kadın hamilelik döneminde orgazmı yaşayabilir.

Hamileliğin tüm dönemlerinde cinsel ilişki serbesttir

Hamileliğin kaçıncı ayına kadar cinsel ilişkiye girilebilir? Bebeğe zarar verir mi?

Birçok kadın gebeliğin ilk üç ayında ilişkiye girerse bebeğini kaybedebileceğinden, yani düşük yapacağından korkuyor. Aslında yanlış olan bu durum, kadınların kendi vücutlarını yeterince bilmemelerinden kaynaklanıyor. Bebeğin bulunduğu rahimle ilişkiye girilen yer olan vajina arasında serviks denilen rahim ağzı dokusu vardır. Bu doku her kadının kendi yumruğu kadardır. Rahim ağzı, bebeği rahimde tutar. Rahim ağzı burnunuz gibi serttir ve içinde tıkaç dediğimiz mukuslu bir yapı vardır. Bu sayede bebeğe hiçbir madde veya bakteri ulaşamaz. Bu nedenle gebelik döneminde cinsel ilişkiye girmek bebeğe kesinlikle zarar vermez.

Haberin Devamı

İlk üç ayda olan düşüklerin sebebi ilişkiye bağlı değildir

Cinsel ilişki düşüğe neden olur mu?

Bu dönem düşüklerinin çoğunun sebebi infeksiyon veya bebekteki genetik sorundur. Yani kadın ilişkiye girse de girmese de düşük olabilecek bir sorundur ve engellenemez. İlişki sonrası düşük yaşayan kadınlar bilmeli ki, ilişkiye girmemiş olsalardı gene düşük yaşayacaklardı. Son üç ayda ilişkiye girmeme sebebi ise çiftin doğumu başlatma korkusudur. Bu da yersiz bir kaygıdır. Doğum, bebeğin hazır olduğu dönemde olur. Bu da gebeliğin 38-42. haftalar arasında olur.

Erken doğum ilişkiden değil, farklı bir sebepten olabilir

Gebelikte cinsel ilişki sıklığının bir sayısı yok. Gebelik dönemi de kadının normal hayatındaki gibi bir dönem. Eğer tek eşliyseniz yani infeksiyon kapma riskiniz yoksa, günlük cinsel ilişki sayısı kısıtlaması diye bir uygulama söz konusu değil.

Haberin Devamı

Hamilelik döneminde cinsel ilişki sonrası kanama normal mi?

Bazı ilişkilerden sonra hafif pembe veya az miktarda kırmızı renk kanama olması normal. İlişki sonrası devam etmeyen bir kanamaysa, kasık ağrısı yoksa ve suyunuz gelmediyse sorun yok. Oluşan kanama rahim ağzının vajinaya bakan tarafından gelir. Çünkü gebelikte rahim ağzı daha fazla kanlanır ve damarlanması artar. Bazı kadınların işte fizyolojik olan bu değişikliklerden dolayı cinsel ilişki sonrası hafif lekelenmeleri olabilir.

Doğumdan sonra cinsellik ne zaman başlamalı?

Doğumdan sonra kadının vajinal kanaması ve rahimin iyileşmesi 40 gün kadar sürer. Bu dönemde cinsellik önerilmez. Ama eğer vajinal kanamanız 28 günden sonra durduysa ilişkiye girmenizde sorun olmaz. Normal doğum sırasında kesi yapılmışsa, buranın iyileşmesini beklemek önemli. Bunun içinde en az 6 hafta ilişkiye girmemek gerek. Sezaryen sonrası da rahmin iyileşmesi için 6 hafta ilişki için beklenmesi gerekli. Gebelik sonrasında emzirseniz dahi korunmaya başlamalısınız. Her zaman emzirmek gebelikten korumaz.

Haberin Devamı

Betül Meral SARIİZ / posta.com.tr

betul.sariiz@posta.com.tr