Gündem Handan Toprak Benli: Avcılar'da demokrasi destanını kadınlar yazacak

Handan Toprak Benli: Avcılar'da demokrasi destanını kadınlar yazacak

Paylaş
Handan Toprak Benli: Avcılar'da demokrasi destanını kadınlar yazacak

5 yıldır Avcılar’ı yöneten Handan Toprak Benli, bu kez DSP’den Avcılar’a talip. Amacının Avcılar’ın geleceği olduğunu söyleyen Handan Toprak Benli, “Tüm plan ve projelerim hazır. Avcılar’ı Türkiye’nin yıldızı yapacağım” diyor / Alev Gürsoy Cimin'in röportajı...

CHP’den istifa ettiniz. Çok şaşırdık çünkü Marmara’nın tek kadın belediye başkanıydınız. 31 Mart seçimlerinde CHP neden sizi aday göstermedi?

Haberin Devamı

Cumhuriyet kurulduğundan bu yana CHP’ye gönül vermiş ve hizmet etmiş bir aileden geliyorum. Bu partinin içinde büyüdüm. Ancak şimdiye kadar görmediğim olaylara şahit oldum. Siyasi partilerin artık iktidar olmayacağı, parlamenter sistemin ortadan kalkması, başkanlık sisteminin gelmesi ve belediye başkanları ile meclis üyelerinin belirlenme sürecinde şimdiye kadar görmediğimiz olaylar yaşandı. AK Parti, doktor olduğum için karşıma hem bir doktor aday hem de kendisine yakın olan kişiyi getirdi. Daha önce Avcılar’da hiç yaşamamış birini hastanenin başhekimi yaptılar, sonra da aday gösterdiler. Anlayacağınız, bir yabancıyı aday yaptılar.

'PLAN VE PROJELERİMİ ENGELLEDİLER'

CHP’ye gelelim… Açıkladığı adayı, engelli durumundan ötürü meclis üyesi yazmıştım. Ama ilk yılında istifa edip gitti. Madem Avcılar’ı toparlamak istiyordu, neden ilk yılında istifa edip gitti? 1 yıl boyunca kendisi ve çevresindekiler her çalışmamı engelledi. Başta imar planı yetkisi olmak üzere hiçbir yetkiyi vermediler. Düşünebiliyor musunuz? İstanbul deprem, Avcılar imar planı bekliyor. Ama imar planı yetkisi bana verilmiyor. Sonraki süreçte anladık ki, amaçları bizi başarısız yapmakmış. Öte yandan aday belirleme biçimi de adaletsiz yapıldı.

Haberin Devamı

ADAYLARI KİMSE TANIMIYOR

Yerime aday gösterilen kişi hem meslektaşım hem de hemcinsim. Bir il sekreteri ve Avcılar’ı hiç tanımıyor. Oysa belediye başkanı şehir eminidir. Yani o şehirde insanların tanıdığı ve güvendiği kişidir. İki ittifakında adaylarını Avcılar halkı tanımıyor. Ben ise 26 yıl boyunca Avcılar’da doktorluk yaptım. 5 yıldır da belediye başkanı olarak hizmet verdim. Halka, demokratik olmayan yöntemlerle belirlenmiş adaylara ‘oyunuzu verin’ diyorlar. Avcılar halkı bu iki adaya mı oy verecek yoksa kendi başkanına mı? Neden insanlar iki kutuplu bir düzene hapsediliyor? O yüzden Avcılar halkının önüne demokratik bir seçenek sunmak gerekiyor.

AVCILAR DSP'YE SAHİP ÇIKAR

Rahmetli Bülent Ecevit, genel başkan olduğu ve başbakanlık bile yaptığı partiyi bırakarak başka parti kurdu ve 3 kez iktidara geldi. Ben de tıpkı Ecevit gibi CHP’den istifa ettim ve DSP’de yoluma devam ediyorum. 1999’da Avcılar’ı DSP’yle aldık. Avcılar halkı DSP’ye gönül vermiştir. Bölgenin her yeri Ecevit’in hatıralarıyla dolu. Avcılar halkı, Bülent Ecevit’e ve onun emaneti olan DSP’ye sahip çıkar. Ayrıca bu halk kendilerini tanıyan, sorunlarının farkında olan bir başkana sahip. Bu başkan Avcılar’ın makus talihini imarla yenecek ve projeleriyle ekonomiyi canlandıracak. İnanıyorum ki, Avcılar bir demokrasi destanı yazacak.

Haberin Devamı

'AVCILAR HALKININ VİCDANINA GÜVENİYORUM'

CHP’li bir kesim, “Handan Hanım’a imkan sunduk ama başarılı olamadı. DSP’ye geçerek de oyları böldü. Asıl bu yapılan kötülük” diyor. Bu eleştirilere yanıtınız nedir?

CHP’ye kötülüğü, CHP’yi yönetenler yapmıştır. Ben tüm kamuoyu yoklamalarında AK Parti’nin doktor adayına yüzde 11’lik oranla fark atarken, aday değiştirmenin anlamı ne? Cevabı ortada. Avcılar’ı altın tepsiyle AK Parti’ye vermek istiyorlar. İşte bunu engellemek için DSP’den aday oldum. CHP’nin gösterdiği adayla Avcılar’ı kazanma şansının olmadığını tüm kamuoyu yoklamaları gösteriyor. AK Parti’ye oy veren vatandaşlarıma da sesleniyorum. Çünkü ben onlara da hem doktor hem belediye başkanı olarak hizmet ettim. Tüm Avcılar halkından oy istiyorum. Halkımın aklına ve vicdanına güveniyorum.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu ile aranızdaki ‘çekil’ tartışmasını anlatır mısınız?

Ekrem İmamoğlu, 23 Mart’taki Avcılar mitinginde, “Son uyarım, çekil” diyerek şahsımı tehdit etti ve kadına yönelik siyasi baskı ve şiddetin bir örneğini sergiledi. DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ise İstanbul İl Başkanı Çiğdem Mercan, DSP İBB Adayı Muammer Aydın ve DSP İlçe Başkanı Kaya Kızılgül ile birlikte Avcılar Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak, bu antidemokratik ve cinsiyetçi tehdidi kınadılar. Ben de kendisini kınıyorum. Tüm duyarlı insanları bu erkek egemen, kadına siyasi şiddet uygulayan zihniyete karşı kadın adayları desteklemeye davet ediyorum.

Haberin Devamı

Son dönemde birçok kez CHP Genel Merkeze gittiğiniz ve başarısız olduğunuz için Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sizinle görüşmek istemediğine dair iddialar var...

Hayır. Genel Başkan bana hiçbir zaman başarısız demedi. Ayrıca benimle de görüştü. Genel Başkana saygım sonsuz. 5 yıl boyunca yaptıklarımı da, bundan sonra yapacaklarımı da Genel Başkana sunmuştum. Hatta hepsinin tanıtımına başlamamı istemişti.

Sizin gibi DSP’ye geçen Mustafa Sarıgül, “CHP’de, kazanacağı belli olan isimleri engelleyen bir grup var” dedi. Birkaç kişinin dudağının ucunda mı bu kararlar?

Gerçekten çok acı bir durum. Bir partiyi yönetenlerden ne beklenir? Seçimleri kazanmaları. Parti, “Bu ilçeyi kimin sayesinde en yüksek oyla alırım?” diye düşünür. Ama böyle yapılmıyor maalesef.

Neden kazanma potansiyeli yüksek bir aday varken, böyle bir yol izlendi sizce?

Yerime aday gösterilen kişi, ‘milletvekili olacağım’ diye istifa edip gitmiş. Ben ise Avcılar’ı tanıyorum. Neden ben değil de, o aday gösterildi? Depremle ilgili bütün hazırlıkları yapmışım. Tüm plan ve projelerimi bitirmek için sadece birkaç aya ihtiyacım var. Mayıs’ta hepsi bitmiş olacak. Bir belediye başkanına 2 aylık süre tanınmaz mı? Böyle yoldaşlık olmaz. O yüzden DSP’ye geçtim. Vatanım benim için nasıl kutsalsa, CHP’nin ‘altı oku’ da o kadar kutsaldır. Aynı değerleri taşıyan DSP’de yoluma devam ediyorum.

'1000 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLADIM'

Peki sizin için başarısız diyenlere cevabınız ne olur? Başarısızlık söz konusu mu?

Asla. Bakın, istihdam yaratmak çok önemlidir. Belediyede yaklaşık 1000 kişiye istihdam yaratmış bir başkanım. Çalışanlarım önceki dönemlerden 3-4 kat fazla maaş alıyor. Ancak 2017’den sonra İller Bankası’ndan gönderilen miktarlar kesildi. Üstüne bana imar planı yapma yetkisi verilmedi ve getirdiğim planlar da geciktirildi. Hepsi bilerek yapılmış hamlelerdi. Çünkü imar planları olur ve belediyeye para gelirse beni deviremeyeceklerini biliyorlardı. Ben engellendim. Bu kabul edilemez.

Genel merkezin yaptığı son değişiklikler ve CHP’ye geçen isimler sizce ne kadar etkiler?

Bu bir genel seçim mi? ‘CHP’yi böler’ eleştirileri külliyen saçma çünkü bu genel seçim değil. Biz belediye başkanını, belediye meclis üyesini seçiyoruz. Zaten belediye başkanını da, meclis üyesini de merkezden seçtiler. Avcılar halkı, kendi başkanını ve meclisini seçemiyor mu? Sonra da ‘oylar bölünüyor’ gibi saçma eleştiriler yapıyorlar.

Yaptırdığınız anketlerde son durum nedir?

Avcılar için kamuoyu araştırmalarında AK Parti’nin karşıma getirdiği doktor adaya karşı açık ara önde olduğumu bildikleri halde yerime İl Sekreteri Hüseyin Aksu’yu belediye başkanı olması için MYK’ya öneren Canan Kaftancıoğlu ve Ekrem İmamoğlu’dur. Sonrasında Turan Hançerli üyesi olduğu PM’den kendi kendini oylatarak çıktı. Hem yolumu keserek Avcılar’ı riske attı hem de bana ‘çekil’ demekte. Adaylarının kazanması mümkün değil. Bu yüzden DSP’den aday oldum ve kazanacağıma inanıyorum.