Sağlık Hangi tıbbî müdahaleler orucu bozmaz?

Hangi tıbbî müdahaleler orucu bozmaz?

Paylaş
Hangi tıbbî müdahaleler orucu bozmaz?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde, çeşitli hastalıkları olanları ilgilendiren fetvalara yer verildi. Mesela, “Astım spreyi, abdest alırkenağza su alma gibi değerlendirilir. Bu nedenle orucu bozmaz.”

İşte oruç bozmayan tıbbî müdahaleler:

Haberin Devamı

Göz damlası

Göze damlatılan ilacın miktarı çok azdır. Bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılır. Bir kısmı ise göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda emilerek vücuda alınır. Damlanın bir kısmının sindirim kanallarına ulaşmasının ihtimali azdır. Bu nedenle göz damlası orucu bozmaz.

Kulak damlası

Kulak ile boğaz arasında da bir kanal bulunmaktadır. Ancak, kulak zarı bu kanalı tıkadığından su veya ilaç boğaza ulaşmaz. O nedenle oruç bozulmaz. Kulak zarında delik olduğu takdirde damlatılan ilaç, mideye ulaşırsa oruç bozulur.

Burun damlası

Tedavi için buruna damlatılan ilacın bir damlası yaklaşık 0.06 santimetreküptür. Bunun bir kısmı burun çeperlerince emilir. Bir kısmı ise mideye ulaşır. Dini açıdan abdest alırken ağza su vermede olduğu gibi değerlendirilir. Bu nedenle burun damlası orucu bozmaz.

Anjiyo

Anjiyo, teşhis ve tedaviye yönelik olarak uygulanır. Anjiyo; ’vücut damarlarının görüntülenmesi’ demektir. Damarın içine görünür hâle gelmesini sağlayan ilaç verilir. Böylece elde edilen görüntülerle hastaya teşhis konulur ve tedavi yöntemi tercih edilir. Bu operasyonlar orucu bozmaz.

Anestezi

Anestezi, nefes yoluyla veya iğne ile vücuda ilaç verilerek yapılır. Nefes yolu veya iğne ile yapılan anestezi, mideye ulaşır. Genel anestezide serum kullanıldığı için oruç bozulur. Lokal anestezi de sadece girişim yapılacak bölge uyuşturulduğu ve serum kullanılmadığı için oruç bozulmaz.

Her gün ilaç içmek

Bir kimse oruç tuttuğu takdirde hastalanacaksa, tutmayabilir. Ömrü boyunca bu durumda olan hasta kişiler ise, her gün için bir fidye verirler. Yoksul ve muhtaç kişilerin fidye vermeleri de gerekmez. Zira dinimizde hiç kimse, gücünün üstünde bir sorumlulukla yükümlü tutulmamıştır.

İğne yaptırmak

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanım amacına göre değerlendirilir. Acıyı dindirmek ve tedavi amaçlıysa orucu bozmaz. Gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar.

Kan vermek (Hacamat)

Kan vermek orucu bozmaz. Nitekim Hz. Peygamber de oruçlu iken kan verirdi. O nedenle oruçlu iken gerektiği hallerde kan vermek orucu bozmaz.

Fitil

Makattan tedavi amaçlı kullanılan fitillerde sindirim ince bağırsaklarda tamamlanmaktadır. Fitiller gıda verme özelliği bulunmadığı için orucu bozmaz. Aynı şekilde kadınlarda da tedavi amaçlı vajinadan kullanılan fitiller orucu bozmaz.

Biyopsi

Tahlil amacıyla vücudun herhangi bir organından parça alınması (biyopsi), orucu bozmaz.

Haberin Devamı