Cumartesi Postası Hangi yaşta, hangi spor?

Hangi yaşta, hangi spor?

Paylaş
Hangi yaşta, hangi spor?

Minikler sürekli hareket halinde olurlar... Farkında olmadan da ilerde yapacakları spor dalları için alt yapı oluştururlar.

HAZIRLAYAN: FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Önemli olan, çocukların istedikleri spor dalına yönlendirilmeden önce solunum, kas-iskelet gelişimi, aerobik kapasitesinin değerlendirilmesidir. Uzman fizyoterapist Mari Apelyan anlattı...

Spora çok küçük yaşlarda başlamak şart! Minikler ayakta durmaya başladığı andan itibaren spor için alt yapı oluşturmaya da başlar. Yetişkinler hem ruh ve beden sağlığı hem de sosyal ve eğlenceli bir aktivite olarak spor yapıyorlar. Aynı bilinci miniklere de aşılamak ve sporu onların hayatının parçası haline getirebilmek gerek. Sporun, obezite, kas-iskelet gelişimi, sosyal ve fiziksel büyüme, motor algı üzerine son derece olumlu etkileri var.

Çalışmalar, çocuğun ince ve kaba motor gelişiminin belli evrelerini tamamladığı 4-5 yaşın sportif yaşama başlangıç için uygun olduğunu gösteriyor. Çocuğun yürümeyle birlikte birinci yaştan 4-5 yaşa kadar edindiği tüm ince ve kaba motor beceriler ise yapılacak sportif aktiviteye zemin oluşturuyor.

Haberin Devamı

Yaşa göre aktivite

- 2 yaşından itibaren çocuk koşabilmeye, merdiveni tek başına çıkabilmeye başlar. Bu dönemde çocuğu çevreyi tanıması için serbest oyunlara yönlendirmek gerekir.

- 3 yaşından itibaren çocuk daha iyi koşar. İki ayağı üzerinde sıçrayabilir. Bu dönemde 3 tekerlekli bisiklete geçilebilir. 3 yaşında el becerileri de gelişmeye başlar. Bu yüzden fırlatma tarzı oyunlar ve yüzmeye yönlendirilebilir. Bu yaşlarda çocuk tek başına oynamayı tercih eder.

- 4 yaşındaki çocukların taban kasları yeterli gelişimi tamamlamıştır. Tek ayak üzerinde sıçrayabilirler. 4 yaşındaki çocuk sek sek gibi öne doğru sıçramalara dayalı oyunlar oynayabilir. Ayrıca, dans ve müzikle tempo tutma gibi aktivitelere de geçebilir.

- Çocuklar 6 yaşından itibaren dengeyi geliştirici ve esnemeye dayalı aktivitelere başlayabilir. Futbol gibi tek ayak üzerinde dengeyi artırmaya yönelik oyunlara yönlenebilir. Kurallara uyumu da artmıştır. Ekip sporlarına geçiş yapılabilir. Başlangıç seviyesinde buz pateni, kayak, basketbol, jimnastik, futbol gibi sporlara başlamak mümkün.

- 8 yaşına gelen çocuklar kompleks kas hareketleri gerektiren ritmik Hangi yaşta, hangi spor? jimnastik yapmaya başlayabilir. Folklor da yapabilir.

Haberin Devamı

- Boks gibi başa alınacak darbelere açık sporlara başlangıç yaşı, 9-10 olarak kabul edilir. Halter, ağırlık kaldırma gibi sporlara, kas-iskelet gelişimini olumsuz etkileyeceğinden ergenlik döneminin sonuna doğru başlanması gerekir.

(19.02.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)