Dünya Haradinay yeniden başbakan olacak

Haradinay yeniden başbakan olacak

Paylaş
Haradinay yeniden başbakan olacak

Lahey'deki uluslararası mahkeme tarafından geçen ay serbest bırakıldıktan sonra aktif siyasete dönme kararı alan eski Kosova Başbakanı ve UÇKkomutanlarından Ramuş Haradinay Kosova'ya yeniden başbakan olacak

Kosova’da yaşayan Sırp sivillere karşı 1998 yılında savaş suçu işlemekten yargılanan ve 2010 yılında tutuklanan eski başbakan ve Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UÇK) eski komutanlarından Haradinay, mahkumiyetinden serbest bırakılmasına, Kosova ile Sırbistan ilişkilerinden Türkiye ile ilişkilere birçok önemli konuda değerlendirmede bulundu.

Haberin Devamı

Yaşanan zor günlerin ardından Lahey’in verdiği kararla özgür biri olarak Kosova’ya dönmekten mutlu olduğunu söyleyen Haradinay, bu süreçte kendisi gibi ailesinin de oldukça zor günler geçirdiğinin belirtti.

Kosova’daki mevcut durumla ilgili olarak "iyimser" konuşmayan Haradinay, "Gerektiği kadar ödün verilmediğini düşünüyorum. Bu nedenle hemen kollarımı sıvayıp ilgili kurum yetkililerine çalışmaların daha yoğun bir şekilde devamı için elimizden geleni yapmak mecburiyetinde olduğumuzu söyledim" diye konuştu.

Lahey’deki yargılama süresince aynı mahkemece yargılanan önemli isimlerle görüşme imkanı bulduğunu söyleyen Haradinay, bu süreçte geçtiğimiz aylarda serbest bırakılan Hırvat general Ante Gotovina’nın yanı sıra Bosnalı Sırp ve Müslüman mahkumlarla da kısa süreli ve düzeyli görüşmeler yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

"Onlarla Kosova’daki durumu konuşuyorduk. Ancak bu konudaki daha uzun görüşmeleri Arnavutlarla yapıyordum" diyen Haradinay, bu süreçte herkesin derdini en az bir kişiyle paylaştığını anlattı.

2013'TE GÖREVİNİN BAŞINDA OLACAK

Sırbistan’ın yanı sıra Bosna-Hersek’in de halen Kosova’yı tanımadığının hatırlatılması üzerine Haradinay, şöyle konuştu:

"Bu gerçekten de oldukça zor bir süreç. Bizler dostlarımızın desteğine olumlu bakıyoruz, ancak bu süreç daha fazla çaba göstermemiz gereken bir süreç. Sırbistan ile ilişkilerin olumlu yönde ilerlemesi, Kosova’yı tanımayan ülkelerin de bizi tanıması yönünde kolaylık sağlayacaktır. Bu Bosna-Hersek’te de aynı şekilde oldu."

"Kosova halkı sizi yakın zamanda başbakan olarak görebilecek mi?" sorusu üzerine de Haradinay, koalisyon ortağı olan Başbakan Haşim Taçi’nin liderlik yaptığı Kosova Demokratik Partisi ile bu yönde uzlaşma sağlandığını ve 2013 yılının başında başbakanlık görevini üstleneceğini söyledi.

Kosova’da yaşayan Sırp sivillere karşı 1998 yılında savaş suçu işlemekten yargılanan ve 2010 yılında tutuklanan eski başbakan ve UÇK’nın eski komutanlarından Ramuş Haradinay ile Lah Brahimay ve İdriz Balay, geçen ay Lahey’deki mahkemece suçsuz bulunarak serbest bırakılmıştı.

Haberin Devamı

Mahkemenin beraat kararının ardından Kosova’ya gelen ve taraftarlarınca coşkulu bir şekilde karşılanan Haradinay, aktif siyasete dönme kararı almıştı. Haridanay’ın serbest bırakılmasına tepki gösteren milliyetçi Sırplar ise Belgrad’da protesto düzenlemişti.

AA