Gündem Hasadı kadın kıyafeti giyerek kutluyorlar

Hasadı kadın kıyafeti giyerek kutluyorlar

Paylaş
Hasadı kadın kıyafeti giyerek kutluyorlar

Bulgaristan'dan 1893'te Bilecik'in Pazaryeri ilçesine göç edenlerin kurduğu Arapdede köyünde, gençlerin kadın giysisi giyip bahşiş toplamasına dayanan "Cemal Geldi" adlı hasat eğlencesi geleneği sürüyor

Köyde her yıl hasat döneminde bir gece düzenlenen eğlence sırasında toplanan bahşişlerle mevlit okutulup, köylülere pilav ve ayran ikram ediliyor.

Bulgaristan'ın Cumali kasabasından Pazaryeri'ne göçen ve Arapdede köyünde yaşayan vatandaşlar, atalarından kalma gelenek ve göreneklerini sürdürüyor. Köyde yüzyılı aşkın süredir uygulanan gelenek, hasat sezonu eğlencelerine ayrı bir renk katıyor.

Köyde her yıl hasat döneminde bir gece düzenlenen "Cemal Geldi" eğlencesi öncesi iki genç, kadın giysileri giyiyor. Diğer gençler, uzun sopalara taktıkları zillerle bu gençleri köy içinde kovalıyor.

Kovalamaca sırasında evlere giden gençler, maniler söyleyip "Cemalci geldi, duydunuz mu, selam verdi aldınız mı" diyerek evdeki kişi sayısına göre bahşiş topluyor.


Sabaha kadar süren kovalamaca sonunda toplanan bahşişlerle mevlit okutulup, köylülere pilav ve ayran ikram ediliyor. Bu sırada hasadın bereketi için dualar yapılıyor.

Gece eğlencesi ve mevlidimize katılım yoğun oluyor

Eğlenceye Bursa'dan katılan Bülent Fil,yaptığı açıklamada, atalarının Bulgaristan'dan göç ettiğini ve hasat eğlencesinde önceki yıllarda her evden buğday veya mısır toplanıp bunlarla satın alınan üzümün köy meydanda ikram edildiğini hatırlattı.

Geleneğin zamanla değişime uğrayarak para toplamaya dönüştüğünü anlatan Fil, şöyle konuştu:

"Gelenek ve göreneklerimiz yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip. Atalarımızdan kalma gelenekleri yaşatıp unutulmamasını sağlamaya çalışıyoruz. Gece eğlencesi ve mevlidimize katılım yoğun oluyor. Köyümüzden göç edenleri de davet ediyoruz. Eğlence sayesinde gençlerimiz arasındaki birlik ve beraberlik pekişiyor, yaşlılar ziyaret ediliyor. İnsanlarımız bu birliktelikten mutlu oluyor. Bu geleneğin kaybolmamasını istiyoruz."
AA