Keşan Hastane yolundaki 'tarihi köprü'ye çözüm aranıyor

Hastane yolundaki 'tarihi köprü'ye çözüm aranıyor

Paylaş
Hastane yolundaki 'tarihi köprü'ye çözüm aranıyor

Hastane yolundaki 'tarihi köprü'ye çözüm aranıyor

Ünsal YÜCEL/KEŞAN (Edirne), (DHA)- EDİRNE'nin Keşan ilçesinde, geçen yıl hizmete giren ve devlet hastanesine şehir merkezinden tek ulaşım yolunda bulunan dar köprünün 'tarihi eser' çıkması üzerine 2 yıldır alternatif aranıyor. Tek şeritli olarak kullanılabilen ve üzerinde değişiklik yapılamayan köprüye alternatif olacak viyadük yapılması isteniyor.
Keşan'da, Aşağı Zaferiye Mahallesi Evreşe Caddesi'nde Sağlık Bakanlığı'nca yaptırılan 150 yataklı devlet hastanesi geçen yıl hizmete girdi. Hastaneyle şehir merkezine ulaşımı sağlayan Evreşe Caddesi'nde Ferhat Ağa Köprüsü'nün asfaltlanması için ödenek ayrılıp, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından ihale yapılmak istendi. Yapılan başvuruda Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Edirne Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nca, 'Tarihi köprü olması nedeniyle, çalışma yapılamaz, köprünün tarihi dokusuna zarar verilemez' yönünde karar verildi. Karar üzerine ihale iptal edildi.
KÖPRÜ TRAFİĞİ TEHLİKEYE ATIYOR
Kararın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala güzergah değişikliği ve yeni köprü yapılmadı. Çevresinde yeterli güvenlik tedbiri bulunmayan, demir korkuluklarının bir bölümü olmayan ve trafiği tek şeride düşüren köprü, trafik akışında tehlike yaratıyor. Sürücüler, ambulans ve diğer araçların yoğun olarak kullanıldığı güzergahta köprü nedeniyle yolun daraldığını belirterek, güzergah değişikliği ve yeni köprü yapılmasını istiyor. Yolu yaya olarak kullanan bazı hasta ve hasta yakınları ise tehlike altında kalıyor.
'ULAŞIMDA CİDDİ ANLAMDA RİSK TAŞIYOR'
Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, hastaneye ulaşımda köprünün sorun yarattığını belirterek, "Dışarıdan bakıldığında tarihi eser görüntüsü vermeyen bir köprü var. Eski bir yapı olduğu için belgelenmiş. Şu an dokunulamıyor. Karayolları mevcut yerinden kalktığında oradan bir viyadükle, köprüye dokunmadan ve istimlak bedeli ödemeden bu sorun çözülebilir. Köprü tarihi eser olarak korunacaksa da, gerçekten tarihi eser görünümüne dönüştürülmesi gerekiyor. Viyadük yapılırsa, tarihi köprüyü de restore ederek ve çevresinde düzenlemelere giderek değerlendirilebilirler. Bu haliyle çok ilkel bir görüntü. Ulaşımda da ciddi anlamda risk taşıyor. Bir hastanı acil hastaneye yetiştirmek için köprüye araçla çok hızlı girdiğinde karşı taraftan gelen araçla çarpışabilirsiniz. Çünkü 2 araç köprüden geçemiyor. Bu güne kadar işlek bir trafiğe sahip değildi ama artık hastane var" dedi.
'ONARILMASI VE ÇİFT ŞERİTLİ YAPILMASI GEREKLİ'
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da, devlet hastanesinin hizmete girmesiyle güzergahın yoğun olarak kullanıldığını ifade ederek, "Bu köprünün tamir edilmesi, onarılması ve çift şeritli yapılması gerekli. Ancak bu izin almamız gereken bir konu. Daha önceki başvurularımızda Anıtlar Kurulu izin vermemiş. Biz köprünün yan tarafından bir şerit daha yaparak hem köprüyü korumak, hem de trafiği rahatlatmak istiyoruz. Bu konuda proje çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
'MİNİBÜSÇÜLER OLARAK BU KÖPRÜDE HEP SIKINTI YAŞIYORUZ'
Şehir içi hattında minibüs şoförlüğü yapan Yaşar Kaya, köprünün trafik akışını tehlikeye düşürdüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Kaza yaşanmadan bu köprünün genişletilmesi lazım. Daha hastane açıldığında, köprünün de genişletilmesi gerekiyordu. Yeni viyadükte yapılabilir. Minibüsçüler olarak bu köprüde hep sıkıntı yaşıyoruz. Karşıdan gelen arabalar bazen durmuyor. Araçlarımız dolu. Yolcularımızı tehlikeye sokmamalıyız. Yetkililer bir an önce çare bulmalı."

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı