Cumartesi Postası Hatay'ın her köşesi tarih

Hatay'ın her köşesi tarih

Paylaş
Hatay'ın her köşesi tarih

Hıristiyan âleminin Kudüs'ten sonraki hac yeri... Tarihin, doğanın ve medeniyetin beşiği... Dünyanın ilk mağara kilisesi Saint Pierre, Türkiye'nin tek Ermeni köyü Vakıflı, ülkemizin en uzun sahillerinden biri olan Samandağ Çevlik... Hepsi Hatay'da

Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan sınır kapısı Hatay, Arapların tatil başkenti olma yolunda...

Haberin Devamı

Medeniyetlerin başkenti, dinlerin beşiği: Hatay. Farklı dinden insanın bir arada yaşadığı bir kültür merkezi... Bugün de cami, kilise, havra bir arada... Çan sesi, ezan sesine karışıyor... Bu nedenle Kavimler Şehri’ olarak tanınan Hatay, üç semavi dini barındıran Kudüs’ten sonraki ikinci hac yeri. Bölgenin tarihi ise alabildiğine zengin.

Öyle ki nereyi kazsanız bir tarihi hazine çıkıyor ortaya. Bir otel inşaatında bile Türkiye’nin en büyük tek parça mozaiği ortaya çıkarıldı. Böylece otel projesi müze-otel konseptine çevrildi, 850 metrekarelik mozaiğin sergilenmesine karar verildi. Buluntuların ihtişamına, Hatay Müzesi’nde de tanık olursunuz. 1932’den beri hizmete açık olan müzede 34 bin eser sergileniyor. Yörede gezilecek yer sayısı o kadar fazla ki... Birkaçını kısaca tanıtalım:

Haberin Devamı

St. Pierre Kilisesi: Antik Silpius Dağı eteğindeki kilise doğal bir mağarada. 1963’te Papa tarafından Hıristiyanlar’ın hac yeri ilan edilen kilisede her 29 Haziran’da büyük bir ayin yapılıyor.

Habib-i Neccar Camii: Anadolu’da yapılan ilk cami. Roma dönemine ait bir pagan tapınağının üzerine Osmanlılar tarafından inşa edilmiş.

Seyir terasları: Harbiye Beldesi’ndeki Habib Neccar Dağı’nın çam ağacı kaplı eteklerine yapılan seyir terasları piknik için ideal.

Vakıflı Köyü: Nüfusunun tümü Ermeni olan tek köy, Samandağ’da. Köydeki Meryem Ana Kilisesi’nde her yıl ağustosun ikinci haftasında, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ın yanı sıra Ortadoğu ülkelerinden gelenlerle ayin düzenleniyor. Tevrat’ın indiği günde de şenlikler yapılıyor.

Green Hamamat Kaplıcası: Kumlu İlçesi’ndeki ünlü kaplıca, Ortadoğu’nun termal şifa merkezi oldu. 37.5 derecelik suyu sinir, stres, depresyona deva.

HAT-MAR’DAN 90 GÜNDE 90 HEDİYE

11 Kasım 2000’de pazara adım atan HAT-MAR, Hatay’ın ilk ve en büyük yerel market zinciri. HAT-MAR’ın Hatay’da toplam 15 şubesi var. Pek yakında 2500 metrekarelik 16. şubesi de açılacak. Hem de ekimde hizmete girecek, Antakya’nın ilk AVM’si Prime Mall’un içinde... HAT-MAR bugüne kadar bir çok proje, kampanya ve ilklere imza attı. Pek çok sanatçıyı müşterileriyle buluşturan HAT-MAR; LÖSEV, Kızılay, Çocuk Esirgeme Kurumu, huzurevi gibi kurum ve kuruluşlar adına sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçirdi. Zaman zaman meslek kuruluşlarına yönelik kampanyalar düzenleyen market zincirinin sayısız özel gün organizasyonu da var.

Haberin Devamı

HAT-MAR, yakında da büyük bir kampanyaya imza atacak: Çekilişle Fiat Punto Marka araba, motosiklet, beyaz eşyadan oluşan “90 günde 90 hediye” kampanyası başlayacak. Ramazan ayında start alacak Hacivat-Karagöz oyunları da müşterilere hoşça vakit geçirtecek. 18.000 çeşit ürün portföyü bulunan HAT-MAR’ın kendi markası ile sunduğu bakliyatları ve Sara markası adı altında, üretiminin HAT-MAR’a ait olduğu şarküteri ürünleri, büyük talep görüyor. Ayrıca 2006’dan beri 102.5 frekansı ile yayında olan Radyo HAT-MAR da market radyoculuğunda kaliteli yayın anlayışı ile dinleyicilerini dünya müzikleriyle buluşturuyor.

HAT-MAR’ın Genel Müdürü, Gaziantep Üniversitesi İşletme mezunu olan 1980 Antakya doğumlu Mehmet İnan. Yurt içinde ve dışında, perakende sektöründe önemli pozisyonlarda görev alan Mehmet İnan, yenilikçi ve genç yönetimin başarısında büyük pay sahibi. Mehmet İnan şunları söylüyor: “HAT-MAR’ı bugünlere taşıyan en büyük etken, müşterilerinin sadakat duygusunu korumasıdır. Bizde, insanın sistemi yönettiği değil, sistemin insanı yönettiği kurumsal planlamalar hayata geçiriliyor. Başta Yönetim Kurulu Başkanımız Mahmut Narin olmak üzere tüm kadro dayanışma içinde.”

Haberin Devamı

Muhtar’ın Yeri’nde 593 çeşit yemek

8 bin yıllık geçmişi olan Antakya; Türk, Arap ve Fransız senteziyle güçlü bir mutfağa sahip. Bu mutfağın en başarılı örneklerini, Muhtar’ın Yeri’nde tatmak mümkün. Mezelerden çam fıstıklı tereyağlı humus, tarator, çiğ köfte, cevizli biber, patlıcan yoğurtlama, biber yoğurtlama, zahter ve zeytin salatası, çökelek salatası ve daha nicesi... Kebap çeşitleri arasında da tavuk beyti, bıldırcın, sürpriz tavuk, kazbaşı, kuşbaşı, tavuk rule, Kuzeytepe kebabı, muhtar kebabı, şahudi kanat, beyti kebap, tavuk sote var.

Haberin Devamı

Hızlı ve güleryüzlü servise, geniş otopark alanına, çocuk parkına sahip Muhtar’ın Yeri’nde alkollü-alkolsüz içecekler de damaklara bayram ettirmekte. Serkan Çiftçi, 2004’te 15 masayla hizmete başlamış. Şimdi İSO 22000 Belgeli. Kalite ve üstün hizmet anlayışından ödün vermeyen Muhtarın Yeri’nde 593 çeşit yemeği bulabilirsiniz. Tüm mezeleri günlük olarak kendisi hazırlayan Serkan Bey, malzemelerin en kalitelisini kullandığını söylüyor. Başarısının sırrını da “Yurt içi ve dışından aşçılarla çalışıyoruz.

Ekibimiz profesyonel. Ben de mutlaka işin başındayım” diyerek açıklıyor. “Uluslararası Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri” tarafından ödüllendirilen Serkan Bey yorulmak bilmeden proje üretiyor. Yakın gelecekte önce bir butik otel, ardından dört yıldızlı bir otel düşünüyor. Ayrıca eski bir Antakya evini restore ettirip çok şık bir restoran açmayı planlıyor. Bilgi için: www.muhtarinyeri.net

Mutfağının eşi yok

Hatay’ın Türk mutfağındaki yeri ayrıcalıklı. Arap ülkelerinden yayılan ve ‘melez’ hale gelen yemeklerin Türk ve Arap mutfağı sentezi, en yaygın olarak Hatay’da. Nar ekşisi ile tanınan kentin ünlü mezesi, nohut unundan yapılan humus. Piliç ızgara ve kekik salata, favori lezzetlerden. Bir de oruk, kaytaz böreği ve tepsi kebabı... Tel kadayıftan yapılan ve arasına özel peynir koyulup sıcak servise sunulan künefe, içi fıstıklı kadayıf sarma ve Şamtatlı en ünlü tatlı çeşitleri. Laf açılmışken, Uzun Çarşı’ya mutlaka uğramalısınız. Eski evlerle dolu bir mahalle arkasında rengârenk görüntüler karşılar sizi. Künefeciler, peynirciler, nar ekşisi satıcıları... Çarşıda 300 dükkân hizmet veriyor.

(25.06.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)