Sağlık Hava kirliliği, ölüm riskini artırıyor

Hava kirliliği, ölüm riskini artırıyor

Paylaş
Hava kirliliği, ölüm riskini artırıyor

Kalp krizi geçirmiş ya da kalp anjiyosu olmuş hastalar üzerinde yapılan araştırma, insan kaynaklı hava kirliliğinin, erken ölüm ihtimalini arttırdığını ortaya koydu

Londra epidomoloji profesörü Cathryn Tonne, metreküp havada, her 10 mikrogramdaki PM2,5 toz parçasının artmasının, kalp krizi ve anjiyo geçirmiş hastalarda ölme riskini yüzde 20 arttırdığını açıkladı.

Haberin Devamı

Tonne, kronik koroner sendromu olan ve metreküp havada 20 mikrogram PM2,5’a maruz kalan hastaların, 10 mikrogram PM2,5’a maruz kalanlara oranla, ölüm oranlarının yüzde 20 arttığını belirtti.

Araştırmaya imza atanlardan Paul Wilkonson da kirli havaya maruz kalmayan hastalarda ölüm oranın yüzde 12 oranında azaldığına dikkati çekerek bunun da yaklaşık 5 bin erken ölüme tekabül ettiğini vurguladı.

Araştırma kapsamında, İngiltere’de kalp rahatsızlığı geçirmiş ve tedavileri tamamlanmış yaklaşık 154 bin hasta, taburcu edildikten sonra bir süre izlendi. PM2,5 olarak bilinen toz parçacıkları, egzoz ve fabrika dumanı gibi insan kaynaklı hava kirliliğinde ortaya çıkıyor ve ciğerlere yerleşiyor.

Araştırma, European Heart Journal’da yayımlandı.

Haberin Devamı

AA