Yaşam Hayat borcunu ödedi

Hayat borcunu ödedi

Paylaş
Hayat borcunu ödedi

Karaciğer nakliyle 6 yıl önce yeniden hayata tutunan Mustafa Gürkan, başka bir rahatsızlık sonucu beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine vasiyeti gereği bağışlanan böbrekleriyle 2 kişiye hayat verdi

İzmir’de 6 yıl önce yapılan karaciğer nakliyle hayata tutunan Mustafa Gürkan başka bir rahatsızlık sonucu beyin ölümünün gerçekleşmesi üzerine bağışlanan organlarıyla iki kişiye hayat verdi.

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, 6 yıl önce karaciğer nakli yaptığı hastası Mustafa Gürkan’ın, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle tedavi gördüğü yoğun bakım ünitesinde beyin ölümünün gerçekleştiğini belirtti.

Hoşcoşkun, hayattayken organlarını bağışlayan ve bu yönde ailesine vasiyette bulunan Gürkan’ın kullanılabilir durumdaki böbreklerinin alınarak uygun 2 hastaya başarıyla nakledildiğini bildirdi.

Hoşcoşkun, bağışçı Gürkan’ın da bir zamanlar organ nakline muhtaç bir kişiyken yapılan nakille sağlığına kavuştuğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

"İnsanlarımızın sağlıklı bir durumdayken organ bağışının ne demek olduğunu öğrenmeleri gerekiyor. Yarın kendilerinin de aynı duruma düşebileceklerini düşünmeleri gerekiyor. Ölen hastamız, nakille hayata tutunmuş ve normal yaşantısına devam ediyordu. Ama bu arada geçirmiş olduğu bir rahatsızlıkla beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Kendisinin vasiyeti, akrabalarının da bu vasiyete sahip çıkmaları neticesinde organları bağışlandı.

Haberin Devamı

Ölen hastamızın bir böbreğini 18 yıldır diyalize bağlı yaşayan 46 yaşındaki Birsel Palaya, diğerini de 9 yıldır diyalize giren 59 yaşındaki Niyazi Vural isimli hastamıza başarıyla taktık. Şu an sağlıklı, sıhhatli bir durumdalar ve diyaliz ihtiyaçları bulunmuyor. Bundan sonraki yaşamlarında da belirli kuralları uyguladıkları takdirde kaliteli bir yaşam sürebilecekler."

'ALLAH BİN KERE RAZI OLSUN'

Gürkan’ın bağışlanan böbrekleriyle sağlığına kavuşan hastalar Birsel Pala ve Niyazi Vural da organ bağışının önemine dikkat çekti.

Kendisinin de organlarının bağışlanmasından yana olduğunu ifade eden Pala 20 yıldır böbrek hastası olduğunu, 18 yıldır da diyalize bağlı yaşadığını belirterek "Kim bu bağışı yaptıysa Allah bin kere razı olsun. Herkes organlarını bağışlasın. Ben anne ve babama da organlarını bağışlamalarını söyledim" diye konuştu.

Yaklaşık 9 yıldır diyalize giren Niyazi Vural da yaşadığı tüm sorunların nakille bittiğini dile getirerek, "İnsanlar sağlığın kıymetini bilsin, organlarını bağışlasın. Biz öldükten sonra toprak olacak organlarımız bir başka vatandaşa yarasın" dedi.

Haberin Devamı

AA