Gündem Haydarpaşa Garı'nda sefer protestosu

Haydarpaşa Garı'nda sefer protestosu

Paylaş
Haydarpaşa Garı'nda sefer protestosu

Haydarpaşa Dayanışması üyesi bir grup, 3 yıl önce ana hat 2 yıl önce de banliyö tren seferlerinin durdurulduğu Haydarpaşa Garı önünde seferlerin yeniden yapılmamasını protesto etti

Haydarpaşa Garı'nın merdivenleri önünde toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, 'Haydarpaşa Gar’dır gar kalacak', 'Haydarpaşa Garı halkındır satılamaz', 'Söz verdiniz tren nerede' yazılı çeşitli döviz ve pankartlar açtı. Sık sık 'Haydarpaşa Garı halkındır satılamaz', 'Kültürel miras satılamaz' şeklinde sloganlar atan grup burada bir basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

"HAYDARPAŞA GARI'NDA TRENLERİMİZİ BEKLİYORUZ"

Grup adına açıklamayı aynı zamanda Mimarlar Odası Genel Başkanı ve Haydarpaşa Dayanışması üyesi Eyüp Muhcu okudu. Muhcu, 1908’de başlayan tren seferlerinin Marmaray çalışmaları bahane edilerek 2012’de ana hat trenlerinin durdurulduğunu, daha sonra ise 2013'te banliyö seferlerinin durdurulduğunu söyledi.

O dönemde yetkililerin yaptığı açıklamaları hatırlatan Muhcu, "Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TCDD yetkilileri 'Tren seferlerinin Marmaray projesi kapsamında durdurulduğunu ve 2 yıl sonra trenlerin yeniden seferlerine başlayacağı' yönünde açıklamalar yaparak ve halka söz vermişlerdir. Banliyö Trenleri seferlerine son verilmesi üzerinden tam 2 yıl geçtikten sonra Bugün 18 Haziran 2015 tarihinde Marmaray projesi tamamlanmış olacak ve tren seferleri başlatılacaktı. Bu nedenle Haydarpaşa Garı’nda trenlerimizi bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

"1 YILDA 36 MILYON YOLCU TRENLERDEN YARARLANAMAMIŞTIR"

Muhcu'nun okuduğu açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi: "Yağma ve talan politikalarını savunan anlayış devam ettiği sürece trenlerin yeniden seferlere başlaması hayal gibidir. Yurttaşlar mağdur olmuştur. Günümüzdeki teknolojik olanaklarla Marmaray projesi çalışmaları yapılırken tren seferlerinin sürdürülmesi mümkündü.

Bilinen nedenlerle trenlerin durdurulması tercih edilmiştir. Ayrıca, programa uyulmaması nedeniyle İstanbul’un zaten var olan trafik sorunları katlanarak büyümüş ve tam bir kaosa dönüşmüştür. ‘Ben yaptım oldu’ mantığı ile hareket eden İktidar anlayışı sayesinde; yurttaşların ulaşım ve kamu hizmetlerine erişim hakkı engellenmiştir.

Bu nedenle yılda Ana hat trenlerinden 7 milyon, Banliyö trenlerinden ise 29 milyon yolcu olmak üzere 1 yılda 36 milyon yolcu trenlerden yararlanamamıştır. Bugüne kadar yaklaşık 100 milyon yolcu trenlerden mahrum bırakılmıştır" Haydarpaşa Dayanışması'nın sürecin takipçisi olacağını belirten Muhcu, "Trenlerimizi Ulaşım yapılarının simgesi Haydarpaşa Garı’nda beklemeye devam edeceğiz.

Unutmayın; Trenleri ranta alet edenleri ve sözünü yerine getirmeyeni tren çarpar. Haydarpaşa ‘Halkın Garı’dır. Mekanlarımızın, anılarımızın ve toplumsal belleğimizin. Yok edilmesine izin vermeyeceğiz " dedi. Basın açıklamasının ardından grup kısa bir süre garın içini gezdi.

Haberin Devamı

Enver Alas / DHA