Ekonomi Haziran ayı enflasyonu açıklandı mı? 6 aylık enflasyon ne zaman saat kaçta açıklanacak?

Haziran ayı enflasyonu açıklandı mı? 6 aylık enflasyon ne zaman saat kaçta açıklanacak?

Paylaş
Haziran ayı enflasyonu açıklandı mı? 6 aylık enflasyon ne zaman saat kaçta açıklanacak?

Haziran ayı enflasyonunun belli olmasıyla birlikte, 6 aylık enflasyon oranları da belli olmuş olacak. Böylelikle de kira artış oranıyla birlikte memur ve memur emeklileri ile dul ve yetim aylığı alanların da maaşlarına yılın ikinci yarısında yapılacak zam netleşecek. Bu nedenle milyonlarca vatandaş, Haziran ayı enflasyonu ve 6 aylık enflasyonun açıklanacağı tarih ve saati yakından takip ediyor.

TÜİK’in açıklayacağı Haziran ayı enflasyonu ve 6 aylık enflasyon oranıyla birlikte memur ve emekli maaşına 2021 yılının ikinci yarısında yapılacak zam belli olacak. Yılın ilk yarısı için memur ve emekli maaşlarına yüzde 3, ikinci yarısı için yüzde 3+enflasyon farkı kadar zam yapılması kararına imza atılmıştı.

Haberin Devamı

HAZİRAN AYI ENFLASYONU AÇIKLANDI MI?

Haziran ayı enflasyon rakamlarının 3 Temmuz’da açıklanması bekleniyordu. Ancak bu tarih hafta sonuna denk geldiği için TÜİK’in Haziran ayı enflasyonunu 5 Temmuz Pazartesi günü (Bugün) açıklandı. Tüketici fiyatları haziranda aylık %1,94 oldu.

TÜFE'de 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %1,94, bir önceki yılın Aralık ayına göre %8,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %14,55 artış gerçekleşti.

Yıllık en düşük artış %2,01 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, %6,13 ile haberleşme, %7,05 ile giyim ve ayakkabı ve %10,86 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %26,29 ile ulaştırma, %25,69 ile ev eşyası ve %19,99 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Haberin Devamı

6 AYLIK ENFLASYON NE ZAMAN SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

6 aylık enflasyon, Haziran ayı enflasyon rakamlarının belirlenmesinin ardından açıklanacak. 5 temmuz Pazartesi günü (Bugün) açıklanması beklenen Haziran ayı enflasyon rakamlarının saat 10.00'da açıklandı.

HAZİRAN AYI ENFLASYON BEKLENTİSİ NE KADAR?

Haziran ayı enflasyon beklenti anketi, AA Finans tarafından 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre, haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1,46 olarak tespit edildi.

Ankete katılan ekonomistler tarafından haziran ayı enflasyon beklentileri için tespit edilen en düşük oran yüzde 1,03 olurken, en yüksek oran yüzde 2 oldu.

Anket sonucunda elde edilen enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre, mayıs ayında tespit edilen yüzde 16,59 oranındaki yıllık enflasyonun yüzde 16,97’ye çıkacağı tahmin ediliyor.

Tüketici Fiyat Endeksi ise mayıs ayında nisan ayına göre, yüzde 0,89 oranında artmıştı.