Siyaset HDP listesindeki sürprizler
Paylaş
HDP listesindeki sürprizler

2015 Genel Seçimlerinde HDP'nin milletvekili aday listesi netleşti. İşte HDP'nin sürprizleri

HDP'de en büyük sürpriz Öcalan'ın yeğeni Dilek Öcalan'ın aday olması. Şanlıurfa'dan birinci sıradan aday olan 27 yaşındaki Öcalan Demokratik Bölgeler Partisi'nde görev almıştı. Abdullah Öcalan'ın kız kardeşinin kızı.

Haberin Devamı

İkinci öne çıkan başlık HDP, YSK'ya aday listesini verirken iller içinde yaptığı isim farkı oldu. HDP, Tunceli değil, Dersim ili adayı diye iki adayının ismini verdi YSK'ya.

Partinin eş genel başkanı Hakkari milletvekili Selahattin Demirtaş, İstanbul birinci bölgeden aday oldu. Diğer eş genel başkan Figen Yüksekdağ Van'da ilk sırada aday gösterildi.

Diyarbakırlı Leyla Zana, Ağrı'dan aday gösterildi. Zana'nın parti yasağı bu dönem sona eriyor. İmralı heyetinin iki üyesi Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık listede yer almadı.

HDP Alevi adaylara en geniş yer veren parti oldu.

MEHMET MİR DENGİR FIRAT MERSİN'DEN, CELAL DOĞAN ANTEP'TEN ADAY
HDP'nin bu seçimlerde diğer partilerden yaptığı flaş transferlerden, Ak Parti kurucusu Mehmet Mir Dengir Fırat Mersin'den, Gaziantep'te üç dönem CHP'den Belediye Başkanı seçilen Celal Doğan da bu seçimlerde HDP'den milletvekili adayı oldu.
HDP Listesinde dikkat çeken isimlerden biri de, Diyarbakır Eski Belediye Başkanı Osman Baydemir. Baydemir, Urfa'dan birinci sıra adayı oldu.
AVRUPA ALEVİ BİRLİKLERİ BAŞKANI HDP LİSTESİNDE
HDP Listesinde İstanbul 2. bölge 1. sıra adayı Turgut Öker. Öker, 25 yıldır Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanlığını yapıyordu. Vekil olmak için istifa etti.
ESKİŞEHİR'DEN LGBT AKTİVİSTİ ADAY
HDP Listesinde LGBT aktivisti bir aday da dikkat çekti. Uzun yıllar LGBT hareketinin içinde yer alan Barış Sulu, Eskişehir'den aday.
GEZİ'DE GÖZÜNÜ KAYBEDEN GENÇ 2. BÖLGEDEN ADAY
Gezi direnişinde polisin attığı gaz bombasıyla bir gözünü kaybeden Çağdaş Küçükbattal, İstanbul ikinci bölgeden aday olarak listede.
HDP'DE DE ERMENİ ADAY VAR
CHP'den sonra ,HDP milletvekili aday listesinde de bir Ermeni cemaatinden bir isim yer aldı. Hrant Dink'in arkadaşlarından Karabet Paylan, HDP'nin İstanbul 3. bölge 2. sıra adayı oldu.
ALTAN TAN DİYABAKIR'DAN ADAY
HDP'de Altan Tan'ın liste dışı kalacağı haberleri kulislere yansımıştı. Ancak bu haberler gerçek olmadı. Altan Tan, HDP Listesinde Diyarbakır'dan 5. sıra adayı olarak yer aldı.
DENİZ GEZMİŞ'İN İLKOKUL ARKADAŞI DA HDP LİSTESİNDE
HDP listesinde yer alan bir başka flaş isim ise, Deniz Gezmiş'in ilkokul arkadaşı Aydın Çubukçu. Ankara 2. bölge 3. sıradan aday olan Çubukçu, 68 kuşağının önde gelen isimleri arasında yer alıyor. 19 yıl hapiste kalan Çubukçu, Evrensel yazarlarından.

ÖDP KURUCUSU ANTALYA 1. SIRA
ÖDP'nin kurucuları arasında yer alan ,Genel Başkan Yardımcılığı da yapan Saruhan Uluç da HDP'den aday oldu. Halen HDP Genel Başkan Yardımcısı olan Uluç Antalya'dan aday.
SOSYALİST DEMOKRASİ PARTİSİ'NDEN HDP'YE

Sosyalist Demokrasi Partisi'nin eski genel başkanı Filiz Koçali de HDP'nin "sol kanat" adayları arasında göze çarptı. Özgür Gündem yazarı Koçali, Aydın'dan aday oldu.

HATİP DİCLE LİSTEDE YOK
HDP Listesinde olmaması göze çarpan isim ise Hatip Dicle oldu. DTK Eş Başkanı Dicle'nin aday olmasını, Abdullah Öcalan'ın istediği kulislere yansımıştı. Ancak Hatip Dicle, HDP'nin 7 Haziran seçim listesinde yer almadı.

RİZE'DE SALDIRIYA UĞRAYAN ÖĞRETMEN DE ADAY
Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sırasında Selahattin Demirtaş'ın seçim standının başında saldırıya uğrayan emekli öğretmen Necmettin Durmuş, Rize'den aday oldu.
MAMAK CEZAEVİ'NDEN HDP LİSTESİNE
HDP'nin Ankara adayları arasında dikkat çeken bir isim de Kamber Ateş. Devrimci 78'liler Federasyonu Genel Başkanı Ateş, uzun yıllar Mamak Cezaevinde kalmıştı.

Yüksekdağ Van 1. sıradan listeye girdi

HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken’in de seçim bölgeleri değişti. Buna göre daha önce Iğdır’dan Meclis’e giren Buldan, İstanbul 3. Bölge 1. sıradan aday olurken Bingöl Milletvekili İdris Baluken de Diyarbakır 1. bölgeden aday gösterildi. İmralı heyetinde bulunan İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Ankara 1. Bölge 1. sıradan aday gösterildi, heyetteki diğer isimler Ceylan Bağrıyanık ile Hatip Dicle listede yer almadı. Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana ise Ağrı 1. sıradan milletvekili adayı oldu

- HDP, YSK’ya 543 isim bildirdi

HDP, YSK’ya 543 milletvekili adayının ismini bildirdi. Bazı aday adaylarının dosyalarında eksiklikler olduğu için 550 kişilik bir listeyi YSK’ya veremediklerini belirten yetkililer, eksikliklerin en kısa zamanda giderilerek sayının 550’ye tamamlanacağını söyledi. HDP’nin milletvekili adaylarının yaklaşık yarısını da kadın adaylar oluşturuyor.

Haberin Devamı