Gündem Hemşin Belediyesi kazancının yarısından vazgeçti, gölü kurtardı

Hemşin Belediyesi kazancının yarısından vazgeçti, gölü kurtardı

Paylaş
Hemşin Belediyesi kazancının yarısından vazgeçti, gölü kurtardı

Rize Hemşin'de yapımı devam eden baraj tipi Hidroelektrik Santral (HES) projesinde oluşan yapay göletin kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak olması üzerine harekete geçen Hemşin Belediyesi, yıllık olası kazancın yarısından vazgeçti. HES'in kapasitesini azaltarak gölü yok olmaktan kurtardı.

Hemşin ilçesinde 4 yıl önce iş adamı Bülent Kuyumcu tarafından yapımına başlanan 1.3 megavat kurulu güce sahip baraj tipi Hemşin HES projesi ile ilçe merkezinde yapay göl oluşturuldu.

Gölde biriken suyun azalması üzerine enerji üretiminin planlandığı HES projesi, daha sonra iş adamı tarafından bedelsiz olarak Hemşin Belediyesi'ne devredildi.

YAPAY GÖL KAYBOLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA KALDI


Hemşin Elektrik Üretim adıyla şirket kuran belediye de, yıllık 2 milyon lira gelir getirecek HES projesini tamamlamak için çalışma başlattı. HES projesiyle oluşan yapay gölün çevreyle uyumlu görüntüsü, kısa sürede yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye başladı. Ancak yapay göl, HES'in elektrik üretimine geçmesi sonrasında su miktarındaki azalma nedeniyle kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

ENERJİ ÜRETİMİ DÜŞÜRÜLDÜ


Bunun üzerine kapasiteyi azaltan Hemşin Belediyesi, enerji üretimini yarı yarıya düşürdü, yıllık 1 milyon lira zarar etmeyi göze alarak gölü yok olmaktan kurtardı.

"DAHA AZ KAZANACAĞIZ AMA DOĞAYI DAHA ÇOK KORUYACAĞIZ"


Hemşin Belediye Başkanı AK Partili Halim Kazım Bekar, belediyeye devredilen HES projesinin kalan kısmını tamamlamak için çalışma başlattıklarını, ancak oluşan yapay gölün kaybolma riski ile karşı karşıya kaldığını gördüklerini söyledi.



Enerji üretirken doğa ve çevreyi de gözönünde bulundurmak zorunda olduklarını ifade eden Bekar şunları söyledi:

"Enerji üretirken doğayı da düşünmek zorundaydık. HES projesinden yılda yaklaşık 2 milyon lira gelir elde edecekken projede değişikliğe gittik. Bıraksaydık göldeki su seviyesi azalacaktı. Değişiklikle sadece gelen suyla elektrik üreteceğiz ve göldeki su seviyesini muhafaza edeceğiz. Projedeki bu değişiklikle yılda 2 değil, 1 milyon lira kazanacağız. Yani yılda 1 milyon lira geliri feda ettik. Bu sayede belki daha az enerji üreterek daha az kazancağız ama doğayı daha çok koruyacağız."

"İLÇEMİZ EN GÖZDE YERLERDEN OLACAK"


Göl çevresinde DSİ tarafından 5 milyon lira tutarında yürüyüş yolları ve asma köprülerden oluşan rekreasyon projesi hazırlandığını ifade eden Bekar, "İlçemizdeki kentsel dönüşüm projesinde 7 yıl süren sürecin sonuna geldik. 108 konut ve 42 işyeri yapacağız. Daha çok yeşil alan bıraktık. Göl etrafındaki çalışma, kentsel dönüşüm ve Çayeli-Hemşin-Çamlıhemşin geçiş yolu da tamamlandığında ilçemiz Rize'nin en gözde ilçelerinden biri olacak" dedi.